Nanna Suden värikylläiset asetelmat puhuvat ihmisyydestä omituisena vuonna 2020

02.11.2020
P1260174

Nanna Suden teos Käsin kosketeltu on esillä Asetelmia-näyttelyssä.

KUVATAIDE | Värimaalari Nanna Suden siveltimen veto on paksu ja maalauksille on tunnusomaista kerroksellisuus. Asetelmia-näyttely on esillä Helsingin Kalliossa, nanna susi studiossa.

Värimaalari Nanna Susi tuo uudessa studionäyttelyssään näytteille Asetelmia. Asetelmiinsa hän maalaa kukkavaaseja, pöytiä ja hedelmäkoreja. Maljakot ja kukkaset nousevat kevyesti esiin maalausten vahvoista väripinnoista, joista Susi hyvin tunnettaan.

Hänen siveltimensä veto on paksu ja maalauksille on tunnusomaista kerroksellisuus.

Näyttelyn saatekirjeessä Nanna Susi kertoo, miksi hän maalaa asetelmia. Taustalla on tämä omituinen vuosi 2020, jolloin ihmiset viettävät entistä enemmän aikaa kotona. Monet haluavat pöydälleen kukkia maljakkoon. Kukat ovat ihmisyyden symboli.

Asetelmiin ei periaatteessa tarvita kukkia, mutta Susi maalaa asetelmia pakottavalla vimmalla, koska hän haluaa ymmärtää elämää. Asetelmat sanovat taiteilijalle: muista rakastaa elämää, kaikki on tässä ja nyt.

Saatekirje katsojalle on mukava ele ja avaa taiteilijan ajattelua maalausprosessin takana.

Katsojalla on silti oma suhde maalauksiin. Itse pidän hurjasti Nanna Suden värimaailmasta. Kookkaissa maalauksissa on hienoja toisiinsa sointuvia sinisiä, punaisia ja lilansävyisiä pintoja, joiden suojista kukat ja maljakot nousevat värisommitelmaa täydentämään. Yksi suosikeistani on teos nimeltä Käsin kosketeltu.

Osa teoksista on maalattu vihreän ja keltaisen sävyillä, kuten kaunis maalaus, joka on saanut nimekseen Kohtalo, vanha ystäväni.

Sirpa Pääkkönen

Nanna Suden näyttely Asetelmia on esillä nanna susi studiossa (Fleminginkatu 6, Helsinki) 15.11.2020 saakka. Ma–pe 12–18, la–su 10–16.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua