TTT-Klubilla konsertoineet Panu Savolainen ja JPP yhdistävät jazz-musiikin ja kaustislaisen viulunsoiton

Marita Salonen
13.11.2023
Panu Savolainen & JPP TTT Klubilla

Basso, harmoni ja vibrafoni neljän viulun seurana. Kuva: Mikko Vattulainen

KONSERTTI | Vibrafonisti Panu Savolainen ja JPP-yhtye näyttävät loppuvuoden kiertueellaan, miten kansanmusiikin ja jazzin kohtaamisesta voi syntyä uutta musiikkia.

Suomen Jazzliiton kiertue: Panu Savolainen & JPP Tampereen Työväen Teatterin TTT-Klubilla lauantaina 11.11.2023.

Kansanmusiikkilegenda, kaustislaisen viulunsoiton lippulaiva, Suomen merkittävimpiä kansanmusiikkiyhtyeitä. Näillä sanoilla JPP-yhtye usein esitellään. Tai: ”En ole ikinä kuullutkaan, mutta nyt on varmaan ensi kesänä lähdettävä Kaustiselle.” Näin huokaisi onnellinen kuulija Tampereen Työväen Teatterin TTT-Klubilla Panu Savolaisen ja JPP:n yhteiskonsertin jälkeen.

Vibrafonisti Panu Savolainen puolestaan tuo monille jazz-musiikin ystäville mieleen Severi Pyysalon, joka nuorena poikana 1980-luvulla nousi rakettimaisesti Pori Jazz -festivaalilta maailmanmaineeseen. Ei tämä huono mielleyhtymä ole ensinkään. Vuonna 1990 syntynyt Panu Savolainen valittiin jo parikymppisenä Vuoden artistiksi Pori Jazzeilla.

JPP:n ja Savolaisen yhteissoittoa on aiemmin kuultu muun muassa Kaustinen Folk Music Festivalilla, Haapavesi Folkissa sekä Yle Radio 1:n konserttitaltioinneissa. Uusi levy Panu Savolainen & JPP näki päivänvalon lokakuun 20. päivänä. Heti perään käynnistyi Suomen Jazzliiton kiertue, joka vie kokoonpanoa ympäri Suomea loppuvuoden ajan.

Panu Savolainen & JPP TTT Klubilla

Kun Panu Savolainen kuuli JPP:n soittavan vuosia sitten, hän ymmärsi heti, että haluaa tehdä yhteistyötä kaustislaisten kanssa. Kuva: Mikko Vattulainen

* *

Miksi Savolainen ja JPP ovat alun perin löytäneet toisensa? Yhden kappaleen ja vähän Tampereenkin ansiosta. Nimittäin Timo Alakotilan säveltämä Kohti Pispalaa pysäytti Panu Savolaisen totaalisesti vuonna 2015, kun hän yhteisellä esiintymispaikalla kuuli tämän kappaleen ja ymmärsi jotakin suurta – itsestään ja musiikista. JPP:n konkareiden lähestymistapa svengiin avasi nuorelle jazz-muusikolle uudet näkymät. Alkoi yhteistyö, joka selvästi antaa paljon molemmille osapuolille.

Kohti Pispalaa tuli lähelle myös TTT-Klubin yleisöä. Kauniiden melodioiden ja taiturimaisen soiton takaa kannattaa kuunnella Timo Myllykankaan bassolinjoja ja seurata, miten saumatonta yhteistyötä hän tekee harmonia mestarillisesti käsittelevän Timo Alakotilan kanssa. Sulje silmät ja kuuntele kansanmusiikin kivijalkasointinta harmonia. Kuule ja tunne, miten paljon väriä ja syvyyttä sen ainutlaatuinen sointi tuo tähän folkin ja jazzin kohtaamiseen.

Panu Savolainen & JPP TTT Klubilla

JPP oli alun perin Järvelän Pikkupelimannit, kun yhtye syntyi Kaustisella, löysi oman tyylinsä ja lähti kiertämään maailmaa 80-luvulla. Kuva: Mikko Vattulainen

Konsertin ohjelmisto poimii kappaleet uudelta levyltä. On mielenkiintoista havaita, miten JPP:n vuosikymmenten aikana yhteen hioutuneet viulunsoittajat tulkitsevat omiensa eli Timo Alakotilan, Mauno Järvelän ja Arto Järvelän sävellykset enemmän omaan tyyliinsä, vaikka se nyt ottikin etäisyyttä perinteiseen kaustislaiseen viulunsoittoon.

Sen sijaan Panu Savolaisen sävellykset, kuten Laulu saapuvalle syksylle, nostivat JPP:n hienolla tavalla ”epämukavuusalueelle”. Ne saivat erityisesti sooloja soittaneen Mauno Järvelän tumman viulusoundin laulamaan tavalla, joka nosti ihokarvoja käsivarsissa. Tietysti suomalaisen kansanmusiikin viulunsoiton oppi-isä pystyy myös ei-kaustislaiseen tulkintaan yhdessä jazz-muusikon kanssa.

”Tämähän on kamarijazzia”, analysoi vierustoverini TTT-Klubilla.

Ainakin kansanmusiikista ja jazzista syntyy nyt niin puhutteleva yhdistelmä, että tuntuu kuin instrumentaalikappaleista kuulisi sanat.

Panu Savolainen & JPP TTT Klubilla

Mestaripelimanni Mauno Järvelä yllättää monet kuulijat, kun hän tulkitsee Panu Savolaisen sävellyksiä. Kuva: Mikko Vattulainen

* *

Tampereelle kokoonpano saapui Turun Logomosta. Alkuviikosta oli jo startattu Hyvinkäällä ja Espoossa. Kiertue jatkuu Kokkolassa tiistaina 14.11., sen jälkeen peräkkäisinä päivinä Oulussa, Kajaanissa, Lieksassa, Joensuussa ja Outokummussa. Loppuvuodesta vuorossa ovat Järvenpää ja Helsinki, tammikuussa vielä kansanmusiikin talvifestivaali eli Folklandia-risteily Itämerellä.

Konsertin käsikirjoituksessa oli hieno idea päästää JPP yksin irti väliajan jälkeen. Viulistit Tommi Pyykönen ja Matti Mäkelä ottivat Järvelöiden kanssa tunnelman nopeasti haltuun omaan varmaan tapaansa. Toisessa setissä kuultiin perinteistä jazziakin, kuten Charlie Parkerin tunnetuksi tekemä My Little Suede Shoes.

Panu Savolainen & JPP TTT Klubilla

Tommi Pyykösen (vas.), Matti Mäkelän, Arto Järvelän ja Mauno Järvelän viulut laulavat melodiaa yhdessä. Timo Myllykankaan basso ja Timo Alakotilan harmoni luovat kivijalan sille soundille ja svengille, johon Panu Savolainen ihastui alun perin. Kuva: Mikko Vattulainen

Soittajien kappaleiden välissä kertomat tarinat sopivat klubimaiseen tunnelmaan. Oli hauska kuulla, miten edellisenä iltana Turussa Panu Savolainen oli voipuneena lähtenyt puolilta öin nukkumaan, kun oli jameissa ymmärtänyt, että Arto Järvelän ja Mauno Järvelän viulut jatkavat vielä pitkään. Soitto ei hevin lopu, kun pelimanni on päässyt irti!

Konsertin ja tuoreen levynkin viimeinen kappale, Arto Järvelän säveltämä Lähtö, kosketti yleisöä kuin taikasauvalla. Panu Savolainen tuntui enemmän silittävän kuin soittavan sormillaan vibrafoninsa äänilaattoja, ja yleisö lipui mukaan yhteisölliseen hetkeen. Soittajan kädet pysähtyvät ja kaikki ymmärtävät, että laulu päättyi, mutta on vain niin mukava hiljaisuus, että viivymme tässä yhdessä vielä pienen hetken. Vasta sitten puhkeamme riemullisiin taputuksiin.

Marita Salonen

* *

Panu Savolainen & JPP -levynjulkaisukonsertit

06 Panu Savolainen & JPP Digikansi PUOLIPALSTAINEN

 • ke 8.11. klo 18 Kaukasten juhlatalo, Hyvinkää
 • to 9.11. klo 19 Louhisali, Espoo
 • pe 10.11. klo 19 Logomo, Turku
 • la 11.11. klo 19 TTT-Klubi, Tampere
 • ti 14.11. klo 19 Keski-Pohjanmaan konservatorio, Kokkola
 • ke 15.11. klo 19 RioLive, Oulu
 • to 16.11. klo 19 Kouta-sali, Kajaani
 • pe 17.11. klo 14 Brahe-sali, Lieksa
 • la 18.11. klo 18 Joensuun konservatorio
 • su 19.11. klo 15 Kulttuuritalo Marita, Outokumpu
 • to 30.11. klo 19 Järvenpää-talo
 • to 7.12. klo 19 Malmitalo, Helsinki
 • pe–la 12.13.1.2024 Folklandia-risteily

Minuettia & Kohti Pispalaa -video (studiolive)

* *

Kulttuurigaala lähestyy!

Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit kannustaa meitä kotisohvalta käsin Ylen suorassa lähetyksessä perjantaina 24.11.2023!

#kulttuurigaala #kulttuuri 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua