Ääni, jota taipuu leikiten herkästä timanttiseen, kimmeltää, kaartaa ja laskeutuu pääskysen lailla kämmenselälle – Natacha Atlas Tampere Jazz Happeningissa

06.11.2021
Natacha Atlas 9143p

Natacha Atlas veti Pakkahuoneen täyteen perjantai-iltana. Kuva: Maarit Kytöharju

KONSERTTI | Natacha Atlas on yksi niistä kymmenestä populaarimusiikin naisvokalistista, jonka tunnistaa heti. Pakkahuoneen kolmen vartin perussetti antoi enemmän tilaa kvintetin taidoille kuin laulajan meditaatioille.

Tampere Jazz Happening: Natacha Atlas Tullikamarin Pakkahuoneella 5.11.2021. Natacha Atlas – laulu, Alcyona Mick – piano, Laurie Lowe – rummut, Andy Hamill – kontrabasso, Samy Bishai – viulu, alttoviulu, Hayden Powell – trumpetti.

Kun Pakkahuoneen laveasta portista astui perjantai-iltana sisään, huomasi tulleensa suureen maailmaan.

Kaikki toimi narikan nopeasta palvelusta Tulliklubin baaritiskin yösyötäviin ja katsomojen asemointiin, levymyyntiin ja hengailupisteisiin.

Ylen kuvauskalusto puomikameroineen ja varta vasten rakennetut lavasteet tekevät konsertista elämää suuremman.

Tampere Jazz Happening on kaupungin tyylikkäin musiikkitapahtuma.

Ja varsinkin nyt koronaviitan hieman hellittäessä sen huomaa.

Porukkaa, harkiten pukeutunutta ja ilahduttavasti kaikenikäistä, vaeltelee venuelta toiselle. Ja sitä oli perjantai-iltana tuvan täydeltä.

* *

Natacha Atlasin ääni tuli meikäläiselle tutuksi parikymmentä vuotta sitten vähän kuin pilana. Puolisoni hankki levyn ja naureskeli: kuuntelepa tämä! Egyptin Marita Taavitsainen!

Natacha on siitään laajentanut tyylikirjoaan fuusioon ja jazziin. Hän laulaa luikauttaa englannin ja arabian lisäksi jopa hindiksi.

Transglobal Underground -yhtyeen kanssa Natacha löysi omimman äänensä, kaikkeen kokeiluun taipuvan, salakapakoiden ja oopiumluolien hiillostavan käheän ja samalla linnun lailla kuulostevan saundin.

She is The Voice.

Hän on varmaan yksi kymmenestä populaarimusiikin naisvokalistista, jonka tunnistaa heti. Ja ne muut ovat? Enimmäkseen etnisiä amatsoneja, Tina Turnerista Sarah Vaughaniin.

* *

Tampereella Natacha tuskin pääsi alkuun, kun jo lopetti. Perus kolme varttia antoi enemmän tilaa kvintetin taidoille, kuin Natachan meditaatioille.

Kvintetin egyptiläisviulisti Samy Bishain ja trumpetisti Hayden Powellin meiningissä tuppasi jo unohtumaan, kenen kelkkaa tässä vedelläänkään. Bishay on levytuottaja ja siksi päsmäröinnin ymmärtää.

Natacha lepäili sillä välin divaanillaan kuin haaremissa ja antoi kolttunsa kimaltaa.

No, kyllähän 57-vuotias laulaja edelleen on vedossa.

Ääni taipuu leikiten herkästä timanttiseen, kimmeltää, kaartaa ja laskeutuu pääskysen lailla kämmenselälle.

Anne Välinoro

Perjantain muista Pakkahuoneen konserteista kirjoitti Arto Murtovaara. Lauantain konserteista voit lukea täältä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua