Michael Hjorth ja Hans Rosenfeldt. Kuvat: Appendix Fotografi / Otava
KIRJAT | Vihan jäljet on seitsemäs osa Hjorth & Rosenfeldt -kirjoittajakaksikon dekkarisarjassa, jossa seurataan kriminaalipsykologi Sebastian Bergmanin ja hänen työryhmänsä aherrusta.
”Loputtomiin ei pienestä työryhmästä voi uusia käänteitä luoda. Mutta Sebastian Bergmanin ja hänen työryhmänsä fanit tuskin tässäkään romaanissa joutuvat pettymään.”
ARVOSTELU
Hjorth & Rosenfeldt: Vihan jäljet
- Otava, 2021.
- Suomentanut Elina Lustig.
- 460 sivua.
Vihan jäljet (Otava, 2021) on seitsemäs osa omanlaisestaan kriminaalipsykologista kertovassa sarjassa. Päähenkilö on vaihteen vuoksi muu kuin keski-iän ylittänyt yksinäinen, viinaan menevä ja liikaa töitä tekevä mies – Sebastian Bergman on nimittäin keski-ikäinen entinen seksiaddikti, jolle tärkeintä elämässä on nyt suhde omaan jälkikasvuunsa – mikä on yllätys hänelle itselleenkin.
Sebastian Bergman on kriminaalipsykologi, joka on vuosien mittaan onnistunut tekemään itsestään sekä ei-toivotun työkaverin että ammattilaisen, jota kukaan ei pysty korvaamaan. Nuorempana Bergman tuntui kulkevan kuin pakon sanelemana sinne, minne kikkeli vei, ja siitä aiheutui aina tavalla tai toisella harmia koko murharyhmälle. Vähitellen työyhteisö on alkanut uskoa, että Bergman on muuttunut, minkä ansiosta hän on saanut armon palata murharyhmän tutkimuksiin ainakin toisinaan.
Sarjan kaikissa kirjoissa rikosten rinnalla kulkevat työryhmän henkilösuhteet, ja ne ovatkin ehkä suurin syy tarttua aina uuteen osaan. Henkilöhahmot ovat kasvaneet ja kehittyneet osa osalta, ja Vihan jäljissä ollaan siellä, minne ollaan oltu matkalla jo useamman osan ajan.
Vihan jäljet kyllä kulkee yhtä sujuvasti kuin sarjan muutkin teokset, mutta jotain intoa ja menoa siitä puuttuu. Loputtomiin ei pienestä työryhmästä voi uusia käänteitä luoda, tai ihmissuhdekoukeroissa joudutaan mauttomuuksiin tai hulluuksiin.
Mutta Sebastian Bergmanin ja hänen työryhmänsä fanit tuskin tässäkään romaanissa joutuvat pettymään.
Sebastian Bergmanista kirjoittavalla kaksikolla on vankka kokemus jännityksen maailmasta; Michael Hjorth on käsikirjoittanut muun muassa Wallander-elokuvia ja Hans Rosenfeldt Silta-televisiosarjaa. Duo tutustui vuosikymmeniä sitten Ruotsin television viihdetoimituksessa. Ruotsalaismedian mukaan heidän yhteinen tuotantonsa jatkuu tulevaisuudessakin, vaikka molemmat työskentelevät myös tahollaan yksin.
Leena Reikko
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Filosofisen matkaoppaan reitillä makeasta la dolce vitasta hyvään elämään – arviossa Scott Samuelsonin Rooma-kirja
KIRJAT | Monet Rooman kohteet ovat tuttuja, mutta Scott Samuelsonin tapa löytää näkökulmia paljastaa sen, miten pinnallisesti me asioita usein tyydymme arvioimaan.
Nanni Balestrinin romaanissa työväki ei tyydy muruihin vaan ryntää kaduille vaatimaan kaiken
KIRJAT | Nanni Balestrinin Haluamme kaiken piirtää hurjan kuvan siitä, mitä tapahtuu kun sopiminen ei työmarkkinoilla onnistu. Suomennos on upeaa työtä.
Mitä on aika? Arviossa 100-vuotisjuhlan kunniaksi uusintapainoksen saanut Thomas Mannin klassikkoteos Taikavuori
KIRJAT | Thomas Mannin Taikavuori käsittelee aikaa, sen kulumista ja kulumattomuutta, nykyhetkeä ja ikuisuutta.
Mikko Hautalan analyysi maailmasta on omaa luokkaansa sillä hän tuntee historian ja nykyhetken – arviossa Sotaa ja rauhaa
KIRJAT | Niin Washingtonissa, Moskovassa kuin Ukrainassakin palvelleen diplomaatin teos on suositeltavaa luettavaa jokaiselle maailmanpoliitiikkaa seuraavalle.