Kuvat: Aviador / Timo Ahola
KIRJAT | Suomalaisista rikoskirjailijoista ahkerimpiin kuuluvan Tapani Baggen uusin teos on tuttuun tyyliin sujuvaa luettavaa.
”Huumori, silloin kun sitä on, tapaa olla mustaa ja syntyy usein hahmojen tomppeliudesta.”
ARVOSTELU
Tapani Bagge: Savunsininen juna
- Aviador, 2025.
- 150 sivua.
Tapani Bagge (s. 1962) on kotimaisen rikoskirjallisuuden työteliäimpiä ahkeroitsijoita. Hän on kirjoittanut paljon kaikkea mitä kirjailijan voi kuvitella Suomessa tekevän; romaaneja, näytelmäkäsikirjoituksia, kuunnelmia, tv-sarjojen käsikirjoituksia ja rikosromaaneja.
Kaikkiaan Bagge on kirjoittanut yli 160 kirjaa, joista noin 60 aikuisille. Palkintojakin hänelle on kertynyt: Hämeen liiton kulttuuritunnustuspalkinto koko tuotannosta (2005) ja Vuoden johtolanka -palkinto rikosromaanista Musta taivas (2007).
Baggen uusimman teoksen, Savunsininen juna -rikosnovellikokoelman (Aviador, 2025) alkupuolen novelleissa on paljon vahvaa Hämeenlinnan ja Keravan seudun paikallistuntemusta, mikä näkyy kuvausten tarkkuudessa. Novelleissa kuvataan elävästi ammatti- ja taparikollisten resuista arkea.
Vahvinta Baggen tarinoissa on realismi. Huumori, silloin kun sitä on, tapaa olla mustaa ja syntyy usein hahmojen tomppeliudesta. Surkuhupaisuuden sävellajissa mennään, kun vankikarkuri luulee tulleensa myrkytetyksi hapolla tai Novitshokilla vain tajutakseen tabasco-pullon rikkoutuneen taskuunsa.
Lojaaliutta tai solidaarisuutta arkisimpien roistojen kesken ei ole. Jutuillaan elämän häviökortit saaneiden väärien päätösten kasautumisesta Bagge vie rikollisuudelta kaiken romantiikan.
Toisinaan metaforat ovat niin väkinäisiä, että hampaita viiltää.
* *
Baggen monialaisuus ja laaja kokemus näkyy novellikokoelman tarinoiden eri suuntiin kurottavista aiheista. Vaarallinen lauantai -novellissa tunnelmoidaan autioituvalla maaseudulla kuin parhaassakin Stephen King -kauhutarinassa.
Novelli nimeltä Billy the Kidin ensimmäinen kerta tarinoi villin lännen myyttisen hahmon arjesta yhdistellen realismiin rupattelevuutta. Niminovelli Savunsininen juna kertoo jatkosodan aikaan sijoittuvan tarinan, joka sen jatkoksi tulevan Musta aatto -novellin kanssa muodostaa hienon film noir -henkisen kokonaisuuden, jossa päämajan tiedusteluosaston luutnantti Mujunen tapaa kohtalokkaita naisia.
* *
Bagge on rutinoitunut tekstintekijä, joka taitaa valitsemansa tyylilajin novellista toiseen. Rutinoituminen merkitsee, että homma hoituu, mutta myös sitä, että lukijalle ei jää kuin harvoin mahdollisuuksia yllättyä.
Baggen kehittelemissä luuserihenkilöissä on oma viehätyksensä, mutta se on lyhytaikainen. Sisäistä elämää heillä ei ole. Pintaa vain.
Viihdyttää Bagge osaa, eikä hän Savunsinisen junan perusteella tunnu muuta haluavankaan.
Antti Selkokari
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Lusun huumeperintö – arviossa Satu Krautsukin ja Sini Ahlqvistin Pirihautausmaa
KIRJAT | Suomen ja etenkin Kotkan ja Haminan huumerikollisuudesta kertovan tietokirjan koskettavinta antia ovat entisten käyttäjien omat tarinat.
Totuus Sissistä on ison askelen lähempänä – arviossa Linda Huhtisen kirja Serlachiuksen unohdetuista sisaruksista
KIRJAT | Miksi historia niin usein kirjoitetaan miesten kautta, kysyy runoilija, radiojuontaja ja vapaa kirjoittaja Linda Huhtinen kirjassaan Sigrid Serlachiuksesta.
Silja Järventaustan tarkkanäköisissä runoissa tutkitaan luontoyhteyttä – arviossa Vuorosana pihapiirissä
KIRJAT | Silja Järventaustan runoteos Vuorosana pihapiirissä tuo luonnon iholle omintakeisilla kuvillaan.
Häjyjen jälkeläiset – arviossa Härmä-aiheinen valokuvakirja Men with No Mountains
KIRJAT | Ella Kiviniemen ja Elias Lahtisen valokuvakirja myyttisestä Härmästä on veikeä keskustelunavaus maaseudun elinvoimasta. Mihin asti ”tehdään itte” -asenne voi kantaa?