Sanna Iston nuortenromaanissa seikkaillaan näkymättömien maailmassa – arviossa Näkymättömät

06.06.2023
IstoKansi

Kuvat: Nili Raz Almog / Tammi

KIRJAT | Kesänvietto oudossa huvilassa äidin ja siskon sekä äidin ystävättären ja tämän tyttären Iiriksen kanssa on Piille kidutusta.

”Kun kukaan ei näe sinua kunnolla, oletkin pian vain ilmaa ja lopulta kokonaan näkymätön.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Sanna Isto: Näkymättömät

  • Tammi, 2023.
  • 293 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

On ainakin kahdenlaista näkymättömyyttä. On sellaista, että kukaan ei katso sinua kunnolla, näkee, mutta ei oikeasti näe ihmistä sinussa.

Sitten on tietysti sadun ja mielikuvitusmaailman näkymättömyyttä, joka kiehtoo kirjailijoita. Näkymättömyyspulveri oli minun nuoruuteni seikkailijahahmon Vinskin keino mennä läpi seinien, ja olihan Harry Potterillakin näkymättömyysviitta, joka oli varsin kätevä monissa tilanteissa.

Sanna Iston Näkymättömissä (Tammi, 2023) päähenkilö Pii ja salaperäinen, nimetön poika, jota kukaan muu kuin Pii ei tunnu näkevän, liikkuvat näiden kahden näkymättömyyden välimaastossa. Kun kukaan ei näe sinua kunnolla, oletkin pian vain ilmaa ja lopulta kokonaan näkymätön.

Nuorille suunnatun kirjan arvioiminen on hankalaa lukijalle, joka on jättänyt nuoruusvuodet taakse vuosikymmeniä sitten ja jonka jälkikasvukaan ei ole kuulunut aikoihin Potter-ikäisiin.

Kirjaa voi vain lukea omat kokemukset taustallaan, mutta Iston Näkymättömät puhutteli minua, koska ihan liian moni nuori kokee, ettei tule ymmärretyksi, nähdyksi omana itsenään.

Aina ei ole kysymys aikuisten tahdon puutteesta, vaan yksinkertaisesti siitä, ettei osata – puolin ja toisin. Salailu ei ainakaan ole hyväksi.

* *

Kesänvietto oudossa huvilassa äidin ja Mimosa-siskon sekä äidin ystävättären ja tämän tyttären Iiriksen kanssa on Piille kidutusta.

Miksi hänet raahataan paikkaan, jonne ei halua, kun mieluiten viettäisi kesää ystävänsä Lauran kanssa kaupungissa? Vielä oudommaksi kesän tekee se, että huvilalla tapahtuu kummia, ja lähistöllä liikkuu poika, jota kukaan muu ei näe.

”Tunsin olevani ansassa. Täällä olivat nuo mitään ymmärtämättömät, joiden kanssa en halunnut olla; tuolla oli omituisista omituisin poika, jota en halunnut nähdä. Miksei hän voinut jättää minua rauhaan?”

Lopulta myös Pii huomaa, että kuluu pitkiä aikoja, jolloin hän itsekin on näkymätön. Mimosa-sisko ihmettelee:

”Yhtenä hetkenä olet siinä, ja seuraavana olet poissa.”

Kaiken lisäksi lomaa varjostavat oudot varkaudet sekä taloon liittyvä selvittämätön kuolemantapaus, joka saa Mimosan ja Iiriksen leikkimään salapoliiseja.

* *

Piin tunteman ulkopuolisuuden taustalla on isään liittyvä salailu. Lopulta asiat ratkeavat ja pimitettyjen salojen paljastuminen saa Piin elämän loksahtamaan oikeaan suuntaan. Myös näkymättömän pojan salaisuudet selviävät.

Kun nuorten lukemisesta tai ennemminkin lukemattomuudesta ollaan yleisesti huolissaan, on kiitettävää, että nuorille suunnattuja romaaneja julkaistaan. Iston romaani ei tarjoa järisyttävää seikkailua, mutta kuitenkin sen sisältämä arvoitus pitää otteessaan loppuun asti. Kirjaa voi hyvin suositella alakoulun ylimpiä luokkia käyville ja yläkoululaisille kesälukemiseksi.

Marjatta Honkasalo

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua