Kuvat: Liisa Takala / Teos
KIRJAT | Milja Sarkolan romaanin kertoja on näytelmäkirjailija, nainen, äiti ja homoseksuaali, joka on epävarma sekä ammatillisen että sukupuolisen identiteettinsä kanssa.
”Kirja laittaa ajatuksia liikkeelle alusta loppuun asti.”
ARVOSTELU
Milja Sarkola: Psykiatrini
- Teos, 2024.
- 166 sivua.
Miten riemastuttavaa lukea kirja, jonka tarkoitusperistä ei oikein pääse selville ja joka pitää lukijan koko ajan valppaana; ollaanko tässä ironisia vai herttaisia, onko kirjailija tosissaan, vai leikkiikö lukijalla. Mitään ylimielistä kerronnassa ei ole, mutta paljon arvoituksellisuutta ja aivojumpan aiheita – mikä on aika harvinaista.
Iso osa Psykiatrini-romaanista (Teos, 2024) tapahtuu psykiatrin vastaanotolla ja siihen liittyen. Kertoja on solmussa elämässään ja hakeutumassa Kelan korvaamaan terapiaan, johon tarvitaan muutamia tapaamiskertoja psykiatrin kanssa sekä tämän lausunto niiden perusteella.
Romaanin kertoja on näytelmäkirjailija, nainen, äiti ja homoseksuaali, joka tässä hetkessä on epävarma sekä ammatillisen että sukupuolisen identiteettinsä kanssa. Hän alkaa kuvitella psykiatrin elämää ja tekee sen pieniä yksityiskohtia myöden. Psykiatri saa perheen ja seksielämän, ystäväpiiriin ja miellyttäviä illanviettoja, paljon porvariston hillittyä charmia seurapeleineen ja taidekeskusteluineen.
Romaaninsa päähenkilön tavoin Milja Sarkola on näytelmäkirjailija ja osaa todellakin rakentaa uskottavia ja herkullisia henkilöhahmoja ja tapahtumia. Lukija pääsee mukaan tutustumaan näihin ihmisiin, näkee heidät mielessään ja alkaa pohtia asioita, joita hekin miettivät. Siis kirja, joka laittaa ajatuksia liikkeelle alusta loppuun asti.
Leena Reikko
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
”Ihanan maksimaalinen” – Harri Henttisestä kasvoi Vesilahden kirkkoherra ja nyt jo puolen Suomen tuntema KirkkoHarri
KIRJAT | Miia Siistonen näyttää, miten julkkiselämäkerta kirjoitetaan oikein: vetävästi, humoristisesti, kohdetta silottelematta mutta häntä kunnioittaen ja avaten ajattelun rajoja.
Niilo Teerijoki muistelee kansakoulunopettajan uraansa Aunuksen Karjalassa – arviossa Uskon ja toivon aikoja
KIRJAT | Kotiseutuneuvoksen puolen vuosisadan takaisissa käsikirjoituksissa kuvataan kolmea kouluvuotta Itä-Karjalan kylissä loppusyksystä 1941 kesään 1944.
Sotiminen Israelissa vaikuttaa siltä kuin sen pitäisi kuulua päivittäiseen uutisannokseen – arviossa Hannu Juusolan Israelin historia
KIRJAT | Maailmanyhteisö on neuvoton, kun ne, joilla on aseita ja voimaa takanaan, tekevät mitä lystäävät. Siksi Hannu Juusolan tuntevat kaikki ajankohtaislähetyksiä seuraavat tv-katsojat.
Taku Hoon elämä oli isän käsissä, ja se meni pala palalta rikki – arviossa Kenelle kertoisin
KIRJAT | Pieni ja vaatimaton runokirja avaa lapsen kokemusmaailmaa perheessä, jossa kasvamisen keskiössä on mielenterveyspotilas, oma isä.