Risto Räppääjä vauvana, lastenhoitajana naapurin Lennart – mikä voisi mennä pieleen?

10.10.2022
ristoräppäälasten

KIRJAT | Sinikka ja Tiina Nopolan 25-vuotias lastenkirjaklassikko sukeltaa Risto Räppääjän vauva-aikaan lyhyesti mutta hulvattomasti.

”Iltasatuna kerrottu tarina antaa tekijöille mahdollisuuksia viedä Risto Räppääjän maailma vielä perustasoakin absurdimmalle tasolle.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Sinikka Nopola, Tiina Nopola & Christel Rönns: Risto Räppääjä ja Lapsenvahti

  • Tammi, 2022.
  • 64 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
Adlibris BookBeat Nextory Storytel

25-vuotiaan Risto Räppääjä -lastenkirjasarjan 20. osa heruttaa punatukkaisen, rumpuja soittavan ja räppäävän päähenkilönsä maailmasta jälleen nauruhermoja kutittelevan tarinan. Risto Räppääjä ja Lapsenvahti (Tammi, 2022) ammentaa Hevosenkenkä-nukketeatterin vuoden 2012 näytelmästä Risto Räppääjä vauvana.

Riston täti ja huoltaja Rauha Räppääjä käy läpi Riston vauva-aikojen leluja, mikä saa muistelemaan varhaisia aikoja ja Elvi-tädin pikaista pistäytymistä vauvanhoidossa. Samalla Risto ja Rauha miettivät, millainen naapurin Lennart olisikaan ollut lastenhoitajana. Nämä mietteet kantautuvat myös nukkuma-aikaan, jolloin Risto pitkästä aikaa toivoo Rauhalta iltasatua, johon Rauha sitten tuo lapsenhoitaja Lennartin. Kirjan tarina ei siis ole ”virallinen” taustatarina Risto Räppääjän vauva-ajasta, vaan iltasatuna kerrottu hassunhauska tarina lastenhoitajana kokemattoman poikamiehen seikkailuista vauhdikkaan Risto-vauvan kanssa.

Eikä se tietenkään ihan putkeen mene. Vauhdikkaasti konttaavan vauvan kanssa viettämänsä illan aikana Lennartille selviää monen muun lastenhoidollisen seikan ohella muun muassa mitä on pauto, kannattaako vauvalle antaa saksia ja sopiiko ulko-ovea jättää auki. Samaan aikaan kun Lennart etsii oikeita keinoja lastenhoitoon, Rauha yrittää järjestää Ristoa televisioon Vuoden viisaimpana vauvana, koska on vakuuttunut, että Risto jokeltaessaan on tunnistanut muun muassa Kuala Lumpurin karttapallosta. Lopulta televisiossa esiintyykin Lennart, ihmeellinen viiksekäs vauva, joka osaa unkaria ja esitelmöi talonpoikaiskapinasta 1520-luvulla.

Iltasatuna kerrottu tarina antaa tekijöille mahdollisuuksia viedä Risto Räppääjän maailma vielä perustasoakin absurdimmalle tasolle kuunsirpillä kellimisineen ja hanhella ratsastuksineen. Silti parhaita ja eniten naurua kanavoivia hetkiä ovat Lennartin ja Riston arkiset vauvanhoitohölmöilyt toisiaan kohtaamattomine kommunikaatioineen.

Kirjan jokaiselta aukeamalta löytyy Christel Rönnsin kuvituksia. Lyhyt mutta vauhdikas tarina on mainio lisä sarjaan.

Ilkka Valpasvuo

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua