Rikkaan perheen kadonneen tyttären arvoitus ratkeaa, kun mestaritutkija Marianne Jidhoff tuulettaa aivojaan koiralenkeillä

11.09.2022
01 denise rudberg by marita salonen kulttuuritoimitus

Ruotsiksi on ilmestynyt tämän uutukaisen suomennoksen jälkeen jo neljä Jidhoff-tarinaa. Kuva: Marita Salonen

KIRJAT | Denise Rudbergin älykäs hienostorouva ratkaisee tyynesti ihmisten kohtaloita Kahdeksan askelta pimeässä -kirjassa. Torsten on yhä lääpällään ihanaan Marianneen.

”Rudberg tuo äkkiä ihan puskista rankan teeman juuri sillä hetkellä, kun lukija on sortumassa kepeän kerronnan vähättelyyn.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Denise Rudberg: Kahdeksan askelta pimeässä

  • Suomentanut Anu Koivunen.
  • Into Kustannus, 2021.
  • 250 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Jopa vuosikymmeniä sitten kadonneen tytön arvoitus selviää, jos rikostutkijalla on hoksottimet kunnossa ja seurapiirirouva Marianne Jidhoffilla on! Hän hoitaa Tukholman keskustassa sijaitsevaa kerrostaloaan rakkaudella ja maksaa omasta pussistaan matalalla profiililla toimivan tutkijaryhmänsä huoneiston kalliin sisustuksen, jotta ”kaikilla olisi mukava työskennellä”.

Tässä toimistossa ei kitkerää poliisikahvia ryystetä, vaan Mariannen kivitaloon asumaankin muuttanut rikostutkija Torsten Ehn on oppinut arvioimaan, milloin maistuu espresso, cappuccino tai kenties macchiato. Torsten ei ole syntynyt kultalusikka suussa, mutta hän on yhä niin lumoutunut Mariannen viehätysvoimasta, ettei ylenpalttinen hienostelukaan häiritse.

Denise Rudbergin kevyt dekkarisarja onnistuu jälleen kerran nostamaan kaiken sampanjanhuuruisen kimalluksen keskeltä myös vakavia yhteiskunnallisia aiheita. Ryhmä saa tutkittavakseen vanhan mysteerin: Ruotsin yhden tunnetuimman perheen tytär katosi 30 vuotta sitten kesken sisarensa häiden. Kahdeksan askelta pimeässä -tarinassa (Into, 2022) konstaapeli Augustin Madrid jää lähes kokonaan syrjään tästä tutkinnasta, kun hänen vanha koulukaverinsa joutuu rikoksen uhriksi ja pyytää apua.

Rudberg tuo äkkiä ihan puskista rankan teeman juuri sillä hetkellä, kun lukija on sortumassa kepeän kerronnan vähättelyyn. Kun mies raiskaa miehen, uhri saattaa vaieta tapahtuneesta koko loppuelämänsä.

Rikkaiden ihmisten vanhat rikokset ratkeavat lopulta nopeasti. Marianne käyskentelee Tukholman rannoilla ja seurapiireissä, mutta hänen terävät aivonsa raksuttavat koko ajan ja löytävät oikeat kysymykset. Kun käytössä on lisäksi Torsten Ehnin vilpitön ja kuunteleva kuulustelutaito, on ihan selvää, että vuosikymmeniä vaienneet ihmiset alkavat avautua.

Marianne Jidhoffin kuntoilukin edistyy, sillä hän saa siistin ja koulutetun labradorinnoutajan hoitoonsa. Nyt työpäiviä rytmittävät paitsi herkkusuklaan kanssa salaa poltetut pikkusikarit myös koiralenkit, joille Torsten enemmän kuin mielellään osallistuu. Saattaa olla, että tapaamme Britta-koiran myös tarinassa numero 9.

Kahdeksan askelta pimeässä on nopealukuinen kevyt dekkari, mutta se on myös hyvä kirja.

Marita Salonen

* *

Denise Rudberg

  • Syntynyt 1971.
  • Asuu Tukholmassa perheensä kanssa.
  • Opiskellut elokuvaa ja dramaturgiaa New Yorkissa.
  • Työskenteli ennen kirjailijanuraa yökerhoyrittäjänä Tukholmassa.
  • Vierailee usein Suomessa.
  • Myynyt yli neljä miljoonaa kappaletta Marianne Jidhoff -kirjoja.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua