KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Retkiruokaa mutkattomasti ja ilman eläinperäisiä tuotteita – arviossa Vegaaniretki

21.11.2022
thumbnail PP Vegaaniretki kansi
thumbnail PP Vegaaniretki kansi

KIRJAT | Kokki Mika Pesosen ja toimittaja-valokuvaaja Ada Pykäläniemen yhdessä koostama Vegaaniretki täyttää niin innokkaan kotikokin kuin huvikseen pläräilijänkin vaatimukset.

Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
Adlibris BookBeat Nextory Storytel

Ruoka- ja keittokirjojen suosio ei vaikuta hiipuvan, vaikka reseptejä on netti pullollaan. Miksi hiipuisikaan, onhan kirjan laskemisessa keittiön tasolle ruoka-ainesten viereen aivan erityinen tunnelmansa, jota paraskaan tablettipidike ei pysty päihittämään.

Hyvin kirjoitettuja ja kauniisti kuvitettuja ruokakirjoja selailee ilokseen, vaikka ei juuri olisikaan aikeissa ryhtyä itse kokkauspuuhiin. Kokki Mika Pesosen ja toimittaja-valokuvaaja Ada Pykäläniemen yhdessä koostama Vegaaniretki (Siltala, 2022) täyttää niin innokkaan kotikokin kuin huvikseen pläräilijänkin vaatimukset. On ilo lukea viimeisteltyä tekstiä aikana, jolloin liian usein tietokirjojen oikolukuprosessi tuntuu jääneen kesken.

* *

Vegaaniretki yhdistää luonnossa liikkumisen ja kasvipohjaisen syömisen luontevasti. Kirjasta saa ideoita myös siinä tapauksessa, että haluaa korvata osan aineksista esimerkiksi maitopohjaisilla tuotteilla tai vain nauttia siitä, että vegaanisuutta ei tarvitse erikseen miettiä ruokaa valmistaessa.

Reseptit eivät ole liian vaativia, joten eväiden kasaaminen luonnistuu perustaidoilla. Helpotusta tuo muun muassa erilaisten valmiiden tahnojen ja kastikkeiden käyttö, eli ihan alusta asti ei ole pakko tehdä vaikkapa majoneesia, vaan kaupan versio toimii hyvin.

Kiitosta tulee myös siitä, että retkellä tarvittavat tarvikkeet ja ainekset on otettu huomioon. Esimerkiksi veden kantaminen nuotiopaikalle voi joissakin tapauksissa muodostua kynnyskysymykseksi, joten siitä on hyvä muistuttaa etukäteen, jottei retkinautinto kuivu kasaan.

Ohjeita on myös jaoteltu sen mukaan, onko kyseessä kotona valmiiksi tehtävät eväät vai luonnossa valmistettava ruokalaji. Näin kirja toimii sekä kokeneelle retkeilijälle että satunnaiselle metsälenkin kipaisijallekin. Esimerkiksi valmiista croissant-taikinasta pyöritellyt tikkupullat ovat hieno oivallus, joka ei vaadi pitkää suunnittelua ja valmistautumista, vaan ainekset voi hakea kaupasta vaikka matkalla patikkareitille.

Hyviä ideoita voisi kokeilla myös ihan olohuoneretkeilyssä kirjan kuvia selaillen, vaikka sitten toki jäävät luonnossa liikkumisen tutkitusti todistetut hyödyt saamatta.

Nadia Paavola

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua