Poliittinen trilleri ajankohtaisista aiheista – arviossa Kari Häkämiehen Ruotsalainen mysteeri

21.03.2023
HakaRuotsalainen

Kuvat: Petri Mast / Docendo

KIRJATRuotsalainen mysteeri jatkaa tarinaa Ilta-Sanomien journalistista Lotta Simulasta, demarivaikuttaja Henrik Hamilosta sekä aloittelevasta venäläisvakoojasta Valeri Ivanovista.

”Ruotsalainen mysteeri ei jätä suurta muistijälkeä, mutta on tämän genren ystävältä sujuvasti luettu.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Kari Häkämies: Ruotsalainen mysteeri

  • CrimeTime, 2023.
  • 333 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Kari Häkämiehen uusin poliittinen trilleri Ruotsalainen mysteeri (CrimeTime, 2023) on näppärä ja viihdyttävä. Siinä päivän politiikka ja rikokset yhdistyvät ripaukseen romantiikkaa. On selvää, että kirjailija tuntee politiikan kuviot hyvin ja seuraa Suomen lisäksi yhteiskuntia naapurimaissa, sekä idässä että lännessä, eikä Britanniakaan vaikuta vieraalta. Aiheensa osaaminen synnyttää varman oloista tekstiä, josta ei tarvitse etsiä virheitä.

Ruotsalainen mysteeri jatkaa Linnan hämähäkki -dekkarin (CrimeTime, 2022) aloittamaa tarinaa Ilta-Sanomien journalistista Lotta Simulasta ja demarivaikuttaja Henrik Hamilosta sekä aloittelevasta venäläisvakoojasta Valeri Ivanovista ja ihmisistä heidän ympärillään.

Romaani on aihepiiriltään hyvin ajankohtainen. Ruotsalaisen ministerin murhayrityksestä alkava tapahtumaketju laajenee nopeasti myös Suomeen. Kirja nostaa esiin niin Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, Suomen ja Ruotsin NATO-hakemukset, Ruotsin jengiväkivallan kuin suomalaisen päivänpolitiikankin ja peilaa henkilöidensä kautta monenlaisia näkökulmia. Kieli on kepeää ja toimii hyvin.

Toisinaan tekstissä esiintyvä äijämeininki vähän hymyilyttää ja tuntuu vanhahtavalta, mutta kaiken kaikkiaan Häkämies on kelpo tarinankertoja ja juonen kehittelijä. Henkilögalleria on sopivan kokoinen, ja sarjan toisessa osassa päähenkilötkin ovat kehittymässä persoonina uskottaviksi.

Ruotsalainen mysteeri ei jätä suurta muistijälkeä, mutta on tämän genren ystävältä sujuvasti luettu ja jättää odottamaan sarjan seuraavaa osaa. Sellainen on ilmiselvästi tulossa.

Kari Häkämies on Varsinais-Suomen maakuntajohtaja ja entinen kansanedustaja sekä ministeri. Ruotsalainen mysteeri on hänen 13. romaaninsa.

Leena Reikko

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua