Kuvat: Debbi Clark / Bazar
KIRJAT | Bethnal Greenin maanalainen kirjasto Lontoossa on Kate Thompsonin kepeän ja romanttisen romaanin päähenkilöiden työpaikka. Se on oikeasti ollut olemassa.
”Thompson on tehnyt romaanin esikuvana olleen kirjaston historiasta tarkkaa tutkimustyötä.”
ARVOSTELU
Kate Thompson: Kirjasto sodan keskellä
- Suomentanut Tuulia Tipa.
- Bazar, 2023.
- 496 sivua.
Kirjasto sodan keskellä (suom. Tuulia Tipa; Bazar, 2023) kuuluu niihin romaaneihin, joita lukiessaan voi alusta asti olla varma, että kaikki päättyy hyvin; vaikeuksien kautta voittoon. Se on lämminhenkinen ja sujuva – lohtukirja luettavaksi silloin, kun kaikki kaatuu päälle. Ikuista muistijälkeä se ei taida jättää.
Bethnal Greenin maanalainen kirjasto Lontoossa on romaanin päähenkilöiden Claran ja Rubyn työpaikka ja se on oikeasti ollut olemassa. Kirjasto avattiin 1920-luvulla pahamaineisen mielisairaalan paikalle ja parikymmentä vuotta myöhemmin saksalaisten pommi putosi aikuisten lainaosaston katon läpi. Paikalla oli keskeneräinen metrotyömaa ja sinne syntyi tuhansille lontoolaisille suojaa antava maanalainen yhteisö, joka tarjosi ällistyttävän määrän palveluita. Siellä toimivat muun muassa sairastupa, kahvila, teatteri ja kirjasto.
Kate Thompson on tehnyt tarkkaa tutkimustyötä maanalaisesta kirjastosta ja esittelee sitä teoksen lopussa. Tämä onkin kaikkein mielenkiintoisin osuus kirjasta ja samalla ylistyslaulu sekä kaikenlaiselle kirjallisuudelle että ilmaista kulttuuria tarjoaville kirjastoille. Kirjailija ottaa voimakkaasti kantaa leikkausuhkien alla olevien kirjastojen puolesta.
Romaanin Claran mukaan erityisesti lapsille pitää aina tarjota lukemista ja että kaikki lukeminen on hyvästä; erityisesti sodan raskaina aikoina kirjat voivat tarjota hetken tarpeellisen levon julmasta todellisuudesta. Hänen kirjastostaan naiset saavat tarpeen mukaan vahvojen sankarittarien tähdittämiä romaaneja, höttöistä hattararomantiikkaa, tietokirjoja – ja tiskin alta vaivihkaa ohjekirjaa ehkäisystä.
Kirjaston nuoret naiset joutuvat taistelemaan myös vanhakantaisuutta ja ennakkoluuloja vastaan, mutta eniten Kirjasto sodan keskellä sisältää romantiikkaa ja kepeyttä, hieman naisasiaa ja paljon kuvausta ystävyydestä, kiintymyksestä ja hyvistä ihmisistä. Vähän kuin Onnelin ja Annelin talo aikuisille.
Leena Reikko
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Hajonneen perheen toipumista ja uusia ruumiita – arviossa Satu Rämön Rakel
KIRJAT | Hildur-sarjan neljännessä osassa avataan perheen äidin kohtaloa ja selvitellään siihen kytkeytyviä nykypäivän rikoksia.
Kuka puolustaisi paperittomia – arvioitavana Anneli Kannon Kaivatut
KIRJAT | Afgaanitytön katoaminen ei virkavaltaa kiinnosta, joten Noora Näkijä päätyy selvittelemään paperittoman maahanmuuttajan katoamista Näkijä-trilogian päätösosassa.
Sinkkuus – epätoivoa vai auvoa? Henna Karppinen-Kummunmäki kirjoittaa parisuhteettomuudesta ennen ja nyt
KIRJAT | Ilman parisuhdetta elävien määrä on Suomessa koko ajan lisääntynyt. Henna Karppinen-Kummunmäki esittelee pariutumattomien elämää ja seurustelukulttuuria eri aikoina.
Minuuden jakautuminen – arviossa Anna-Kaari Hakkaraisen Marraseliö
KIRJAT | Finlandia-ehdokkaaksi nostetun teoksen keskiössä kulkee Ingmar Bergmanin elokuva Persona.