Kuvat: Debbi Clark / Bazar
KIRJAT | Bethnal Greenin maanalainen kirjasto Lontoossa on Kate Thompsonin kepeän ja romanttisen romaanin päähenkilöiden työpaikka. Se on oikeasti ollut olemassa.
”Thompson on tehnyt romaanin esikuvana olleen kirjaston historiasta tarkkaa tutkimustyötä.”
ARVOSTELU
Kate Thompson: Kirjasto sodan keskellä
- Suomentanut Tuulia Tipa.
- Bazar, 2023.
- 496 sivua.
Kirjasto sodan keskellä (suom. Tuulia Tipa; Bazar, 2023) kuuluu niihin romaaneihin, joita lukiessaan voi alusta asti olla varma, että kaikki päättyy hyvin; vaikeuksien kautta voittoon. Se on lämminhenkinen ja sujuva – lohtukirja luettavaksi silloin, kun kaikki kaatuu päälle. Ikuista muistijälkeä se ei taida jättää.
Bethnal Greenin maanalainen kirjasto Lontoossa on romaanin päähenkilöiden Claran ja Rubyn työpaikka ja se on oikeasti ollut olemassa. Kirjasto avattiin 1920-luvulla pahamaineisen mielisairaalan paikalle ja parikymmentä vuotta myöhemmin saksalaisten pommi putosi aikuisten lainaosaston katon läpi. Paikalla oli keskeneräinen metrotyömaa ja sinne syntyi tuhansille lontoolaisille suojaa antava maanalainen yhteisö, joka tarjosi ällistyttävän määrän palveluita. Siellä toimivat muun muassa sairastupa, kahvila, teatteri ja kirjasto.
Kate Thompson on tehnyt tarkkaa tutkimustyötä maanalaisesta kirjastosta ja esittelee sitä teoksen lopussa. Tämä onkin kaikkein mielenkiintoisin osuus kirjasta ja samalla ylistyslaulu sekä kaikenlaiselle kirjallisuudelle että ilmaista kulttuuria tarjoaville kirjastoille. Kirjailija ottaa voimakkaasti kantaa leikkausuhkien alla olevien kirjastojen puolesta.
Romaanin Claran mukaan erityisesti lapsille pitää aina tarjota lukemista ja että kaikki lukeminen on hyvästä; erityisesti sodan raskaina aikoina kirjat voivat tarjota hetken tarpeellisen levon julmasta todellisuudesta. Hänen kirjastostaan naiset saavat tarpeen mukaan vahvojen sankarittarien tähdittämiä romaaneja, höttöistä hattararomantiikkaa, tietokirjoja – ja tiskin alta vaivihkaa ohjekirjaa ehkäisystä.
Kirjaston nuoret naiset joutuvat taistelemaan myös vanhakantaisuutta ja ennakkoluuloja vastaan, mutta eniten Kirjasto sodan keskellä sisältää romantiikkaa ja kepeyttä, hieman naisasiaa ja paljon kuvausta ystävyydestä, kiintymyksestä ja hyvistä ihmisistä. Vähän kuin Onnelin ja Annelin talo aikuisille.
Leena Reikko
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Miika Nousiainen osaa tehdä urheilukentän ympäri juoksemisestakin mielenkiintoista – arviossa Ratakierros
KIRJAT | Ratakierros on erittäin hauska kirja amatööriurheilijasta, joka kirjan lopussa on mahdollisesti jo melkein ammattilainen.
Nainen haluaa kuolla puuna – arviossa Nobelin kirjallisuuspalkinnolla palkitun Han Kangin Vegetaristi
KIRJAT | Han Kangin Booker-palkinnolla vuonna 2016 palkittu romaani kertoo naisesta, jonka kauheat unet pakottavat lopettamaan lihansyönnin.
Solidaarisuutta Ukrainalle – arvioitavana Aino Sutisen Ajattelen Ukrainaa koko ajan
SARJAKUVA | Dokumentaariseen sarjakuvaan erikoistunut Aino Sutinen on kirjannut ylös päiväkirjamaista pohdintaa Ukrainasta ja keskusteluja ystävien ja asiantuntijoiden kanssa.
Marko Tapperin matka Marko Tapioksi on lumoava ja opettavainen jännityskertomus – arviossa Kirjailijan latu
KIRJAT | Erkki Vettenniemi kuvaa hiihtämisen ja kirjoittamisen hurmaa ja tuskaa henkeäsalpaavan eloisasti ja totuudellisesti.