Kuvat: Basam Books
KIRJAT | Bestseller-kirjailija David Michie on antanut teoksessaan äänensä Hänen Pyhyytensä Dalai-laman kissalle.
”Tarina on samalla kurkistus ihmismieleen, miten vaikkapa omahyväisen mielen saa kääntymään toisia kunnioittavaan rakkauteen ja huomioimiseen.”
ARVOSTELU
David Michie: Dalai-laman kissa
- Suomentanut Jenni Vehkaluoto.
- Basam Books, 2022.
- 203 sivua.
Miten kissa päätyi Dalai-laman lemmikiksi, Hänen Pyhyytensä kissaksi? Se oli onnellinen sattuma Delhin slummissa. Elämän jo lähes hiipuessa Dalai-lama näkee kärsivän kissanpennun. Hänen Pyhyytensä saa taiottua elämän takaisin pieneen elottomaan kehoon.
”Kaikille meistä, joilla on tietoisuus, oma elämämme on hyvin arvokasta. Tämän vuoksi meidän on varjeltava kaikkia tuntevia olentoja. On myös ymmärrettävä, että meitä kaikkia yhdistää kaksi perustoivetta: toive onnellisuudesta ja toive välttyä kärsimykseltä.”
Hänen Pyhyytensä sanomaa ei pysty sivuuttamaan.
Kissa nimeltä HPK
Kissalle annettiin useita nimiä, mutta ensisijaisesti kutsumanimeksi tuli HPK eli Hänen Pyhyytensä Kissa. HPK:n vahvistuessa ja kasvaessa se kuuntelee Dalai-laman viisaita keskusteluja ja oppii päivän rutiineja. Kuuntelemalla se omaksuu niistä viisauksia ja tärkeitä asioita.
Kissa alkaa kuljeskella temppelin ympäristössä ja laajentaa reviiriään myös sen ulkopuolelle. Hänen Pyhyytensä assistentit Chogyn ja Tenzi opastavat ja kertovat HPK:lle myös paljon arvokasta tietoa luostarin elämästä.
Kissan kertomana kirjasta saa aimo annoksen tietoutta buddhalaista meditaatiosta, filosofiasta, Dalai-laman ajattelusta ja vakaumuksesta. Toki HPK laajentaessaan reittejään tapaa myös tavallisia kansalaisia ja tavallista kissan elämää. Sen mieleen jää erityisesti eräs tiikerijuovainen komea herramies.
Buddhismin kevyt oppimäärä
Kissa on tarkkailija ja tekee havaintoja Dalai-laman vieraista ja heidän käytöksestään. Tarina on samalla kurkistus ihmismieleen, miten vaikkapa omahyväisen mielen saa kääntymään toisia kunnioittavaan rakkauteen ja huomioimiseen.
David Michien aiempia teoksia ovat muun muassa Buddhism for Busy People ja Hurry Up and Meditate. Bestseller-kirjailija ja meditaatio-valmentaja on laajasti perehtynyt buddhismiin. Dalai-laman kissa (Basam, 2022) on kevyt oppimäärä aiheesta Hänen Pyhyytensä kissan havaintojen kautta ja viihdyttävää luettavaa.
Irmeli Heliö
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Mikko Hautalan analyysi maailmasta on omaa luokkaansa sillä hän tuntee historian ja nykyhetken – arviossa Sotaa ja rauhaa
KIRJAT | Niin Washingtonissa, Moskovassa kuin Ukrainassakin palvelleen diplomaatin teos on suositeltavaa luettavaa jokaiselle maailmanpoliitiikkaa seuraavalle.
”Ihanan maksimaalinen” – Harri Henttisestä kasvoi Vesilahden kirkkoherra ja nyt jo puolen Suomen tuntema KirkkoHarri
KIRJAT | Miia Siistonen näyttää, miten julkkiselämäkerta kirjoitetaan oikein: vetävästi, humoristisesti, kohdetta silottelematta mutta häntä kunnioittaen ja avaten ajattelun rajoja.
Niilo Teerijoki muistelee kansakoulunopettajan uraansa Aunuksen Karjalassa – arviossa Uskon ja toivon aikoja
KIRJAT | Kotiseutuneuvoksen puolen vuosisadan takaisissa käsikirjoituksissa kuvataan kolmea kouluvuotta Itä-Karjalan kylissä loppusyksystä 1941 kesään 1944.
Sotiminen Israelissa vaikuttaa siltä kuin sen pitäisi kuulua päivittäiseen uutisannokseen – arviossa Hannu Juusolan Israelin historia
KIRJAT | Maailmanyhteisö on neuvoton, kun ne, joilla on aseita ja voimaa takanaan, tekevät mitä lystäävät. Siksi Hannu Juusolan tuntevat kaikki ajankohtaislähetyksiä seuraavat tv-katsojat.