Kuvat: Sami Mannerheimo / Otava
KIRJAT | Olga Palon novellikokoelmassa pohditaan niin muistamista kuin autofiktiota. Välillä novellit laajenevat esseemäisiksi pohdinnoiksi.
”Temaattiseksi sateenvarjoksi levittäytyvät kertominen, ylöskirjaaminen ja tarinat sekä miten niiden kautta jäsennetään todellisuutta.”
ARVOSTELU
Olga Palo: Aion kertoa nyt kaiken
- Otava, 2023.
- 256 sivua.
Kuoleman lautturille voi kolikoiden sijaan maksaa myös tarinoilla. Ehtona on vain se, ettei tarinaa ”ole kuunaan kulutettu kertomalla, saati sitten painettu kansien väliin”. Niinpä Olga Palon novellikokoelmassa kertojat alkavat kertoa.
Ja vähän kaikesta he kertovatkin: Aion kertoa nyt kaiken -teoksen (Otava, 2023) teksteissä surraan loppuneita suhteita, laaditaan kakkarunoutta tai kirjoitetaan kirjaa naisten asemasta yhteiskunnassa 2020-luvulla. Temaattiseksi sateenvarjoksi levittäytyvät kertominen, ylöskirjaaminen ja tarinat sekä miten niiden kautta jäsennetään todellisuutta.
Yksi kokoelman riemastuttavimmista teksteistä kertoo valtavan järjestelmällisestä ihmisestä, jota painostetaan pitämään jonkinlaista päiväkirjaa, vaikka hän ei itse näe syytä kirjata asioista ylös jälkikäteen. Lopulta hän kuitenkin ihastuu ajatukseen kakkojensa ylöskirjaamisesta, sillä sitäkin varten voi luoda systeemin kuin vaikka viinin maistamiseen. Kun kirjaaminen siirtyy runomuotoon, kakkaamisen akti alkaa muokkautuu eri tyyleihin: kun kertoja lukee Edith Södergrania, ”päivittäisestä kakkaamisesta tuli ihmeellinen tuokio, tutkimusmatka!” – jopa niin, että hän lisää kuitua ruokavalioonsa. Runouden ja kakan törmäyttäminen outouttaa niin, että novellista tulee valtavan osuva kuvaus siitä, kuinka muoto ja havainnointi vaikuttavat sisältöön.
Muoto ja sisältöä pohditaan myös autofiktiokuvauksessa novellissa Fiktiivinen pääkaupunki Pohjois-Euroopassa. Siinä kertoja kohtaa autofiktion kirjoittaneen kirjailijan ja alkaa tarinallistaa omaa elämäänsä tehdäkseen saman. Tekstin edetessä minä ja hän sekoittuvat, ja teksti itsessään muuttuu oivaltavaksi tulkinnaksi siitä, miten ihminen tarinallistaa omaa elämäänsä.
Välillä novellit laajenevat esseemäisiksi pohdinnoiksi. Esimerkiksi Rahtilaivassa romanttisen suhteen päättymistä Euroopan-matkalle pakeneva kertoja muistelee Sophia Callen Take Care of Yourself -teosta. Callen kumppani jätti tämän sähköpostilla, joka loppuu prenez soin de vouz, pitäkää huolta itsestänne. Novelli yltyy pohdintaan rakkaudesta ja taiteesta yleensä sekä siitä, miten omaa muistiaan ja unohtamista voi muokata.
Joissakin teksteissä on mukana kuitenkin myös tyhjänkäyntiä, jota – ainakin oman napakkuuden kaipuuni nojalla – olisi voinut vielä tiivistää ja teroittaa. Esimerkiksi Tää alkais tästä on lasten leikkimispuheen muotoon kirjoitettu puolisivuinen, jossa ”Eiku ei siitä, ei se vielä kuulu tähän, eikä toi, ei ne kuulu tähän, noi ei kuulu tähän, mut nää kuuluu, ni tästä tää alkais, jooko?” Me versus ne -kuvaus ei sinänsä yllätä tai avaa pohdintoja.
Lontoo-novellissa Museot päähenkilö puolestaan kirjaa ylös museoita, joissa on käynyt. Museoihin tallennettu historia sekä ihmisen omasta elämästään tekemät tallenteet rinnastuvat sulavasti, mutta mukana kulkee myös Lontoo-kliseen kuvausta, joka vie tekstin oivaltavuutta: ”Ihmiset kutsuvat täällä toisiaan ’darling’ ja ’love’, minuakin, ja siitä tulee hyvä mieli. Tiedän, etten ole oikeasti kenkäkaupan myyjän darling, mutta tuntuu silti hyvltä kun hän sanoo niin.”
Mutta nämä ovat pieniä asioita kokonaisuudessa; Palon novellit esittelevät riemastuttavan joukon tarinoita ja henkilöitä. Kuoleman lautturille tarinoiminen on lahja lukijalle.
Anna Hollingsworth
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Mikko Hautalan analyysi maailmasta on omaa luokkaansa sillä hän tuntee historian ja nykyhetken – arviossa Sotaa ja rauhaa
KIRJAT | Niin Washingtonissa, Moskovassa kuin Ukrainassakin palvelleen diplomaatin teos on suositeltavaa luettavaa jokaiselle maailmanpoliitiikkaa seuraavalle.
”Ihanan maksimaalinen” – Harri Henttisestä kasvoi Vesilahden kirkkoherra ja nyt jo puolen Suomen tuntema KirkkoHarri
KIRJAT | Miia Siistonen näyttää, miten julkkiselämäkerta kirjoitetaan oikein: vetävästi, humoristisesti, kohdetta silottelematta mutta häntä kunnioittaen ja avaten ajattelun rajoja.
Niilo Teerijoki muistelee kansakoulunopettajan uraansa Aunuksen Karjalassa – arviossa Uskon ja toivon aikoja
KIRJAT | Kotiseutuneuvoksen puolen vuosisadan takaisissa käsikirjoituksissa kuvataan kolmea kouluvuotta Itä-Karjalan kylissä loppusyksystä 1941 kesään 1944.
Sotiminen Israelissa vaikuttaa siltä kuin sen pitäisi kuulua päivittäiseen uutisannokseen – arviossa Hannu Juusolan Israelin historia
KIRJAT | Maailmanyhteisö on neuvoton, kun ne, joilla on aseita ja voimaa takanaan, tekevät mitä lystäävät. Siksi Hannu Juusolan tuntevat kaikki ajankohtaislähetyksiä seuraavat tv-katsojat.