Kuvat: Tammi / Milla von Konow
KIRJAT | | Pauliina Susi on kirjoittanut jo pitkään romaaneja, joissa nuori tai keski-ikäinen nainen etsii selviytymiskeinoja kussakin yhteiskunnallisessa todellisuudessa.
”Kaikkia Suden teoksia yhdistää hieman vino, älykäs huumori. ”
ARVOSTELU
Pauliina Susi: Tuuliajolla
- Tammi, 2025.
- 301 sivua.
Pauliina Suden Raja-pehmodekkarisarjan päähenkilö on reilu nelikymppinen entinen lentoemäntä Tuulia Raja, jonka on työnantajansa konkurssin jälkeen pitänyt hankkiutua muihin töihin. Hän on päätynyt pieneen yksityisetsivätoimistoon hoitamaan varsin monipuolisia hommia ja siinä sivussa selvittämään rikoksia.
Sarjan neljäs osa, Tuuliajolla (Tammi, 2025), sijoittuu Järvenpäähän, jossa järjestetään Hyvän asumisen ja elämisen messuja Tuusulanjärven rannalla. Tuulia ja hänen yksityisetsiväpomonsa Yrjö Rahkonen on palkattu vastaamaan turvallisuudesta messujen vetonaulassa, kelluvassa Tupla Loiske -paritalossa.
Ensimmäinen näky matkalla luksuskohteeseen on vedessä kelluva ruumis, tosin vain mallinukke. Kun Tuulia kahlaa muovinaisen kanssa rantaan, se osoittautuu Tupla Loiskeen mainosnukeksi, jonka silmät on ikävästi sutattu. Huonolta vaikuttava enne osoittautuu merkiksi talon ongelmista.
Talossa yksityisetsiviä vastassa ovat Loiske-rakennuksen toimitusjohtaja Hille Gran ja sisustuksesta vastaava Johanna Suvanto. Vaikka edustavat naiset muistuttavat geelikynsiä myöten toisiaan, heidän välillään on jännitteitä.
Suden yksi vahvuuksista onkin hersyvä henkilökuvaus, ja galleriaa riittää. Rahkonen on maanläheinen itsensä. Luksustalon toiseen puoleen muuttaneella rekkamiehellä riittää sanottavaa rakentamisen tasosta. Hille Granin miehessä Petruksessa puolestaan yhdistyvät filmitähden ulkonäkö ja rakennusasioista päättävän virkamiehen liukkaus.
Mukana ovat jälleen myös Tuulian utelias äiti Ansa Raja ja entinen työkaveri, stuertista taksikuskiksi päätynyt Lasse Lund. Lasse karauttaa autolla paikalle, kun Tuulialla ei ole varaa ostaa polttoainetta ja saa Tuulialta puolestaan tukea parisuhdeongelmiinsa.
Tuulialla on aikaa tarkkailla ihmisiä ominaisuuksineen samalla kun hänen pitää taklata liian uteliaiden lapsikatsojien vaarallisia kiipeily-yrityksiä ja pitkäkyntisten hajuvesivarkauksia. Taloon tulee myös toisenlaisia sydämentykytyksiä aiheuttava vieras, paikallislehden kuvauskeikan saanut Santeri, jonka kanssa Tuulialla on ollut jo aiemmin epäonnisia romanttisia virityksiä.
Tilanne Tupla Loiskeessa eskaloituu, kun myöhässä ollut saunalautta törmää kelluvaan taloon. Ja pian sitten löytyy oikeakin ruumis, jonka kuolintapa tosin vaikuttaa ensin onnettomuudelta.
* *
Dekkarin käänteistä ei ole syytä kertoa enempää, mutta niitä riittää mahdollisen rikoksen selvittelyssä, rakennusyhtiön ongelmien paljastamisessa ja Tuulian ja Santerin suhteessa.
Kaikesta tästä kirjailija selviää hyvin. Yksityisetsivien työtä hän on tutkinut yhteen tietokirjaan, ja myös rakentamisen ja sen varjopuolien yksityiskohdat vaikuttavat olevan kunnossa. Järvenpääkin on tuttu niin kirjailijalle kuin päähenkilölle.
Tärkeintä on tietenkin, että lukija viihtyy cozy crime -pehmodekkarin parissa, eikä sen raakuuksia karttavan kuvauksen parissa ole vaaraa menettää yöuniaan. Teoksen ahmaiseekin parissa illassa.
Ina Ruokolainen
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Tunnustelen aivojani kuin päärynää – arviossa Virginia Woolfin kirjeet
KIRJAT | Rakastan luisevaa vartaloasi -teoksen kirjeet kertovat kirjailijan elämästä 1910-luvun Englannissa.
”Näytän Teille, mitä nainen voi tehdä” – arviossa Katy Hessel ja Taiteen historia ilman miehiä
KIRJAT | Englantilainen taidehistorioitsija, kirjailija ja kuraattori Katy Hessel otti tehtäväkseen kirjoittaa päivittäin eri aikakausien naistaiteilijoista ja heidän töistään.
Scifistä ammentava runoteos elää tunnelmista – arviossa Kristian Blombergin Sukupolvialus
KIRJAT | Tieteiskirjallisuuteen ja formalismiin keskittyneen Kristian Blombergin viides runoteos käsittelee katkoksia sekä tapoja katsoa mennyttä ja tulevaa.
Topi Linjaman musiikkitieteellistä teosanalyysia sopii ylistää – arviossa Kantaattikattaus
KIRJAT | Kantaattikattaus on mainio sisarus tekijän aiemmille Bach-oppaille. Linjama on valinnut esiteltäväksi 23 kantaattia.