Mitä mörköjä Italian päättäjien kaapeissa asustaa? Arviossa Anton Montin Italian vaaralliset kytkökset

04.02.2023
KASITELTYMonti

Kuvat: Miikka Pirinen / S&S

KIRJAT | Anton Montin tietokirja auttaa ymmärtämään mitä Italiassa on tapahtumassa. Italian hallituspuolueilla on jokaisella oma syntinsä: Venäjä, mafia ja fasismi.

”Asumme samassa Euroopassa, Venäjä koettaa horjuttaa länttä ja mafia niellä yhteisiä rahojamme. Kyllä Italian politiikka koskee kaikkia meitä.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Anton Monti: Italian vaaralliset kytkökset – fasismi, mafia ja Venäjä

  • S&S, 2023.
  • 112 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Italialaissuomalainen tietokirjailija Anton Monti kirjoitti nopeasti hyvin ajankohtaisen kirjan Italiasta. Italian vaaralliset kytkökset (S&S, 2023) saattaa lukijan kartalle siitä, millainen hallitus Italialla nyt on ja millainen maa Italia on poliittisesti.

Siitä on vain noin puoli vuotta, kun Italia sai uuden hallituksen, joka on oikeistolaisempi kuin Italian tasavallassa koskaan. Sitä johtaa ensimmäisen kerran nainen: Italian Veljien eli Fratelli d’Italian puheenjohtaja Giorgia Meloni, joka on monella tapaa mielenkiintoinen henkilö.

Hallituksessa ovat myös Matteo Salvinin Lega ja Silvio Berlusconin Forza Italia. Molemmista herroistakin täytyy sanoa, että he ovat hyvin mielenkiintoisia henkilöitä, mutta mielestäni paljon negatiivisemmalla tavalla. Tunnustan asenteeni tässä heti.

Uutisointi Italian uudesta hallituksesta oli kauhistunutta, mihin vaikuttaa varmasti hallituspuolueiden kuuluminen EU:ssa samaan leiriin kuin Ranskan Le Pen ja Unkarin Viktor Orbán. Giorgia Meloni nosti kannattajilleen osoitetuissa puheissaan esille perinteisen perhemallin ja abortinvastaisuuden. Ja olivathan Melonin puheet esitystavaltaankin suorastaan aggressiivisia.

Sittemmin muun Euroopan kauhistelu on laantunut, toteaa Anton Montikin.

Peikkoja on silti olemassa: Venäjä, mafia ja fasismi – Lega, Forza Italia ja Italian Veljet.

Monti kirjoittaa johdannossaan, että hän koettaa mitoittaa kirjassa nämä Italian vaarat. ”Onko Giorgia Meloni altis fasismin houkutukselle? Ovatko hänen liittolaisensa Matteo Salvini ja Silvio Berlusconi Venäjän asialla? Onko mafialla sormensa pelissä Italian politiikassa?”

Asumme samassa Euroopassa, Venäjä koettaa horjuttaa länttä ja mafia niellä yhteisiä rahojamme. Kyllä Italian politiikka koskee kaikkia meitä.

* *

Monti listaa kiistattomat faktat. Legan Matteo Salvini on jäänyt kiinni housut kintuissa suhteestaan Venäjään. Vuosien varrella häntä eivät ole häirinneet Krimin valloitus eivätkä EU:n sanktiot. Kyseessä on ollut silti salarakkaus. Salvini on aktiivinen somessa, mutta Venäjän tarjoiluille ei löydy häshtägiä.

Yhtä vastaansanomatonta faktaa tulee vastaan Silvio Berlusconin Forza Italian kohdalla. Berlusconin vanhin synti on mafia. Myös Italian lehdistössä mainitaan säännönmukaisesti, että mafia oli perustamassa jo oma puolueensa, mutta sitten tuli Silvio ja Forza Italia.

Berlusconi ei ole itse tullut kertaakaan tuomituksi, niin, ei paljon mistään, mutta ei myöskään mafiakytköksistä. Hänen lähipiirinsä ja puolueensa ehdokkaat kyllä.

Tunnettu tosiasia on myös Berlusconin veljeily presidentti Putinin kanssa, mistä hän ennen Ukrainan sotaa oli julkisesti ylpeä.

Salvinin tapaan Berlusconi kieltää nyt lämpimät suhteet Venäjään, mutta kun kamerat suljetaan, on tilanne toinen. Suomessakin uutisoitiin, kun nimettömäksi jäänyt henkilö nauhoitti puolueen sisäisen tilaisuuden, jossa Silvio kehui saaneensa ”erittäin hellän” kirjeen sekä 20 pulloa vodkaa ystävältään Putinilta ja vastanneensa siihen viinilähetyksellä.

Hauska yksityiskohta tässä on, että vastalahja oli 20 pulloa Lambruscoa, joka on paljon myyty perusviini. Monti miettii, että syy on ehkä viinin makeus, joka kuvaa herrojen suhdetta. Suhde tulee ilmi paremmin italian kielellä, vino dolce. Sana dolce kääntyy myös suloiseksi. Ostapa ensi kerralla Alkosta ja kokeile.

Forza Italia on kuvannut Silvion mielipiteitä hänen omikseen ja että puolue on Ukrainan rintamassa. Ehkä siksi joku kavalsikin puolueen johtajan juuri hallitusneuvotteluiden alla.

Molempien herrojen puolueiden kannatus on suorastaan romahtanut ja siirtynyt Italian veljille ja Giorgia Melonille, joka ennen oli lilliputtipuolue. Melonin vanavedessä he kuitenkin nousivat hallitukseen, sillä vaikka Italiassa oikeisto riitelee, kuten vasemmistokin, pystyy se tosipaikan tullen piilottamaan sotakirveet ja ryhtymään yhteistyöhön – toisin kuin vasemmisto.

Äänien liikkuminen oikeistopuolueiden sisällä on lähes luonnonlaki. Montin sanoin: Italiassa oikeiston kannatus pysyy suunnilleen samana, eli on noin kolmannes ja voimasuhteet liikkuvat tuon kolmanneksen sisällä. Toinen kolmannes menee vasemmistolle ja viimeinen on epätietoinen väestönosa.

Vaikka oikeisto osaa yhteistyön, Monti pitää kuitenkin palatsivallankumousta mahdollisena. Salvinia ja Berlusconia ei aina Melonin kuri miellytä. Giorgia Meloni koetaan suoraselkäiseksi, mikä onkin yksi syy Italian Veljien nousuun. Hän on vuosien varrella pysynyt periaatteilleen uskollisena, ja senkin vuoksi pysynyt poissa Italian hallituksista.

* *

Monti käy läpi kunkin puolueen historian, mikä onkin tärkeää tilanteen ymmärtämiseksi. Se on ensiarvoisen tärkeää erityisesti Italian Veljien ja Melonin ymmärtämiseksi.

Onko puolue fasistinen?

Jopa puolueen tunnus, liekki, juontuu uusfasistisen MSI-puolueen tunnuksesta, mutta siitä on poistettu jalusta, joka kuvasi aikanaan yhteyttä Benito Mussoliniin. Ehkä nyt on haluttu kertoa, että Mussolini saa pysyä haudassaan.

Giorgia Meloni aloitti MSI:n nuorisoliikkeessä vuonna 1992, 15-vuotiaana. Yhteinen taival jäi lyhyeksi, sillä kohta puolue lakkautettiin ja Melonin uutta kotia Kansallinen liittouma -puoluetta ei enää lasketa fasistiseksi. Meloni on myös julkisesti tuominnut fasismin aatteen.

Meloni on jotain monimutkaisempaa. Hän ja puolueensa ajattelee ”Italia ensin”, se vastustaa Euroopan Unionia, mutta ymmärtää hyötyvänsä siitä niin paljon, että ei keikuta venettä. Italian Veljet vastustaa aborttia, mutta kertoi heti hallitusta muodostettaessa, että se ei tarkoita abortin kieltämistä vaan toisenlaisten valintojen mahdollistamista ja muun muassa perheiden tukemista.

Italian talouden kannalta tällä hallituksella on ikäviä tavoitteita, jotka sopivat oikeistolaiseen pirtaan: tasavero, verovelkojen anteeksianto ja käteisen käytön lisääminen, mikä on suora syöttö veronkiertäjien lapaan.

Tarkoituksella, kirjoittaa Monti. Minulle tämä oli ahaa-elämys, vaikka onhan asia ihan päivänselvä. Italiassa on huomattavan paljon pieniä yrityksiä, jotka ehkä eivät edes pysyisi pystyssä, jolleivat ”verosuunnittelisi” kiertämällä osan veroista käteiskaupalla. Tasavero taas on lahja rikkaille.

Voihan siis käydä niin, ettei palatsivallankumousta tarvita, vaan maan talous ajautuu jälleen kerran poliittisten päätösten vuoksi talouskriisiin ja tarvitaan kamreeri, kuten tarvittiin Mario Monti Berlusconin jälkeen vuonna 2011.

Anton Montin kirja on vain satasivuinen, mutta siinä on tämän hetken tilanteen ymmärtämiseen kaikki. Suomessa ei ole todellakaan liikaa tietokirjoja, jotka auttavat ymmärtämään Euroopan neljänneksi suurinta taloutta helposti. Ruokakulttuuria käsitteleviä kirjoja toki löytyy.

Sari Passaro
Kirjoittaja asuu Italiassa

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua