Matkaopas Suomesta – lähiseikkaileva Madventures-kaksikko löytää kotimaastakin valtavasti näettävää ja koettavaa

04.11.2020
ddfd0b57 dcae 4292 867a c42cae714a6f

Milonoff & Rantala. Kuva: Johnny Kniga

KIRJAT | Madventures-matkailusarjasta tuttujen Tuomas Milonoffin ja Riku Rantalan uusin tietokirja on yllättävän perinteinen matkaopas, vaikka päräyttävyyttäkin löytyy.

”Herättääkö kirja matkakuumeen? Kyllä, etenkin kun kotimaanmatkailu sekä ekologisuuden että epidemia-ajan näkökulmasta on suositeltavampaa kuin kaukomatkailu.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Tuomas Milonoff & Riku Rantala: Madventures – matkaopas Suomeen

  • Johnny Kniga, 2021
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Riku Rantalan ja Tuomas Tunna Milonoffin Madventures-matkaohjelma alkoi näkyä alun perin Sub-kanavalla vuonna 2002. Perinteisten turistikohteiden sijaan reppureissaamiseen ja seikkailuun paneutunutta matkailusarjaa tehtiin laittamalla kaksikkoa likoon ja menemällä rohkeasti pimeimpäänkin viidakkoon. Paikallisia kulttuureita otettiin haltuun tutkimusmatkailijan otteella.

Madventuresin pohjalta on julkaistu aiemmin jo seitsemän kirjaa, ja ohjelma on lisäksi poikinut ruokaohjelma Mad Cookin ja dokumenttiohjelma Docventuresin.

Madventures – matkaopas Suomesta (Johnny Kniga, 2021) on opas nimenomaan suomalaisille. Jos siitä on ajateltu tehdä käännöksiä myös ulkomaisille seikkailijoille, se kaipaisi ehkä vielä ripauksen vinkkejä, kuinka toimia suomalaisessa kulttuurissa ja mitä ottaa huomioon, kun suuntaa Suomeen. Toisaalta tekijät ehkä ajattelevat teoksen eräänlaiseksi jatko-osaksi Kansainvälisen seikkailijan oppaalleen, jossa hyvin tarkasti käydään läpi neuvoja ja etukäteen pohdittavia asioita ja niin sanotut tärpit eri puolilta maailmaa ovat ikään kuin sivuosassa.

Suomenniemen eri osien esittely matkakohteineen ja suosituksineen on kattava ja hyvällä maulla tehty, vähän jokaiseen makuun. On sekä fine diningiä että eksoottisia hippikohteita. Silti pienen piirin tärppien suositteleminen on myös hiukan kaksipiippuinen juttu – toisaalta on hyvä nostaa esille pienen porukan löytämiä kätkettyjä luontohelmiä, mutta kuinka kauan ne säilyvät, kun ne päätyvät turistioppaaseen? Vaikkakin Madventuresin sellaiseen, niin silti.

Madventures Suomi on yllättävän perinteinen matkaopas. Tv-dokumenttien gonzomaisesta perinteestä on joko tarkoituksellisesti tai sitten puolivahingossa livuttu kohti klassisempaa tsekkaa nämä -pakettia. Olisin kaivannut enemmän henkilöhaastatteluja ja madventuresmaista crazy-asennetta, mutta ymmärrän toki, että on suuri haaste paketoida yhteen opukseen Suomen kaltainen, sävyiltään hyvin monimuotoinen maa, kansa ja kulttuuri. Onko kyseessä kenties pääasian eli tv-tuotannon aikaa kestävä sivutuote, jota päivittää, kunhan uusia kohteita otetaan haltuun?

Visuaalisesti ja luettavuudeltaan kirja on samaan aikaan sekä Madventures-asuun sopivan päräyttävä että hiukan sekavakin tiiliskivi. Etenkin Vilunki 3000:n karttakuvitukset ovat juuri sellaista päätäräjäyttävää psykedeliaa, jota formaatilta on oppinut odottamaan. Kirjan rakenteen tapa jakaa maa osiin, nostaa niistä knoppeja ja paloitella alueet sitten vielä pienempään on perusteltu mutta aiheuttaa paikoin pientä toistoa. Kirjaa ei lue ihan muutamassa hetkessä mutta matkaoppaan tapaan sieltä voi hakea jälkeenpäin tärppejä valittuun kohteeseen.

Herättääkö kirja sitten matkakuumeen? Kyllä, etenkin kun kotimaanmatkailu sekä ekologisuuden että epidemia-ajan näkökulmasta on suositeltavampaa kuin kaukomatkailu. Erityisen herkullisia uusia knoppeja itselle esimerkiksi oman maakunnan alueelta oli vähän mutta kaikki tutut suositukset voi kyllä allekirjoittaa.

Suomessa on valtavasti nähtävää ja koettavaa. Nostan loppuun hienosti tiivistetyn esittelyn yhdestä tärpistä:

Kansainvälinen pullomuseo, Sonkajärvi

Noin 6 000 pulloa eri puolilta maailmaa. Maitopulloja, kokispulloja, kaljapulloja, lääkepulloja, historiallisia pulloja ja kauniita pulloja. Ah, pulloja. Avoinna yleensä heinäkuussa.

Museokuja, 74300 Sonkajärvi

(Madventures Suomi, Muuta Pohjois-Savossa, sivu 188)

Ilkka Valpasvuo

e528a41c 85cd 42d9 b238 88c4275f195a

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua