Koomikko piilottaa tuskansa vitsien taakse Emmy Abrahamsonin näennäisen kepeässä romaanissa

02.02.2023
AbrahamsonKansi

Kuvat: Gummerus

KIRJAT | Osittain ruotsalaiskirjailijan omiin kokemuksiin perustuva romaani psykiatrisella osastolla toipuvasta koomikosta tykittää vitsejä hengästyttävällä tavalla, joka auttaa lukijaa asettumaan naisen asemaan.

”On kuin Maja ei osaisi lopettaa vitsailua, koska on rakentanut ympärilleen naurun muurin.

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Emmy Abrahamson: Kuinka menestyä hullujenhuoneella

  • Suomentanut Outi Menna.
  • Gummerus, 2023.
  • 255 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Emmy Abrahamsonin uusinta suomeksi käännettyä romaania myydään verkkokirjakaupassa kategoriassa ”huumorikirjat”. Hauska kirja onkin, vaikka sen aihepiiriä voisi kuvailla synkäksi.

Provosoivasti nimetyn Kuinka menestyä hullujenhuoneella -romaanin (suom. Outi Menna; Gummerus, 2023) päähahmo Maja haetaan kotoaan psykiatriselle osastolle. Siellä hän onnistuu kokemaan riittämättömyyttä siitä, ettei ole tarpeeksi sairas, ja että siksi hänen paikkansa pitäisi antaa jollekulle sitä enemmän tarvitsevalle.

Stand up -koomikkona itsensä elättävällä Majalla on maanisia kausia, joiden jälkeen Sveniksi nimetty masennuskausi kaappaa hänet syövereihinsä. Hän tiedostaa tämän ja yrittää taistella Sveniä vastaan muun muassa huumorin avulla.

Abrahamson tykittää kirjassa vitsejä hengästyttävällä tavalla, joka auttaa lukijaa asettumaan Majan asemaan. On kuin tämä ei osaisi lopettaa vitsailua, koska on rakentanut ympärilleen naurun muurin. Muiden viihdyttäminen on aina ollut hänelle keino hakea hyväksyntää ja selviytymiskeino silloin, kun elämä uhkaa olla vähän liikaa siedettäväksi.

Majan ajatukset ovat viihdyttävää luettavaa, mutta väkisinkin naurun takaa puskevat esiin klovnin kyyneleet. Psykiatrisessa hoidossa Maja tuskastuu siihen, että kaikkea yritetään ratkaista lääkkeillä. Kirjan parasta antia onkin pohdinta terveydenhuollon jamasta sekä muiden odotuksista. Pitääkö kaikkien yrittää menestyä urallaan, ja voiko ihminen valita olla oma itsensä silloinkin, kun se tarkoittaa masennuskausien hyväksyntää?

Emmy Abrahamson on kertonut ruotsalaisen Aftonbladet-lehden haastattelussa vuonna 2018, että romaani perustuu osittain hänen omiin kokemuksiinsa. Myös hänet poliisi haki Majan lailla kotoa suoraan psykiatriseen hoitoon niihin aikoihin, kun hänen kaksosensa olivat vauvoja. Kirjassa on jopa samantyyppinen hahmo kuin miltä kirjailija itse on haastattelusta välittyvän kuvan mukaan ollut: pikkulasten äiti, joka on uupumuksen vuoksi psykiatrisella osastolla. Abrahamson sanoikin haluavansa nostaa mielenterveysongelmia yhä enemmän julkiseen keskusteluun ja hälventää häpeää aiheen ympäriltä.

* *

Ruotsalaiskirjailija singahti suomalaisten lukijoiden tietoisuuteen viimeistään viime vuonna, kun hänen romaaninsa Kuinka rakastua mieheen, joka tulee puskista ilmestyi suomeksi. Edellisen käännöksen tavoin myös tänä vuonna ilmestynyt suomennos on antanut odottaa itseään: alkuperäinen teos ilmestyi ruotsiksi jo vuonna 2018.

Aikaa Abrahamssonin omakohtaisista kokemuksista mielenterveyshoidosta on kulunut jo yli kymmenen vuotta. Silti aihe ei tunnu pätkääkään vanhalta, eikä harmillista kyllä myöskään kritiikki terveydenhuoltoa kohtaan.

Nadia Paavola

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua