Kuvat: Johan Gunseus / WSOY
KIRJAT | Stieg Larssonin luomien hahmojen tarina jatkuu ja Salanderin suku tuottaa loputtomasti uusia juonia, vaikka Millennium-lehtikin lopetetaan.
”Karin Smirnoff on mainio valinta jatkamaan Millennium-saagaa, jos sitä välttämättä on tarve jatkaa.”
ARVOSTELU
Karin Smirnoff: Merikotkan huuto
- Suomentanut Outi Menna.
- WSOY, 2023.
- 472 sivua.
Sata miljoonaa myytyä Millennium-kirjaa kertoo siitä, että introvertin hakkerin Lisbeth Salanderin ja tutkivan journalistin Mikael Blomkvistin tarina on poikkeuksellinen. Stieg Larssonin useampana elokuvasovituksenakin nähdyn, syvälle valtiovallan mädännäisyyteen ulottuneen alkuperäisen trilleritrilogian matkaa jatkoi ensin kolmella kirjalla David Lagercrantz. Nyt on Jana Kippo -sarjallaan viehättäneen Karin Smirnoffin vuoro viedä sankarimme pohjoisruotsalaiseen kyläyhteisöön.
Ja siinä Merikotkan huudon (suom. Outi Menna; WSOY, 2023) kirjoittanut Smirnoff onkin parhaimmillaan. Pienessä kylässä kaikki joutuvat elämään kylki kyljessä, riippumatta siitä millaisista taustoista tulevat tai tulevatko toimeen keskenään. Tämä tuo ihan uutta kulmaa myös Millennium-sarjan salajuoniin ja henkilöiden kohtaamisiin, milloin kylän pitseriassa, milloin majoitusliikkeessä tai erämaassa. Salanderin ja Blomkvistin persoonat ja keskinäinen kemia kehittyvät ihan uudella potkulla, kun mukaan alkaa tulla veljentytärtä ja lapsenlasta.
Norrbottenin Gasskassin kylässä on menossa kehityshanke, jossa alueelle puuhataan suurta tuulivoimalaa kunnanjohtaja Henry Salon johdolla. Mukaan on tunkemassa Fortumin kaltaisten tunnustettujen energiayhtiöiden ohella myös hämärämpi toimija, jonka tavat toimia eivät kestä päivänvaloa. Ihmisiä katoaa, rikollisuus rehottaa ja päätöksentekoa vauhditetaan uhkailulla, lahjonnalla ja kiristämisellä. Kaiken keskiöön joutuu Lisbeth Salanderin suku, kuinkas muuten?
Niinpä pienessä Gasskassin kylässä kohtaavat velipuolensa Ronald Niedermannin tytärtä Svalaa varten paikalle saapunut Lisbeth Salander, tyttärensä Pernillan häihin kenenkäs muun kuin juuri Henry Salon kanssa saapunut Mikael Blomkvist, Tukholman poliisista siirron saanut kusipäinen poliisi Hans Faste sekä Lisbethille ennenkin päänvaivaa aiheuttanut prätkäjengi Svavelsjö MC. Keitos on valmis, ja on jälleen aika mitata Salander/Blomkvist-kaksikon etsivän kyvyt, eikä ilman osumia selvitä tälläkään kertaa.
Ihan oman mausteensa keitokseen tuo mystinen Siivooja, joka hävittää rikollisten uhreja uhanalaisten merikotkien avulla. Entäs sitten, kun siivottavaksi joutuu Mikael Blomkvistin tyttärenpoika Lukas?
* *
Stieg Larsson onnistui alkuperäisessä trilogiassaan luomaan sen verran herkullisia hahmoja ja mestarillisen monitasoisen salajuonen, ettei sen tasoa saavuttanut Lagerkrantz – eikä saavuta Karin Smirnoffkaan. Smirnoff on silti mainio valinta jatkamaan Millennium-saagaa, jos sitä välttämättä on tarve jatkaa.
Lisbeth Salanderia on edelleen nautinto seurata, eikä Outi Mennan onnistuneesti suomentama Merikotkan huuto lähde ihan kaikkia solmuja avaamaan, joten luvassa lienee lisää samaa herkkua. Smirnoffin kirja päättyy erävoittoon, mutta suuri taistelu jää kesken.
Ilkka Valpasvuo
* *
Äänestä meitä!
Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit äänestää meitä 2.11.2023 asti osoitteessa www.kulttuurigaala.fi/yleisoaanestys.
Suomi juhlii kulttuurin tekijöitä ja -tekoja Kulttuurigaalassa, jonka Yle TV1 lähettää suorana lähetyksenä 24.11.2023.
#kulttuurigaala #kulttuuri
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Mikko Hautalan analyysi maailmasta on omaa luokkaansa sillä hän tuntee historian ja nykyhetken – arviossa Sotaa ja rauhaa
KIRJAT | Niin Washingtonissa, Moskovassa kuin Ukrainassakin palvelleen diplomaatin teos on suositeltavaa luettavaa jokaiselle maailmanpoliitiikkaa seuraavalle.
”Ihanan maksimaalinen” – Harri Henttisestä kasvoi Vesilahden kirkkoherra ja nyt jo puolen Suomen tuntema KirkkoHarri
KIRJAT | Miia Siistonen näyttää, miten julkkiselämäkerta kirjoitetaan oikein: vetävästi, humoristisesti, kohdetta silottelematta mutta häntä kunnioittaen ja avaten ajattelun rajoja.
Niilo Teerijoki muistelee kansakoulunopettajan uraansa Aunuksen Karjalassa – arviossa Uskon ja toivon aikoja
KIRJAT | Kotiseutuneuvoksen puolen vuosisadan takaisissa käsikirjoituksissa kuvataan kolmea kouluvuotta Itä-Karjalan kylissä loppusyksystä 1941 kesään 1944.
Sotiminen Israelissa vaikuttaa siltä kuin sen pitäisi kuulua päivittäiseen uutisannokseen – arviossa Hannu Juusolan Israelin historia
KIRJAT | Maailmanyhteisö on neuvoton, kun ne, joilla on aseita ja voimaa takanaan, tekevät mitä lystäävät. Siksi Hannu Juusolan tuntevat kaikki ajankohtaislähetyksiä seuraavat tv-katsojat.