Kaksitoista nykydekkaristia Agatha Christien housuissa – arviossa Neiti Marplen jäljillä

29.11.2023
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Kuva: WSOY

KIRJAT | Onnistuvatko uudet tekijät sukeltamaan onnistuneesti Neiti Marplen nahkoihin, kun tarinan pituuskin on rajallinen?

”Yhden naisen Scotland Yard pyörii jälleen.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Eri kirjoittajia: Agatha Christie – Neiti Marplen jäljillä

  • Suomentanut Saara Pääkkönen.
  • WSOY, 2023.
  • 366 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Englantilainen kirjailija Agatha Mary Clarissa Christie, omaa sukuaan Miller (1890–1976), tunnetaan Rikosten kuningattarena. Erityisesti hänen salapoliisihahmonsa, hienostunut, Englantiin kotiutunut belgi Hercule Poirot ja maalaiskylässään St. Mary Meadissa puutarhastaan huolehtiva ja murhia ratkova ikäneito Jane Marple, ovat jääneet elämään rikoskirjallisuuden ikonisina hahmoina.

Kartanoromantiikan ja murhamysteerien herkullinen keitos leimaa molempien tarinamaailmaa, mutta siinä missä kaikki, mukaan lukien sankari itse, pitävät Poirotia mestarisalapoliisina, kärsii neiti Marple ikuista vähättelyä sympaattisena vanhana mummelina.

Nyt Christien kaikkien ikäneitojen sankariin, terävä-älyiseen ja tarkkaavaiseen Marpleen tarttuvat kaksitoista eturivin naiskirjailijaa. Toisaalta kyse on tutulla hahmolla ja tarinamaailmalla lypsämisestä joulumarkkinoille. Toisaalta, kukapa ei haluaisi lukea vielä muutamaa Marple-tarinaa, jos herttaisen hahmon ympyröihin on ihastunut?

Kynnyskysymykseksi nousee, onnistuvatko nykypäivän sanasepot heittäytymään Marple-maailmaan siten, että maisema on looginen mutta myös oma kädenjälki näkyy. Entä kuinka hyvin novellimaiset lyhärit toimivat juonellisesti?

Vastaus molempiin kysymyksiin on onneksi positiivinen. Seikkailipa Marple sitten omissa nurkissaan St. Mary Meadissä, jälleen yhden laajan ystäväpiirinsä naisen vieraana, tai eksoottisemmin Manhattanilla tai Hongkongissa, kirjoitukset tukeutuvat tuttuun Christien luomaan tarinamaailmaan, jossa veljenpoika Raymond on paras esimerkki pitämään tätiään höpsähtäneenä vanhuksena, vaikka sankarimme silmät rekisteröivät edelleen lähes kaiken, kuulokin on aika tarkka ja huomiokyky ja ihmistuntemus erinomaisia.

Marple näkee ihmisten pimeän puolen eikä luota kultaiseenkaan ulkokuoreen. Uuden ihmisen tavatessaan Marple itsekin pelkää, että toinen kohtaaminen voi olla uudelle tuttavuudelle kohtalokas.

Novellimuoto on toki haasteellinen, sillä monessa kohtaa tarinat ovat ikään kuin ylimääräisistä rönsyistä riisuttuja painoksia pidemmistä Marple-tarinoista. Paikoittain tekijät toki onnistuvat myös luomaan kokonaisuuksia, jotka ovat juuri oikean pituisia, mutta osasta olisi voinut saada pidempinä parempia. Oma ansionsa kirjan kääntymisessä positiiviseksi on toki suomentaja Saara Pääkkösellä, joka on joutunut luovimaan samaan aikaan niin Christien kuin kahdentoista muun kirjailijan tyylikeinojen parissa. Pääkköselle voikin antaa puhtaat paperit urakastaan.

Naomi Alderman, Leigh Bardugo, Alyssa Cole, Lucy Foley, Elly Griffiths, Natalie Haynes, Jean Kwok, Val McDermid, Karen M. McManus, Dreda Say Mitchell, Kate Mosse ja Ruth Ware tuovat onnistuneesti oman kädenjälkensä ikoniseen hahmoon. Vaikka Neiti Marplen jäljillä ei varsinaisesti pidä sisällään uusia potentiaalisia klassikoita, kannattaa ainakin fanien ilman muuta tarkistaa, miten nykykynäilijät Marplen maailman näkevät ja siihen sukeltavat. Yhden naisen Scotland Yard pyörii jälleen.

Ilkka Valpasvuo

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua