Kuvat: Mathias Laitila Kälvemark / WSOY
KIRJAT | Epärehellisyys, syyllisyyden tunteet, häpeä, mielen särkyminen ja yksinäisyys ovat Tiina Laitila Kälvemarkin viidennen teoksen kantavat teemat.
”Kokonaisuus on miellyttävä lukukokemus.”
ARVOSTELU
Tiina Laitila Kälvemark: Valon ja pimeän sonaatit
- WSOY, 2023.
- 350 sivua.
Epärehellisyys, syyllisyyden tunteet, häpeä, mielen särkyminen ja yksinäisyys ovat Tiina Laitila Kälvemarkin viidennen teoksen kantavat teemat, jotka liikuttelevat ihmisiä hyvin erilaisissa ympäristöissä ja tapahtumissa. Laitila Kälvermarkin teksti kiehtoo; välillä kaikki tuntuu tutulta ja selkeältä, välillä polku vie pimeään synkkyyteen, joka ei kiinnity mihinkään. Kaiken takana kulkee musiikki mollista duuriin ja takaisin.
Kokonaisuutena Valon ja pimeän sonaatit (WSOY, 2023) on miellyttävä lukukokemus ja romaani hyvä lisä Laitila Kälvemarkin julkaisulistaan.
Saara lähti kotikylästään Pohjois-Pohjanmaan Teerimäeltä Ranskaan vuonna 1993. Hänestä tuli toimittaja ja suuren maailman nainen, joka on julkisuudessa kuin kotonaan. Ranskan kirjeenvaihtajana hän raportoi uuden kotimaansa ja muun Euroopan asioista useilla media-areenoilla ja avautuu naistenlehdissä menestyksekkäästä urastaan, täydellisestä perheestään ja pariisilaisesta elämästään.
Juuri ennen Saaran muuttoa Teerimäellä tapahtui niinkin ihmeellinen ja dramaattinen tapaus kuin kanttorin 13-vuotiaan Mikael pojan kidnappaus. Mikaelin kohtalo oli etusivun uutinen pitkään ja julkisuus jatkui myös vapautumisen jälkeen.
Saaran ja Mikaelin tiet kohtaavat jälleen Teerimäellä 25 vuotta myöhemmin. Molemmat ovat elämänsä merkkaamia, rikkinäisiä ja hukassa. Toinen huomaa puhuneensa läpi elämänsä valheita, toinen on menettänyt puhekykynsä ja korvannut sanat musiikilla. Lukija huomaa jännittävänsä, miten kaikki päättyy, sillä kaikki tuntuu tässä romaanissa olevan mahdollista.
* *
Laitila Kälvemark kuvaa 1990-luvun suomalaista maaseutuyhteisöä elävästi ja todesti. Hän itse on asunut Ruotsissa vuodesta 1997 ja osaa kuvata siirtolaisen tunteita hienosti. Laitila Kälvemark on paitsi kirjailija, myös toimittaja, ja Saaran elämä journalistina onkin hyvin todentuntuista.
Ei ole ihme, että Krista Putkonen-Örn on yksi Suomen suosituimmista äänikirjojen lukijoista. Hän artikuloi selvästi, eläytyy tekstiin juuri sopivasti ja jaksottaa lukemisen luontevasti.
Leena Reikko
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Teos kuvakirjojen tärkeydestä – arviossa Lue lapselle kuvaa ja tarinaa
KIRJAT | Päivi Heikkilä-Halttunen kirjan parasta antia ovat lukuisat vinkit erilaisista kuvakirjoista.
Muumien eksistenssi – arviossa Jukka Laajarinteen Muumit ja olemisen arvoitus
KIRJAT | Laajarinne kytkee Tove Janssonin Muumit Kierkegaardin, Heideggerin, Sartren ja Camus’n ajatuksiin.
Kymmenen vuoden odotus palkitaan – arviossa Paavo Lipposen muistelmien päätösosa
KIRJAT | Kahdeksan vuoden pääministeri profiloitui etenkin eurooppapoliitikkona, mutta hänen EU-uransa herkin ja tärkein hetki osui Tampereelle.
Jeevesin jäljillä jo ennen Jeevesiä – arviossa P. G. Wodehousen Psmith ratkaisee
KIRJAT | Jos on ihastunut kaikkivoipaiseen hovimestari Jeevesiin ja tyhjäntoimittaja Bertie Woosteriin, pitää varmasti myös monokkelinsa kera touhuavasta Psmithistä.