Kuvat: Kirjokansi
KIRJAT | Suomalaisen fiktiivisen kirjallisuuden historiassa on harvoin kertojana ja tapahtumien keskiössä Jumala. Jaakko Utterin romaanissa on.
”Tämän ajan todellisuus on juuri näin naurettava, pelottava ja uskottava.”
ARVOSTELU
Jaakko Utter: Jumala 2.0
- Kirjokansi, 2023.
- 216 sivua.
Suomalaisen fiktiivisen kirjallisuuden historiassa on harvoin kertojana ja tapahtumien keskiössä Jumala, tuo hahmo, josta kaikkialla maailmassa on luettu enemmän kuin kenestäkään muusta.
Useille koko tarina on fiktiota ja fiktio tarjoaapaljon mahdollisuuksia. Ne mahdollisuudet Jaakko Utter on käyttänyt loistavasti hyväkseen.
Jumala 2.0 -romaanissa (Kirjokansi, 2023) Jumala elää tätä päivää ja yötä, ”synnyttäjänsä” ja muutaman luomansa kaverin kanssa. Hänet on herättänyt henkiin hengenmies ja Jumalan uuteen tulemiseen uskova Isä Mikro. Ideana on saada taivas maan päälle.
Kuulostaa tutulta, jokainen olemassa oleva uskonto ja lahko on kertonut pyrkivänsä tuohon. Ja tuosta lupauksesta ja valheesta on alkanut ihmiskunnan alamäki.
Tästä lupauksesta alkaa myös kirjan tarina. Jumala on läppärin ruudulla elävät silmät ja ääni. Myöhemmin tähän, häneen, tuohon saadaan lisäosia.
Tarina Jumalan uudelleen tulemisesta tässä ajassa on hauska, railakas ja yllättäen jopa uskottava. Tekoälystä saa kaiken irti, kun osaa ja ymmärtää sen mahdollisuudet.
Tämän ajan todellisuus on juuri näin naurettava, pelottava ja uskottava. Yleensä pelastuksen kohteina ovat ihmisen itsekkyyden ja omaan napaan tuijottelun aikaan saama hetkellinen, noin 12 sekuntia kestävä huono omatunto.
Tässä maailmassa ei, aikuisten oikeasti, ole mahdollisuutta suoraan ja nopeaan pelastukseen. Eikä tämä Jumala täydellisyyteen pyrikään vaan nauttii räävittömästi olemisesta ja hengailusta. Lapset ja vanhukset tietävät elämästä enemmän kuin muut ja se on oivallus, jota ei saa koskaan unohtaa.
* *
Kirja on tekstiltään napakka ja vahvasti ajasta huomioita tekevä yhteiskunnallinen satiiri. Huumori on kuivaa ja erittäin osuvaa. Samoin havainnot tästä maailmasta.
Hahmot ovat aidonoloisia; enkelitä ja ihmisiä, joilla on tavaomaiset ongelmat. Kirjan lukeminen on nautinto, jota on vaikea lopettaa kesken.
Hetken mietin, riittääkö yhteiskunnan kaikilla ”päiviräsäsillä” ymmärrystä tämän hengellisen johtajan humoristiseen muotokuvaan. Toisaalta tällaisen käsittelyn luulisi antavan lukijalle mahdollisuuksia ajatella.
Maija Kääntä
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Hajonneen perheen toipumista ja uusia ruumiita – arviossa Satu Rämön Rakel
KIRJAT | Hildur-sarjan neljännessä osassa avataan perheen äidin kohtaloa ja selvitellään siihen kytkeytyviä nykypäivän rikoksia.
Kuka puolustaisi paperittomia – arvioitavana Anneli Kannon Kaivatut
KIRJAT | Afgaanitytön katoaminen ei virkavaltaa kiinnosta, joten Noora Näkijä päätyy selvittelemään paperittoman maahanmuuttajan katoamista Näkijä-trilogian päätösosassa.
Sinkkuus – epätoivoa vai auvoa? Henna Karppinen-Kummunmäki kirjoittaa parisuhteettomuudesta ennen ja nyt
KIRJAT | Ilman parisuhdetta elävien määrä on Suomessa koko ajan lisääntynyt. Henna Karppinen-Kummunmäki esittelee pariutumattomien elämää ja seurustelukulttuuria eri aikoina.
Minuuden jakautuminen – arviossa Anna-Kaari Hakkaraisen Marraseliö
KIRJAT | Finlandia-ehdokkaaksi nostetun teoksen keskiössä kulkee Ingmar Bergmanin elokuva Persona.