Kuva: Gaudeamus
KIRJAT | Jussi Heinosen ja Elina Lehtosen kirjassa lähdetään aikajärjestyksessä vanhimmista kivistä kohti nuorempia.
”Aika moni tietää, että Suomessa on maapallon vanhinta kallioperää.”
ARVOSTELU
Jussi S. Heinonen & Elina Lehtonen: Suomen muinaiset tulivuoret – kallioidemme salaisuuksia
- Gaudeamus, 2024.
- 412 sivua.
Aika moni tietää, että Suomessa on maapallon vanhinta kallioperää. Jussi Heinosen ja Elina Lehtosen kirjassa lähdetään aikajärjestyksessä vanhimmista kivistä kohti nuorempia. Kirjoittajat ovat kulkeneet ristiin rastiin Suomea, joten suurin osa lukijoista saa tietää, millaista kalliota hänen jalkojensa juuressa on, asuipa Tampereella tai Torniossa, Kuopiossa tai Kouvolassa.
Esimerkiksi kymenlaaksolainen rapakivi on paljastuu muinaiseksi magmasäiliöksi. Rapakivi on muuten saunan ohella sana, joka on lainautunut sellaisenaan saksan ja englannin kieliin.
Suomen muinaiset tulivuoret – kallioidemme salaisuuksia (Gaudeamus, 2024) toimii hyvin hakuteosmaisesti siten, että jos on enemmän kiinnostunut kotiseudusta kuin geologiasta, voi lukea oman alueensa kallioperästä. Kirjan paras puoli on runsas kuvitus. Lukija voi käydä katsomassa tuttua kalliota uusin silmin ja oivaltaa siitä uusia piirteitä.
Kirjan heikko puoli on sen tieteellistyyppinen teksti. Se koettaa olla tiedettä popularisoiva kirja, mutta sellaiseksi se on aika puuduttava. Se sopisi paremmin geologian yliopisto-opiskelijoiden oppikirjaksi, sen verran puuduttavaa se on. Kirjoittajista Heinonen työskentele geologian ja mineralogian osastolla luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnassa Åbo Akademissa ja Lehtonen geotieteiden ja maantieteen osastolla matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa Helsingin yliopistossa.
Jos jälkikäteen saa neuvoa, olisin suonut joukossa olevan yhden täysin yliopiston ulkopuolelta tulleen toimittajan, joka vetää mutkia suoraksi ja puhuu kansankieltä.
Elina Talvio
EDIT. Juttua on muokattu ma 8.4. klo 10.25.
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Mikko Hautalan analyysi maailmasta on omaa luokkaansa sillä hän tuntee historian ja nykyhetken – arviossa Sotaa ja rauhaa
KIRJAT | Niin Washingtonissa, Moskovassa kuin Ukrainassakin palvelleen diplomaatin teos on suositeltavaa luettavaa jokaiselle maailmanpoliitiikkaa seuraavalle.
”Ihanan maksimaalinen” – Harri Henttisestä kasvoi Vesilahden kirkkoherra ja nyt jo puolen Suomen tuntema KirkkoHarri
KIRJAT | Miia Siistonen näyttää, miten julkkiselämäkerta kirjoitetaan oikein: vetävästi, humoristisesti, kohdetta silottelematta mutta häntä kunnioittaen ja avaten ajattelun rajoja.
Niilo Teerijoki muistelee kansakoulunopettajan uraansa Aunuksen Karjalassa – arviossa Uskon ja toivon aikoja
KIRJAT | Kotiseutuneuvoksen puolen vuosisadan takaisissa käsikirjoituksissa kuvataan kolmea kouluvuotta Itä-Karjalan kylissä loppusyksystä 1941 kesään 1944.
Sotiminen Israelissa vaikuttaa siltä kuin sen pitäisi kuulua päivittäiseen uutisannokseen – arviossa Hannu Juusolan Israelin historia
KIRJAT | Maailmanyhteisö on neuvoton, kun ne, joilla on aseita ja voimaa takanaan, tekevät mitä lystäävät. Siksi Hannu Juusolan tuntevat kaikki ajankohtaislähetyksiä seuraavat tv-katsojat.