Pedersen & Faber Kuvat: Thomas Howalt Andersen / Otava
KIRJAT | Tanskalaisten Kim Faberin ja Janni Pedersenin dekkarissa seikkaillaan politiikan, aktivismin ja huumekaupan maailmassa. Jännitys säilyy alusta loppuun.
”Kirjoittajapariskunta osaa luoda yhdessä ja erikseen uskottavia juonenkulkuja.”
ARVOSTELU
Kim Faber & Janni Pedersen: Varjon maa
- Suomentanut Jaana Palanterä.
- Otava, 2025.
- 399 sivua.
Ennen Varjon maata (suom. Jaana Palanterä; Otava, 2025) Kim Faber ja Janni Pedersen ovat kirjoittaneet kolme dekkaria poliisipari Martin Junckerin ja Signe Kristiansenin tutkimuksista. Tällä kertaa jännitys alkaa hiilivoimalan räjähdyksestä, jota luullaan ensin onnettomuudeksi. Melkein samaan aikaan löytyy luksushuvilasta ruumis, ilmastoministerin poika on tapettu.
Kahden tapahtuman välille on aluksi vaikea löytää yhteyttä, mutta tarkkanäköiset poliisit osaavat etsiä ja hakea oikeista paikoista. Paljastuu, että pojalla oli huumeongelma ja yhteyksiä huumekauppiaisiin.
Ilmastonsuojelija-aktivistit, joilla on pitkä historia luonnonsuojelussa ja mielenilmaisuissa, ovat kiinnostuksen kohteena. Ilmastoministeri yrittää ainakin puheissaan taiteilla teollisuuden, saastuttajien ja maailmanpelastajien välissä. Ministerilläkin on omat salaisuutensa menneisyydessään. Ennen pitkää aktivistiryhmä myöntää syyllisyytensä räjähdykseen. Ovatko he mahdollisesti syyllisiä myös murhaan?
Kirjailijoilla on ajankohtaisesta aiheesta monenlaista sanottavaa ja jokainen huomio on merkityksellinen. Osa ilmastonsuojelijoista käyttää raadollisia tapoja kostaa.
Signe liittyy hiukan myöhemmin tutkintaan kohdattuaan ilmastoaktivistin, jolta saa vinkkejä tapahtumiin. Mukana on myös palestiinalaistaustainen poliisi Tabitha Khalid, jolla on salaisuus.
* *
Kirjoittajapariskunta osaa luoda yhdessä ja erikseen uskottavia juonenkulkuja. Heidän tyylinsä on perusteellinen, monipuolinen ja etenee aiheesta huolimatta leppoisasti.
Kaikilla poliiseilla on työn ohella oma elämänsä, joka ei tietenkään ole pelkkää tasaista arkea. Junckerin ongelmana on yhä entinen vaimo. Myös Signe pähkäilee parisuhteensa kanssa.
Varjojen maa vie helposti mukaan tapahtumiinsa. Tarinassa ei olla koko aikaa vauhdissa ja vaarallisissa tilanteissa vaan kerronta kulkee ajatuksella. Jännitystä riittää loppuun asti, ja kaikki tapahtuu yhdeksän vuorokauden aikana.
Jos aloittaa Junckerin ja Kristiansenin tutkimuksiin tutustumisen tästä neljännestä dekkarista, haluaa ehdottomasti lukea myös sarjan aiemmat osat. Kirjailijoiden mukaan jokaisen tarinan voi kuitenkin lukea omana juttunaan.
Maija Kääntä
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Lusun huumeperintö – arviossa Satu Krautsukin ja Sini Ahlqvistin Pirihautausmaa
KIRJAT | Suomen ja etenkin Kotkan ja Haminan huumerikollisuudesta kertovan tietokirjan koskettavinta antia ovat entisten käyttäjien omat tarinat.
Totuus Sissistä on ison askelen lähempänä – arviossa Linda Huhtisen kirja Serlachiuksen unohdetuista sisaruksista
KIRJAT | Miksi historia niin usein kirjoitetaan miesten kautta, kysyy runoilija, radiojuontaja ja vapaa kirjoittaja Linda Huhtinen kirjassaan Sigrid Serlachiuksesta.
Silja Järventaustan tarkkanäköisissä runoissa tutkitaan luontoyhteyttä – arviossa Vuorosana pihapiirissä
KIRJAT | Silja Järventaustan runoteos Vuorosana pihapiirissä tuo luonnon iholle omintakeisilla kuvillaan.
Häjyjen jälkeläiset – arviossa Härmä-aiheinen valokuvakirja Men with No Mountains
KIRJAT | Ella Kiviniemen ja Elias Lahtisen valokuvakirja myyttisestä Härmästä on veikeä keskustelunavaus maaseudun elinvoimasta. Mihin asti ”tehdään itte” -asenne voi kantaa?