Kuvat: Aleksandra Lemke / S&S
KIRJAT | Toimittaja ja kirjailija Eva Frantz on kirjoittanut viidennen Anna Glad ratkaisee -dekkarinsa. Hän on sanonut sen olevan myös viimeinen – ainakin toistaiseksi.
”Sarjan uusimmassa osassa ollaan nimestä huolimatta ennen kaikkea huolissaan.”
ARVOSTELU
Eva Frantz: On lähtösi huoleton
- Suomentanut Ulla Lempinen.
- Kustantamo S&S, 2024.
- 348 sivua.
Kirjailija Eva Frantzin huolen kohteena koko Anna Glad -sarjan ajan ovat olleet erityisesti lapset ja nuoret. Niinpä on luonnollista, että heidän olonsa ja kohtalonsa askarruttavat vanhempaa konstaapelia, Anna Gladiakin. Paljon harmia aiheutuu myös ilkeistä aikuisista. Ystävyys ja lojaalisuus ovatkin kirjan teemoja.
Tapahtumapaikkana tässäkin dekkarissa on suomenruotsalainen seutu noin puolen tunnin matkan päässä Helsingistä. Tärkeä tutkimuskohde on nyt Bredforsen-niminen alue (jollainen on oikeasti Ruotsissa).
Teoksen nimi, On lähtösi huoleton (suom. Ulla Lempinen; S&S, 2024), viittaa tunnettuun ruotsalaiseen 1700-luvun juomalaulunikkariin, Carl Michael Bellmaniin. Kirjan jokaisen luvun alussa on katkelma jostakin hänen tai jonkun muun runoilijan ryyppylaulusta.
Mikä iloisesti alkaa, se surullisesti päättyy. Sekin ilmenee lukujen alkurunoista, jotka johdattavat lukijaa kuin korvaan kuiskien. Kirjan sivuilla ollaan salajuoppoja, julkiryypiskelijöitä, viihteellä viihtyviä tai sivistyneesti siemailevia.
Dekkarissa ei kuitenkaan ole kyse juoppojen vanhempien laiminlyömistä lapsista, vaan tämä on ehkä kirjailijan hienovarainen muistutus siitä, että nousua seuraa aina lasku. (Kirjailija on kertonut myös omasta havahtumisestaan turhanpäiväiseen lipittelyynsä.) Alkoholilla on kyllä vaikutuksensa ja seurauksensa kirjan tapahtumiin, mutta varsinaiset tutkittavat rikosasiat koskevat muuta: rapujuhlien jälkeistä ruumista ja kadonnutta henkilöä sekä metsän keskelle unohtuneen entisen hotellin salaisuuksia. Sivujuonteena nousee esiin monenlaista muutakin, kuten nuorten wiccailua ja vapettamista.
Anna Glad, tuo ikuinen myöhästelijä, on tarkka poliisintyössään, mutta kantaa huonoa omaantuntoa kyvyttömyydestään saada perhe- ja työasiat soljumaan kitkatta. Annan mies, Tomas, on hänkin poliisi. Hän pyrkii olemaan kärsivällinen Annan sähellyksen kanssa, mutta kinaa syntyy silti. Heillä on pieni Goffe-poika, jonka hakeminen päiväkodista saattaa unohtua Annalta työhön keskittymisen vuoksi, ja aamuisinkin ollaan harvoin ajoissa missään.
Tomas on ollut pitkään (vapaaehtoisella) perhevapaalla, mutta nyt hän palaa työhön. Anna puolestaan siirretään sivuun tästä rikostutkimuksesta, koska siihen tarvitaan nimenomaan Tomaksen it-taitoja.
Annan tehtäväksi jää setviä poliisilaitokselle tulleita ilmoituksia ja valituksia, jotka ovat jääneet aiemmin huomiotta kiireiden vuoksi. Rutiinihommia siis, mutta käydessään niitä läpi Anna havaitsee mahdollisen yhteyden murhatutkimukseen, josta hänet on juuri irrotettu. Annan tiedoista on apua, mutta hän saa silti moitteet asioihin puuttumisesta. Annan työyhteisö on ihan mukava, mutta tietysti joukkoon kuuluu törppöjä kommentteja suoltava ja Annan asemaa kadehtiva mieskollegakin.
Annalla on myös hyviä ystäviä, eläkkeelle jäänyt entinen poliisi ja Goffen kummi Rolf sekä tämän kumppani Max. He ovat joskus aiemmin päässeet seuraamaan läheltä Annan tutkimuksia, koska heillä on sattumoisin ollut asioista omakohtaista tietoa. Nyt Rolfia pyydetty kirjoittamaan historiikkiartikkeli jostakin vanhasta, askarruttamaan jääneestä rikostapauksesta. Ja Rolfillahan on sellainen, häntä jo pikkunassikasta asti kiehtonut ja huhuihin kietoutunut juttu, joka liittyy vanhaan, sittemmin hotelliksi muutettuun hulppeaan huvilaan metsän keskellä… Tietysti Annakin kiinnostuu asiasta.
* *
On lähtösi huoleton -kirjan aloittavassa murhatapauksessa uhri ja hänen kolme ystäväänsä ovat tunteneet toisensa opiskeluajoista asti ja viettäneet yhteisiä kesänpäätösrapujuhlia siitä lähtien. Niin nytkin. Lukijalle selviää asteittain, että naiset eivät oikeastaan ole koskaan pitäneet toisistaan, vaan pikemminkin tarvinneet sosiaalisista syistä ympärilleen ystäviksi kutsumiaan henkilöitä.
Dekkarissa on runsaasti eksyttäviä harhapolkuja, vyyhteäviä ja risteäviä tapahtumia, paljon henkilöitä sekä asioita, jotka joko kuuluvat tai eivät kuulu yhteen, tai edes koko tutkimukseen. Näinhän dekkareita on tapana kirjoittaa.
Mielestäni kaikkea on kuitenkin liikaa, vaikka haarautumat pysyvätkin hyvin kirjoittajan hallinnassa. Silti tulee tunne, että runsaasta aineistosta olisi voinut jättää joitakin teemoja pois ja siirtää ne vaikkapa seuraavaan teokseen, mutta sitähän ei ole luvassa. Ehkä juuri tästä syntyykin se tungoksen tuntu, että kirjailija on halunnut mahduttaa viimeiseen Anna Glad -dekkariinsa mahdollisimman paljon.
Eva Frantz on sujuva ja idearikas kirjoittaja, ja tämäkin palapeli on toki näppärästi rakennettu. Harmi, että kokonaisuudesta tulee lukijalle silti hieman väkinäinen olo. Onneksi kuitenkin On lähtösi huoleton -kirjan lopputulemaksi jää tieto, että Anna Glad on iloinen!
Ritva Alpola
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Justinen ja Hélènen elämän ilot ja surut sadan vuoden aikana – arviossa Valèrie Perrinin Sunnuntain unohdetut
KIRJAT | Valerie Perrinillä on omaperäinen tapa kirjoittaa hellästi ja humoristisesti suuristakin tragedioista.
Kadotetun maailman kartta – arviossa Ville-Juhani Sutisen Reunamerkintöjä
KIRJAT | Reunamerkintöjä on tyyliltään rönsyilevä esseeteos, joka saattaa oikealle lukijalle toimia porttina kiehtovaan, kadonneeseen Eurooppaan.
Maassa, jota ei oikeastaan ole, on sijansa myös pahuudelle – mutta onko se välttämätöntä? Siitä kertoo Maria Adolfssonin Välttämätön paha
KIRJAT | Ruotsalaiskirjailija on luonut pienen ja kiehtovan Doggerlandinsa Pohjanmerelle Skandinavian ja Iso-Britannian välimaille. Välttämätön paha on dekkarisarjan kuudes osa.
Rikoksia ja rangaistuksia syyttä ja syystä – arviossa Martta Kaukosen Poissa
KIRJAT | Poissa jatkaa Kaukosen neljän vuoden takaisen Terapiassa-dekkarin tarinaa.