Kuvat: Otto Virtanen / Tammi
KIRJAT | Satu Vasantolan teksti tarjoaa kielellistä nautintoa enemmän kuin pelkän tarinan kuljetuksen vaatiman määrän.
”Lukija pääsee mukaan mielen matkalle, jossa välillä kyseenalaistetaan jopa kertojaminän totuudellisuus.”
ARVOSTELU
Satu Vasantola: Kun isä osti Merenkurkun
- Tammi, 2023.
- 256 sivua.
Satu Vasantolan romaaniin on aina ilo tarttua. Hänen tekstinsä on varmaa ja helppolukuista, mutta samaan aikaan tarjoaa kielellistä nautintoa enemmän kuin pelkän tarinan kuljetuksen vaatiman määrän.
Vasantolan kolmas romaani Kun isä osti Merenkurkun (Tammi, 2023) kuvaa tyttären matkaa maniaan sairastuneen isänsä kintereillä. Isä on sairastunut aiemminkin: kevät herättää hänessä levottomuuden, joka vaatii panemaan tanssikengät jalkaan, ottamaan huimia taloudellisia riskejä ja elämään osittain omissa harhoissaan.
Tyttärelle jokainen sairausjakso on raskas. Hän huolehtii ja murehtii yhdessä veljensä ja enonsa kanssa, mitä isä tällä kertaa saa päähänsä ja mitä siitä seuraa: väkivaltaa ehkä, mutta kenelle, milloin ja missä? Entä miten terveydenhuollon ammattilaiset saisi uskomaan, että nyt on tosi kyseessä eikä aikaa ole hukattavaksi?
Isän karattua psykiatriselta osastolta tytär lähtee hänen peräänsä. Vilkasliikkeinen isä ehtii aina juuri ja juuri livahtaa hyppysistä, kun tytär saapuu paikalle. Kesäisen Suomen tutut paikat piirtyvät kartalle selkeinä, ja lukija aistii sään ja ilmapiirin vaihtelut kirkkaasti.
Romaanin kieli on verevää, paikoin suorastaan lihallista, mikä saattaa selittyä päähenkilön raskaudella. Kehon paino ja tuntemukset tekevät hetki hetkeltä selvemmäksi, että aika on rajallista. Aivan pian on tulossa uusi ihminen maailmaan, jossa kaikki tuntuu olevan sekaisin ja epävarmaa. Entä jos hän on geeniensä takia tuomittu toistamaan edellisten sukupolvien kohtaloa ja kärsimään samanlaisista mielenterveysongelmista kuin isovanhempansa.
* *
Matkaromaanin edetessä kulkija kyseenalaistaa myös oman mielenterveytensä. Hän käy läpi lapsuutensa tapahtumia, jotka johtivat lopulta isän mielen järkkymiseen. Laman varjo on läsnä, mutta niin ovat myös ylisukupolviset traumat. Niiden ketjun katkaiseminen on työlästä, mutta ehkä ei mahdotonta.
Lukija pääsee mukaan mielen matkalle, jossa välillä kyseenalaistetaan jopa kertojaminän totuudellisuus. Ehkä kaikki onkin harhaa, koska maniaan sairastunut kokee yleensä itse olonsa hyväksi.
Kun isä osti Merenkurkun kertoo vimmaisesta halusta pelastaa jotain, jonka olemuksesta ei ole aivan varma. Käyttövoimana on rakkaus, joka naamioituu välillä vihaksi ja usein peloksi.
Nadia Paavola
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Mikko Hautalan analyysi maailmasta on omaa luokkaansa sillä hän tuntee historian ja nykyhetken – arviossa Sotaa ja rauhaa
KIRJAT | Niin Washingtonissa, Moskovassa kuin Ukrainassakin palvelleen diplomaatin teos on suositeltavaa luettavaa jokaiselle maailmanpoliitiikkaa seuraavalle.
”Ihanan maksimaalinen” – Harri Henttisestä kasvoi Vesilahden kirkkoherra ja nyt jo puolen Suomen tuntema KirkkoHarri
KIRJAT | Miia Siistonen näyttää, miten julkkiselämäkerta kirjoitetaan oikein: vetävästi, humoristisesti, kohdetta silottelematta mutta häntä kunnioittaen ja avaten ajattelun rajoja.
Niilo Teerijoki muistelee kansakoulunopettajan uraansa Aunuksen Karjalassa – arviossa Uskon ja toivon aikoja
KIRJAT | Kotiseutuneuvoksen puolen vuosisadan takaisissa käsikirjoituksissa kuvataan kolmea kouluvuotta Itä-Karjalan kylissä loppusyksystä 1941 kesään 1944.
Sotiminen Israelissa vaikuttaa siltä kuin sen pitäisi kuulua päivittäiseen uutisannokseen – arviossa Hannu Juusolan Israelin historia
KIRJAT | Maailmanyhteisö on neuvoton, kun ne, joilla on aseita ja voimaa takanaan, tekevät mitä lystäävät. Siksi Hannu Juusolan tuntevat kaikki ajankohtaislähetyksiä seuraavat tv-katsojat.