Kuva: Kimmo Torkkeli / Avain
KIRJAT | Juha Siro asettuu minämuodossa arkkitehdiksi, joka etsii elämälle tarkoitusta, ja naista. Mies pohtii evoluution ja ihmisaivojen kautta olemisen perusteita, aikaa, ja sitä mikä on totta.
”Tiedämme vain vähän itsestämme. ’Järki ei ole koti’, sanoo joku filosofi.”
ARVOSTELU
Juha Siro: Valovuosi
- Avain, 2022.
- 254 sivua.
Uudessa romaanissaan Juha Siro asettuu minämuodossa arkkitehdiksi, joka etsii elämälle tarkoitusta, ja naista. Mies pohtii evoluution ja ihmisaivojen kautta olemisen perusteita, aikaa, ja sitä mikä on totta.
Onko kaikki vain mielen tuotetta ja elämä silkkaa solipsismia eli havaituksi tulemista? Tähän viittaa teos Solaris, vielä enemmän elokuvana kuin kirjana.
Hallitsematon mieli
Tieto karkaa aina määrittelijän mielestä ”alitajunnan katkeamattoman kaaoksen” kokemiseen ja aika livahtaa ohi pysäköimättä mihinkään. Tai jos pysähtyy, kuvittelee eikä koe. Naisen kanssa kommunikointi tuntuu todellisimmalta, toiveet ja kuvitelmat hallitsevimmilta kuin logiikka.
Levoton matkustelu mm. Toscanassa ja Pariisissa päivittyy ja saa merkityksiä kulttuurinimistöistä. Odottamattomuus on elämän keskusjuonen pääominaisuus. Mies pohtii, tapahtuuko kaikki silti prikulleen säädellysti, vaikka emme voi sitä ymmärtää, koska kaiken aikaa tahdomme jotain ja teemme mielestämme valintoja. Olemme päättävinämme jotain, mutta teemmekin kohta aivan toisin.
Samaistumispintoja ja vaikutteita
Kihlmanin teos På drift i förlustens landskap (Tuuliajolla tappion maisemissa) samaistuttaa: ”Itsekeskeinen, omahyväinen, narsistinen ja melodramaattinen tilitys rakkauden päättymisestä.”
Sellaistako on rehellinen tilitys jokaisen minän rinnassa?
Ison Karhun krouvissa poninhäntäinen shakkimestari Einstein puhuu ”kosmisesta vallankumouksesta”. Hänen mukaansa ongelmana on vain se, ”ettemme tiedosta tekojemme perimmäisiä syitä”. Luonto toteutuu koivun kellastumisena ja ihmisen vanhenemisena vääjäämättä.
Andrei Tarkovskin Martyrologia, Terrence Malickin elokuva The Tree of Life ja ikiaikaisten temppelien rauha saavat miehen ajattelemaan, että vaikka on tutkitusti seitsemän miljardia erilaista mahdollisuutta tapahtua joka sekunti, toteutuu vain alitajuntamme kontrolloimaton laukka. ”Asiat johdattavat ihmistä – eivät ihmiset asioita.”
Simpukan muoto
Lukuisat kuvataide-esimerkit, uskonnolliset pohdinnat ja rinnakkaistodellisuuksien kuvitelmat eivät anna selvyyttä mutta mielenruokaa, ravintoa pakollisuudessa olemiseen, joka ei viimeisten tieteellisten tutkimusten mukaan edes ole ainetta vaan pilvimäistä energiaa.
Tiedämme vain vähän itsestämme. ”Järki ei ole koti”, sanoo joku filosofi. Sen sijaan yhteisyys ja osallisuus ovat avaimia ymmärryksen. Ulottuvuus ja yhteys ulkopuoliseen, nimeämätön möykyistä koostuva todellisuus ja simpukan muoto, spiraali, jossa kuvautuu kaiken liikkeen olemus.
Loppupäätelmä: ”Takaraivossani on olento, joka ratkaisee kaikki työt, suunnitelmat ja ongelmat, lopulta koko elämän puolestani.” Valitsemani ”vapaan pudotuksen” elämäntapa on ollut oikea, ja kontakti naiseen antaa miehen mielelle rauhoittavaa levollisuutta.
Erkki Kiviniemi
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
”Ihanan maksimaalinen” – Harri Henttisestä kasvoi Vesilahden kirkkoherra ja nyt jo puolen Suomen tuntema KirkkoHarri
KIRJAT | Miia Siistonen näyttää, miten julkkiselämäkerta kirjoitetaan oikein: vetävästi, humoristisesti, kohdetta silottelematta mutta häntä kunnioittaen ja avaten ajattelun rajoja.
Niilo Teerijoki muistelee kansakoulunopettajan uraansa Aunuksen Karjalassa – arviossa Uskon ja toivon aikoja
KIRJAT | Kotiseutuneuvoksen puolen vuosisadan takaisissa käsikirjoituksissa kuvataan kolmea kouluvuotta Itä-Karjalan kylissä loppusyksystä 1941 kesään 1944.
Sotiminen Israelissa vaikuttaa siltä kuin sen pitäisi kuulua päivittäiseen uutisannokseen – arviossa Hannu Juusolan Israelin historia
KIRJAT | Maailmanyhteisö on neuvoton, kun ne, joilla on aseita ja voimaa takanaan, tekevät mitä lystäävät. Siksi Hannu Juusolan tuntevat kaikki ajankohtaislähetyksiä seuraavat tv-katsojat.
Taku Hoon elämä oli isän käsissä, ja se meni pala palalta rikki – arviossa Kenelle kertoisin
KIRJAT | Pieni ja vaatimaton runokirja avaa lapsen kokemusmaailmaa perheessä, jossa kasvamisen keskiössä on mielenterveyspotilas, oma isä.