Arkinen uskottavuus jää uupumaan Arttu Tuomisen uudesta Vaiettu-dekkarista

23.05.2021
TuominenVaiettu

Kuvat: Mikko Rasila / WSOY

KIRJAT | Vaiettu jatkaa Porin poliisin Delta-yksikön työn seuraamista, mutta tässä teoksessa rikostutkijat joutuvat tutustumaan tavallisuudesta poikkeaviin kuvioihin.

”Ajoittain tekstissä on luennoimisen makua; Tuominen on ilmiselvästi tutkinut sotahistoriaa ja haluaa kertoa sen myös lukijoilleen.”

ARVOSTELU

2 out of 5 stars

Arttu Tuominen: Vaiettu

  • WSOY, 2021.
  • 402 sivua.
  • Lukija: Ville Tiihonen.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Jos valheessa elää liian pitkään, muuttuuko se totuudeksi, pohditaan Arttu Tuomisen uusimmassa dekkarissa. Vaiettu (WSOY, 2021) jatkaa Porin poliisin Delta-yksikön työn seuraamista, mutta tässä teoksessa rikostutkijat joutuvat tutustumaan tavallisuudesta poikkeaviin kuvioihin.

Kirjassa ovat vahvasti mukana toinen maailmansota ja natsit, suomalaiset SS-vapaaehtoiset sekä heidän osuutensa juutalaisvainoissa Saksan itärintamalla. Dekkari ja sotahistoria voisivat ehkä muodostaa hyvän kokonaisuuden, mutta tässä se ei oikein ole onnistunut.

Kirja alkaa melkein 100-vuotiaan vanhuksen murhayrityksellä porilaisessa palvelutalossa ja jatkuu yhtä hurjasti, kun toinen saman ikäinen vanhus joutuu henkirikoksen uhriksi. Teoksessa ei ole niinkään tärkeää syyllisen hoksaaminen, vaan paluu synkkään historiaan ja siihen, mitä natsismi teki sekä ajatuksen kannattajille että heidän uhreilleen. Julmuuksiin osallistuneet loivat itselleen uudet identiteetit maailman muuttuessa ja muuttuivat toisiksi – tai ainakin halusivat muuttua.

Ajoittain tekstissä on luennoimisen makua; Tuominen on ilmiselvästi tutkinut sotahistoriaa ja haluaa kertoa sen myös lukijoilleen. Yksittäisiä veritekoja ja julmuuksia hän kuvailee ajoittain hyvin yksityiskohtaisesti, ehkä liiankin; vähemmän on joskus tosiaankin enemmän.

Vaietut on Delta-sarjan kolmas osa. Ensimmäisenä ilmestyi Verivelka, joka sai Vuoden johtolanka-palkinnon vuonna 2020 ja sitä seurasi Hyvitys. Kahdessa ensimmäisessä tarinassa tehtiin tavallisen tuntuisia rikoksia, ja niitä tutkivien Delta-ryhmän poliisien henkilökohtaiset elämät ja kehittyvät henkilöhahmot olivat merkittävä osa lukunautintoa. Tässä kolmannessa osassa rikokset ovat lennokkaita, mutta epäuskottavia ja tutut tutkijat enemmänkin statisteja niiden näyttämöillä.

Tuomisen teksti on vetävää ja kieli hyvää ja helppolukuista. Jäin kuitenkin kaipaamaan sitä arkista uskottavuutta, mitä sarjan aiemmissa kirjoissa oli.

Arttu Tuomisen dekkarit ovat jo matkalla maailmalle. Delta-sarjan kahden ensimmäisen osan käännösoikeudet on myyty ainakin Italiaan, Ranskaan, Saksaan, Alankomaihin ja Ruotsiin.

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua