Kuva: WSOY
KIRJAT | Psykoterapeutti Suvi Laru kirjoitti avoimen ja rehellisen kirjan elämästä parantumattomasti sairaan rinnalla. Pelkkä musiikin kuuntelu sai aviomiehen tolaltaan.
”Sairaus ei estä hyvää elämää, mutta hyvä elämä vaatii sairauden hyväksymistä ja ymmärtämistä.”
ARVOSTELU
Suvi Laru & Johanna Elomaa: Lupasin sinulle rakastaa – koskettava tositarina rakkaudesta, tappavasta sairaudesta ja toivosta
- WSOY, 2024.
- 254 sivua.
Psykologi ja psykoterapeutti Suvi Laru kohtasi omassa elämässään saman, minkä edessä hän auttaa monia asiakkaitaan: surun, tuskan, luopumisen ja vastauksen etsimisen kysymykseen miksi juuri minulle kävi näin.
Suvi Laru kohtasi nuorena Jukka Pekan, josta tuli hänen elämänsä valo ja aviomies. Onnea kesti kymmenen vuotta ennen kuin Jukka Pekka sairastui. Vakava sairauskohtaus paljasti aivokasvaimen. Jukka Pekka kiidätettiin leikkauspöydälle. Sairaalasta palasi muuttunut mies. Suvi Laru antaa hänelle nimen Jukka, koska ulkokuoren alla ei ole enää sama mies kuin ennen. Aivoleikkaus vaurioitti Jukka Pekka Larun tunnekeskusta.
Suvi Laru on yhteistyössä kirjailija Johanna Elomaan kanssa kirjoittanut tietokirjan Lupasin sinulle rakastaa – koskettava tositarina rakkaudesta, tappavasta sairaudesta ja toivosta (WSOY, 2024). Siinä Laru avaa miehensä tarinan ja sairauskertomuksen sekä omien tunteidensa vuoristoradan taistelussa sairautta vastaan.
Kirja on surullinen, koska lopputulos tiedossa ensimmäiseltä sivulta lähtien. Jukka Pekka Laru kuoli saattohoidossa kesällä 2022. Suvi ja Jukka olivat saaneet lisäaikaa kymmenen vuotta siitä, kun aivokasvain oli löydetty.
Kaksi tarinaa rinnakkain
Kirjassa Lupasin sinulle rakastaa kulkee rinnakkain kaksi tarinaa, Suvi Larun omat kokemukset sairaan ihmisen rinnalla ja Jukka Larun sairauden kuvaus.
Jukka Larusta syntyy mielikuva, että hän oli huumorintajuinen, urheilullinen ja periksiantamaton luonne, joka taisteli sairauttaan sinnikkäästi sairauttaan vastaan silloinkin, kun hänen persoonallisuutensa oli muuttunut.
Aivoleikkauksessa Jukka Larulta poistettiin osa aivoista, mikä merkitsi sitä, että hän tuli yliherkäksi monille asioille. Hän ei sietänyt voimakkaita ääniä. Musiikin kuuntelu muuttui tuskalliseksi. Aivot menivät musiikista sekaisin.
Jukka alkoi hermostua pienistä asioista. Vääränlaiset sanat tai liikkeet saivat hänet kiukkuiseksi. Puhetapa muuttui töksäytteleväksi ja tylyksi. Suvia kohtaan osoitettu lämpö ja rakkaus hävisivät.
Perheeseen oli syntynyt lapsi ennen Jukan sairastumista. Pikkulapsiarki oli hyvin haastavaa. Jukka saattoi mennä tolaltaan, jos lapsi juoksi yllättäen syliin. Töissä Jukka Laru pystyi käymään, vaikka se väsytti häntä paljon.
Jukka tuntui unohtaneen, millaista elämä Suvin kanssa oli ennen hänen sairastumistaan. Entinen vahva yhteys puolisoiden välillä katkesi. Jukalla ei ollut tietoa entisestä minästään.
Suvi Larulle puolison persoonallisuuden muutos teki valtavan kipeää. Hän tarvitsi myös itse tukea ja sitä hän haki. Hänen mielestään ihmiset puhuvat liian vähän henkisistä ja fyysisitä sairauksistaan, sillä sairaudessa ei ole mitään hävettävää. Kenelle tahansa saattaa käydä koska tahansa ihan mitä tahansa. Sairaus ei estä hyvää elämää, mutta hyvä elämä vaatii sairauden hyväksymistä ja ymmärtämistä.
Laru hakeutui työterveyteen ja pyysi apua. Hän kävi psykologin vastaanotolla ja aloitti psykoterapian. Hän sai myös vertaistukea, jota hän pitää äärettömän tärkeänä. Avun saaminen opetti häntä tunnistamaan omat rajansa. Kukaan ei voi venyä loputtomiin.
Ammatilainenkin kipuilee asioissaan
Kirjassa Suvi Laru sanoo, että vaikka hän on työssään parisuhdeasioiden ammattilainen, omassa elämässään hän on ennen kaikkea ihminen, joka kipuilee ja käy läpi samanlaisia asioita kuin muutkin ihmiset.
Jukka Larun sairaus eteni vaiheittain. Viimeisinä vuosina Jukka Larun aivoihin alkoi hoidon ansiosta kehittyä hermoverkkoja, jotka auttoivat Jukkaa olemaan enemmän läsnä arjessa. Hän sai takaisin jopa vanhaa huumorintajuaan. Pariskunta loi suhteelleen uudet raamit, joissa Suvi Laru pystyi kertomaan, mitä hän toivoo suhteelta. Suvin yhteys puolisoon parani. Tätä Suvi Laru nimittää korjaavaksi kokemukseksi seitsemän vaikean vuoden jälkeen.
Vuonna 2021 parsikunta sai tyrmäävän uutisen. Kasvain oli laajentunut. Tuosta hetkestä alkoi surun ja luopumisen aika.
Suvi Laru on psykoterapeutti, joten myös kirja Lupasin sinulle rakastaa tarjoaa terapeuttista tukea ihmisille, joiden lähipiirissä on vakavasti sairastuneita ihmisiä. Kirja auttaa ymmärtämään aivokasvaimen vaiheita fysiologisesti. Se avaa myös niitä tunnemyrskyjä, joita ihmiset kokevat vaikeissa tilanteissa. Suvi Laru on kirjoittanut avoimen ja rehellisen kirjan parantumattomasti sairaan rinnalla elämisestä.
Sirpa Pääkkönen
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Suomen- ja vironkieliset runot välittävät tunnelmia yli kielirajojen – arviossa Heidi Iivarin Meidän suvun miehet
KIRJAT | Monenlaiset suhteet kattava perhe on Virossa pitkään asuneen, tartonsuomalaisen Heidi Iivarin toisen kokoelman keskiössä.
Veri virtaa Välimerellä, ja maanosan kohtalo on veitsenterällä – Titus Livius kertoo eurooppalaisesta suursodasta 2 200 vuotta sitten
KIRJAT | Puunilaissodan tapahtumat avautuvat eeppisinä eteemme roomalaisen historioitsijan Titus Liviuksen säilyneissä kirjoituksissa.
Luokkahäpeän anatomia – arviossa Didier Eribonin mestarillinen Paluu Reimsiin
KIRJAT | Työväenluokkaisesta perheestä Pariisin akateemisiin piireihin paennut kirjailija palaa tarkastelemaan taustaansa ja sen tuottamaa häpeää sekä muita luokkanousun synnyttämiä ristiriitoja.
Matti Hannikainen kuvaa tarkasti SDP:n puoluekoneiston navigointia – arviossa Uudistuva puolue ja hyvinvointivaltio
KIRJAT | Matti Hannikaisen teos on joka suhteessa laatutyötä. Kirjan rakenne ja jäsentely ovat tarkkaan harkittuja ja selkeitä.