Joaquin Phoenix. Kuva: Niko Tavernise / Warner Bros. Entertainment Inc.
ELOKUVA | Joaquin Phoenixin ja Lady Gagan roolityöt kannattelevat erikoista trilleriä, jossa Batmanin arkkivihollinen löytää musiikin ja rakkauden.
”Harlekiinin pinnan alta paljastuu Gagan tulkintana paljon synkempi puoli.”
ARVOSTELU
Joker – Folie à Deux
- Ohjaus: Todd Phillips
- Pääosissa: Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Catherine Keener, Brendan Gleeson, Zazie Beetz
- Ensi-ilta: 4.10.2024
Jäikö ohjaaja Todd Phillipsin teos, Venetsian elokuvajuhlilla voittanut Joker (2019; lue arvio) näkemättä? Kortti, joka kannattaa kääntää ennen kuin katsot sen jatko-osan Joker – Folie à Deux.
Keskustelua herättänyt Joker ei ollut niinkään kertomus Batmanin arkkivihollisen synnystä, vaan syvälle poraava psykologinen arvio sairaasta ihmisestä, jonka kylmä ja köyhiä syrjivä yhteiskunta on jättänyt oman onnensa nojaan.
Pahuus ei synny, vaan pahuus tehdään. Joker oli elokuvana kylmäävän vaikuttavaa katsottavaa.
Joker – Folie à Deux -elokuva vääntää vatsanpohjaa lähes samalla tavalla. Kuusi murhaa tehnyt koomikko ja klovni Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) odottaa oikeudenkäyntiä Arkhamin vankimielisairaalassa. Vartijoiden kuri on kovaa ja pilkka vankeja kohtaan säälimätöntä. Puolustusasianajaja Stewart (Catherine Keener) yrittää osoittaa, ettei murhia tehnyt Fleck, vaan tämän sivupersoona Joker.
Samalla Fleckin/Jokerin aikaansaama kansanliike kylvää kapinaa Gotham Cityssä. Mielisairaalan potilas Lee (laulaja ja näyttelijä Lady Gaga) lähentyy toivonsa menettänyttä Fleckiä. Olisiko tämä uuden, kauniin ystävyyden alku?
* *
Phillips ja Scott Silver ovat käsikirjoittaneet erikoisuuden: menestystrillerin jatko-osan musiikin muodossa. Fleckin ja Leen mielikuvitusmaailma kuvautuu laulu- ja tanssikohtauksina, jotka keventävät myös katsojan tunnelmaa. Sanat ja sävel vievät rikkoutuneet mielet pois karuista oloista.
Phoenixin roolisuoritus on jälleen palkintojen arvoinen. Hän saa katsojan vuorotellen säälimään ja inhoamaan Fleckiä, vuorotellen ihailemaan näyttelijän ammattitaitoa. Phoenixin on tuskin mahdollista voittaa roolistaan toista Oscaria, mutta hän saa miettimään, että ehkä niin pitäisi tapahtua.
Lady Gaga tukee Phoenixin suoritusta, mutta tekee Leestä omanlaisensa hahmon. Phoenixin tavoin hän ei imitoi muita versioita kapinallisesta Harley Quinnista, etenkään Margot Robbien energistä roolisuoritusta. Harlekiinin pinnan alta paljastuu Gagan tulkintana paljon synkempi puoli.
* *
Joker – Folie à Deux ei välttämättä ole kaikkien mieleen. Kamera kuvaa onnistuneesti jokaisen tunteen, ilmeen ja varjon ja vie katsojan hahmojen pään sisälle. Joillekin elokuvan realistinen julmuus voi olla liikaa, mutta se voi saada esiin myös empatiamme ja inhimilliset puolemme.
Eikä sarjakuvien ystävien rakastamaa ennalta-arvattavaa loppua tule. Sankarit eivät ole automaattisesti hyviä eivätkä konnat pahoja. Phillips ja Silver eivät suostu mainstream-tuotantoon, jossa hyvä voittaa pahan ja oikeus toteutuu.
Ei, Jokerin maailma on siihen aivan liikaa omamme kaltainen.
Elina Salin
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Ridley Scottin Gladiator II on kelvollinen, vaan ei yhtä mahtava spektaakkeli kuin edeltäjänsä
ELOKUVA | Vaikka Ridley Scottilla on suurten spektaakkeleiden tekemisen mittakaava hallussaan, kaikki tuntui paljon tuoreemmalta ensimmäisen Gladiator-elokuvan aikoihin.
Entisen nuorison elämä on juhlia, juopottelua ja toisen etsintää – arviossa Samppa Batalin Omenavarkaat
ELOKUVA | Samppa Batalin ohjaama elokuva on ajan todellisuuteen pyrkivä tarina yhdestä päivästä ja yöstä yli kolmekymppisten elämässä.
Belfastin rääväsuut uhoavat miehitysvallaksi kokemiaan brittejä vastaan keskisormi tanassa – arviossa Kneecap
ELOKUVA | Irlannissa puhuttavaa iiriä voimakkaasti puolustava Kneecap on asiapitoisuudestaan huolimatta häröilevän hauskaa katsottavaa.
Draama ihmisistä, jotka ymmärretään väärin – arviossa Michael Francon Memory
ELOKUVA | Meksikolaisohjaajan elokuvassa ihmisten elämään vaikuttavat asiat, joihin he itse eivät ole voineet vaikuttaa.