Tia Kouvon ensimmäinen pitkä elokuva Mummola näyttää joulua viettävät tavikset kuin luontodokumentissa

10.11.2023
mummola2

Kolmen sukupolven joulu mummolassa. Kuva: Elokuvayhtiö Aamu

ELOKUVA | Mummola yhdistelee komedian ulottuvuuksia jouluiseen draamaan perheestä, jossa vaarin alkoholismi on avain kaikkeen.

”Mummolassa nähtävän joulunvieton seuraaminen on melkein kuin luontodokumentin katselemista.

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Mummola

  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Tia Kouvo
  • Pääosissa: Ria Kataja, Elina Knihtilä, Jarkko Pajunen, Leena Uotila, Tom Wentzel
  • Ensi-ilta: 10.11.2023

Mummola poikkeaa väkinäisen hilpeää tunnelmaa rakentelevista jouluelokuvista realistisuudellaan. Se on draama tavallisuudessaan uskottavasta perheestä, jonka kokoontuminen kolmen sukupolven yhteiseen joulunviettoon paljastaa muutamia kipupisteitä, missä on oma vinkeä hauskuutensa.

Kun joulunviettäjät, lapsenlapset ja heidän vanhempana astuvat ovesta sisään kuin näyttämölle, nähdään kuinka naiset puuhastelevat keittiön piirissä ja miehet keräytyvät Tom Wentzelin esittämän Lasse-vaarin liepeille ja ovat vailla muuta tekemistä kuin jutella niitä näitä.

* *

Draaman keskushenkilö on isoäiti Ella (hyvinkin yli sadassa elokuvassa ja tv-draamassa, teatterissa ja radiossa näytellyt Leena Uotila). Ella rupattelee arjesta ja elämästä maalla aikuisille tyttärilleen. Ellan arjessa hänen käyttämänsä kaupan taannoinen remontti tuntuu isolta asialta. Toistuva palaaminen puhumaan siitä kertoo hänen oman elämänsä vähistä tapahtumista. Ella ja Lasse asuvat kesämökin oloisessa pienessä järvenrantatalossa etäällä kaupungista.

Mummolassa nähtävän joulunvieton seuraaminen on melkein kuin luontodokumentin katselemista, paitsi että eksoottisina eläiminä ovat tuttuudessaan samastuttavat suomalaiset tavikset. Hösääminen joulunvieton ympärillä on niin tuttua, että elokuvan varsinainen aihe jää melkein piiloon. Lasse-vaarin alkoholismi esitellään varhaisessa vaiheessa Ella-mummon paheksuessa kovaäänisesti olutpullon lutkutusta.

* *

Ohjaaja-käsikirjoittaja Tia Kouvo on sullonut ensimmäiseen pitkään elokuvaansa sellaisen määrän asioita, että niistä riittäisi useampaankin draamaan. Suomalaisen avioliiton kuvauksena Ellan ja Lassen suhde näyttäytyy Mummolassa huolellisena vaikeista asioista vaikenemisena. Jos Ellan puheet kuulostavat välillä seniililtä höperehtimiseltä, niin paremmin eivät ole Lassenkaan asiat, sillä hänen juttunsa ovat tuhannesti kuultuja. Mummola kuvaa perhettä, jossa puheen paljous peittää merkityksellisen kommunikaation puutteen.

Jouluaaton edetessä Lassen juopumustila syvenee niin, että perheen nuoriso, kirkassilmäinen lapsenlapsi Hilla (Elli Paajanen) ehdottaa, että vaari heitettäisiin ulos pöydästä pilaamasta kaikkien joulua. Kun päästään joulupukin vierailuun asti, Lasse tekee unohtumattoman paluun joulunviettoon.

* *

Elokuva on kuvattu tyyliin, joka saa sen kuvat tuntumaan ahtailta ja ruuhkaisilta. Kuvien tarkat, tiukat sommittelut rajaavat ihmisten tilan pieneksi. Tilan vähyyttä korostaa perheen mökin ahtaminen täyteen jouluista rompetta. Se kaikki luo tunnelmaa perheen jäämisestä ansaan joulunvietossaan.

Lapsenlapsista yksi, itsenäistymistä havitteleva Simo (Sakari Topi), tekee jouluyönä pienen irtioton. Hän käväisee kylillä autoilemassa. Käynti bensa-aseman kahviossa kertoo, ettei hänestä ole suureksi puhujaksi. Kuvaan Simosta pyörimässä kehää huoltoaseman parkkipaikalla tiivistyy elokuvan perheen tilanne.

Kun Lasse-vaarin alkoholismin syy häämöttää, Mummolaa alkaa katsoa draamana, jossa komedian pohjimmainen syy löytyy tragediasta.

11 familytime still by jessejalonen aamufilmcompany copy

Lasse (Tom Wentzel) ja Ella (Leena Uotila). Kuva: Jesse Jalonen / Elokuvayhtiö Aamu

* *

Kuvauksena suomalaisuudesta, perhe-elämästä, alkoholismista ja ihmisenä olemisen vaikeudesta Mummolassa on arkista pintaansa enemmän ulottuvuuksia. Vaikka elokuvan huumori saattaa tuntua kömpelöltä, se johtuu vain elokuvassa kuvattujen ihmishahmojen läheisyydestä. Kaikki tuntevat sukulaismiehen, joka ottaa juhlissa liikaa. Tuttua on sekin, miten absurdeihin tilanteisiin joudutaan ongelmistaan vaikenevissa perheissä.

Mummola perustuu ohjaajansa samannimiseen lyhytelokuvaan. Se sai Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen kilpailun alle 30-minuuttisten elokuvien erikoispalkinnon vuonna 2019.

Antti Selkokari

* *

Kulttuurigaala lähestyy!

Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit kannustaa meitä kotisohvalta käsin Ylen suorassa lähetyksessä perjantaina 24.11.2023!

#kulttuurigaala #kulttuuri 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua