Sorjonen: Muraalimurhat -elokuva jatkaa tv-sarjasta tuttua tyyliä – nyt sankari saa vastaansa superroiston

27.10.2021
sorjonene mm sorjonen

Ville Virtasen on rikostutkija Kari Sorjonen. Kuva: Kimmo Korhonen / Fisher King

ELOKUVA | Pasilan rautatieaseman liepeiltä löytyy verellä maalattu seinämaalaus, joka esittää Suomen tunnetuinta sarjamurhaajaa. Juuso Syrjän ohjaama elokuva on kuin lähes kaksituntinen jakso tv-sarjaa.

”Aivan kuin leffan tekijät olisivat katsojien suututtamisen eli fanien järkyttämisen pelossa karttaneet omillaan toimivan elokuvan tekemistä.”

ARVOSTELU

2 out of 5 stars

Sorjonen: Muraalimurhat

  • Ohjaus: Juuso Syrjä.
  • Rooleissa: Ville Virtanen, Anu Sinisalo, Sampo Sarkola, Olivia Ainali, Lenita Susi, Johan Storgård.
  • Ensi-ilta: 27.10.2021.
Oli jatkuva vitsi, miten Ville Virtasen esittämällä rikostutkija Sorjosella oli televisiosarjassa aina raskasta. Se, että niin on uudessa Sorjonen: Muraalimurhat – elokuvassakin, ei paljon naurata. Mutta elokuvaan hän on saanut tutkittavakseen uuden, ilkeän, hankalan rikostapauksen.

Pasilan rautatieaseman liepeiltä on löytynyt verellä maalattu seinämaalaus, joka esittää Suomen tunnetuinta sarjamurhaajaa Lasse Maasaloa (Sampo Sarkola). Kuvan viereen on kirjoitettu verellä teksti: ”Tehdään maailmasta parempi paikka.” Samalla sosiaalisessa mediassa leviää kysely, jossa äänestetään henkilöistä, joita ilman maailma olisi parempi paikka.

sorjonen mm kariandlena

Anu Sinisalon ja Ville Virtasen esittämät rikostutkijat huomaavat, että muraalimurhia selvittäessa voi eteen tulla kiperiäkin tilanteita. Kuva: Kimmo Korhonen / Fisher King

Some yllyttää tappajaa

Kun äänestyksessä menestyneitä henkilöitä alkaa kadota ja ensimmäinen ruumis löytyy, tutkittavaa on liikaakin, sillä taustalla vaikuttaa itsensä Tuomariksi nimennyt ihminen. Sorjonen: Muraalimurhat -elokuva noudattaa television sarjamurhaaja-sarjoista tuttua arvuuttelun ja yllätyskäänteiden logiikkaa tuomatta mukanaan tuoretta kerrontaa. Tv-sarjasta tuttua on sekin, että rikostutkijoiden kärjen (Sorjosen ja Anu Sinisalon esittämän etsivä Lena Jaakkola) jälkikasvu sekoilee taas.

Aivan kuin leffan tekijät olisivat katsojien suututtamisen eli fanien järkyttämisen pelossa karttaneet omillaan toimivan elokuvan tekemistä.

Superihmisten temmellyskenttä

Muraalien kuviin liittyy iskulauseenomaisia lauseita, kuten: ”Jotkut sanovat tekevänsä”. Tv-sarjan kolmoskauden kuvottavien kidutusmurhien tyyli jatkuu.

Sorjonen-tarinoiden maailma muistuttaa huomattavan paljon supersankarisarjakuvia. Päähenkilö on suurin sankari, jonka yli-inhimillisiltä vaikuttavia lahjoja ja kulmikkuutta perhe ja ajoittaiset psyykkiset vaikeudet pehmentävät. Päähenkilö saa usein vastaansa kaavamaisimpien sarjakuvien tyylisen superroiston, jota kukaan ei tunnu taaskaan saavan kiinni.

sorjonen muraalimurhat taina henttunen kari sorjonen tuomas heikkinen

Tutkijatiimi etsii rikoksen jälkiä internetistä. Kuva: Kimmo Korhonen / Fisher King

Tylsää pätkivyyttä liikaa

Elokuva on tehty kuin tv-sarjan kahdesta noin tunnin mittaisesta jaksosta koostuva episodi, eikä ihme, sillä sarjan pääkäsikirjoittaja Miikko Oikkonen ja pääasiallinen ohjaaja Juuso Syrjä ovat tämän elokuvan pääasialliset tekijät. Syrjän aiempiin töihin kuuluu päähenkilönsä synnyttämien kohuotsikoiden tahdittama dokumenttielokuva jääkiekkoilija Jere Karalahdesta. Mainosohjaajana rutinoituneen Syrjän ainoat kokemukset fiktion ohjaamisesta ovat tulleet lastenanimaatiosta, mainoksista ja tv-sarjoista.

Elokuvana Sorjonen: Muraalimurhat on tasaisen tylsää katsottavaa. Suurta kerronnan kaarta elokuva ei katkelmallisessa episodimaisuudessaan tue. Elokuva manipuloi katsojaa hajauttamaan katseen eri suuntiin marssittamalla esiin toinen toistaan epätodennäköisempiä murhaajaehdokkaita, joissa on kaksi selkeää sosiaalitapausta. Tämä ja itseään poikkeusyksilönä eli massan ylä- ja ulkopuolisena pitävän yksilön osuus kallistaa elokuvaa yli-ihmismäisen moraalin puolelle. Perhedraamaksi silti tämäkin keikahtaa, mikä on paitsi muodikasta, myös helppoa.

Antti Selkokari

Sorjonen: Muraalimurhat

  • Ohjaus: Juuso Syrjä.
  • Käsikirjoitus: Miikko Oikkonen ja Antti Pesonen.
  • Kuvaus: Mika Orasmaa.
  • Rooleissa: Ville Virtanen, Anu Sinisalo, Sampo Sarkola, Olivia Ainali, Lenita Susi, Johan Storgård.
  • Kesto: 1 h 47 min.
  • Ikäraja: K16.
  • Ensi-ilta: 27.10.2021.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua