Matkalla kohti kaukaista kotia – Timothy Spall loistaa Viimeinen vuoro -elokuvassa

29.09.2023
TheLastBus LB130

Timothy Spall (oik.) saa yllättävää matkaseuraa. Kuva: Cinema Mondo

ELOKUVA | Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalilla hurmanneen brittidraaman näkee nyt elokuvateattereissa ympäri Suomen. Bussilla pitkin Britanniaa matkaa Timothy Spall.

”Paikat ja maisemat vaihtuvat pikkuhiljaa, kuin kuvakirjaa selaten.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Viimeinen vuoro

  • Ohjaus: Gillies MacKinnon
  • Käsikirjoitus: Joe Ainsworth
  • Näyttelijät: Timothy Spall, Phyllis Logan, Natalie Mitson, Ber Ewing
  • Ensi-ilta: 29.9.2023

Valtakunnallisen ensi-iltansa saava brittidraama Viimeinen vuoro nähtiin aiemmin syyskuussa Helsingissä Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalilla. Loppuunmyyty Bio Rex ja pääosanesittäjä Timothy Spallin vierailu näytöksessä enteilevät hyvää elokuvalle.

Englannin äärimmäisestä kolkasta, lounaisrannikon Land’s Endistä on pitkä matka Skotlannin perimmäiseen kylään, John O’Groatsiin. Sen pidempää matkaa tuskin voi Isossa-Britanniassa tehdä.

Tragedia pakottaa nuorenparin, Tom ja Mary Harperin jättämään kotinsa Land’s Endissä. He pakenevat niin kauas kuin pystyvät ja asettuvat John O’Groatsiin Skotlantiin. Siellä pariskunta elää sopusoinnussa ja huolehtii hellästi toisistaan. Vuosikymmeniä myöhemmin Maryn (Phyllis Logan) äkillinen kuolema lähettää Tomin (Timothy Spall) pitkälle matkalle kohtaamaan menneisyyden haamut.

Eläköitynyt ja parantumatonta syöpää sairastava Tom Harper lupasi vaimolleen Marylle palata etelään. Vaikka Maryn äkillinen poismeno järkyttää Tomia, mutta hän haluaa pitää lupauksensa palata sinne, mistä pariskunta aikoinaan lähti valtakunnan toiseen ääripäähän.

Eripituiset paikallisbussimatkat vievät verkkaisasti ikääntynyttä gentlemannia eteenpäin.  Onneksi taskussa on ilmainen bussilippu. Matka etenee samaa, joskin päinvastaista reittiä, kuin joskus 1950-luvulla, jolloin Tom reissasi nuoren vaimonsa kanssa kohti pohjoista. Matkalla Tom muistelee mennyttä elämäänsä. Takautumien nuorta Marya ja Tomia näyttelevät Natalie Mitson ja Ber Ewing. He ovat Tom-vanhuksen muistikuvia, kuin unia.

TheLastBus LB160

Tomin puolisoa esittää Phyllis Logan. Kuva: Cinema Mondo

Matkan varrella Tom joutuu tekemisiin monenlaisten kanssamatkustajien ja ihmisten kanssa. Sattumuksia riittää. Yhdellä osuudellaan hän puolustaa musliminaista, jota pahoinpidellään kasvot peittävän huivin takia. Toinen etappi päättyy varikolle, josta on taisteltava ihmisten ilmoille. Tom päätyy heijaamaan cheerleadereiden kanssa ja laulamaan sydäntäsärkevästi polttariporukan yllyttämänä. Epäuskottavimmassa kohtauksessa Tom auttaa työntämään tientukkona olevan ison auton sivuun – aivan yksin.  Ja mitä tapahtuu, kun bussikortti ei yhtäkkiä olekaan voimassa?

Tomin tietämättä matka herättää myös sosiaalisen median huomion. Kun hän poistuu viimeisen vuoronsa bussista, kannustus on häkellyttävä.

Timothy Spallin filmografia on käsittämättömän pitkä; hän on näytellyt noin 150 elokuvassa ja tv-sarjassa. Nuoremmalle katsojakunnalle hän tuli tutuksi velho Peter Piskuilanina Harry Potter -elokuvissa. Erityisesti hänet tunnetaan brittiläisen maisemamaalarin, William Turnerin roolista Mike Leigh’n elokuvassa Mr. Turner. Rooli inspiroi Spallia ryhtymään taidemaalariksi.

Viimeisessä vuorossa Timothy Spall on takautumia lukuun ottamatta elokuvan keskiössä lähes koko ajan. Hänen esittämänsä hyväkäytöksinen, nöyrä, lempeä ja sopeutuva Tom Harper on koko elokuvan kantava voima. Spall, 66, näyttelee antaumuksella, lämminhenkisesti ja koskettavasti huomattavasti ikäistään vanhempaa herrasmiestä, jolle ihmisarvot ovat kunniassa. Lahjakas näyttelijä ”ikääntyi” taitavan meikkaajan käsittelyssä sekä tietenkin olemustaan muuttamalla. 

TheLastBus LB49

Kuva: Cinema Mondo

Paikat ja maisemat vaihtuvat pikkuhiljaa, kuin kuvakirjaa selaten. Monet maisemakuvat ovat vangitsevia ja kovin brittiläisiä. Siinä missä vaihtuvat kylät ja kaupungit, myös ihmisten kohtaamiset matkanteon aikana ovat kuin katselmus brittiläiseen julkiseen liikenteeseen.

Sympaattinen elokuva kertoo ikääntymisestä ja lannistumattomuudesta, menetyksistä ja rakkaudesta, mutta harmillisesti se sortuu moniin kliseisiin ja turhankin sentimentaalisiin temppuihin. Timothy Spallin roolityöskentelyä on silti ihana katsoa. Hänen ansiostaan elokuvaa saa yhden ylimääräisen tähden.

Marita Nyrhinen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua