Maradona-dokumentti näyttää, millaista oli futistähden elämä Euroopan köyhimmässä suurkaupungissa

05.07.2019

Elokuva-arvio: Asif Kapadian ohjaama dokumenttielokuvaa seuraa Diego Maradonaa niin kentällä, kotona kuin klubeillakin. Avioton lapsi ja loukkaantumiset huolettavat. Menestys ja huumeet tuovat hyvän olon. 

Kesällä 1984 Jussi Hakulinen kävi tyttöystävänsä kanssa lomamatkalla Napolissa. Hän kirjoitti näkemästään Napoli-nimisen laulun, joka julkaistiin Yön Nuorallatanssija-levyllä.

”Nyt on Napolikin saanut oman jumalansa / Maradona on muuttanut kaupunkiin / mutta viekö hän ihmiset pois paratiisiin / vai jättääkö lojumaan helvettiin?”

Oikea vastaus oli paratiisi. Kaudella 1986–1987 Diego Maradona johti SSC Napolin jalkapallojoukkueen ensimmäistä kertaa Italian mestariksi. 

Seuraavalla kaudella Napoli johti sarjaa pitkään, mutta romahti aivan loppusuoralla. Väitetään, että Napolin mafialla – camorralla – oli sormensa pelissä. 

Ensimmäisen mestaruuden innoittamina tuhannet ja taas tuhannet napolilaiset löivät vetoa oman joukkueensa menestyksen puolesta. Jos Napoli olisi voittanut toisen mestaruuden heti perään, vedonlyöntiä valvonut camorra olisi hävinnyt valtavasti rahaa. 

Myös hittiyhtye Teflon Brothers on tehnyt kappaleen Diego Maradonasta. Sen nimi on Maradona (kesä ’86).

”Liian pikanen / vähän likanen / mielenvikanen / niinku Maradona.”

Kesällä 1986 jalkapallon MM-kisat järjestettiin Meksikossa. Diego Maradona oli uransa huipulla. Hän teki puolivälierässä Englantia vastaan kaksi unohtumatonta maalia – toisen kädellään ja toisen omalta kenttäpuoliskolta asti pujotellen – ja johti Argentiinan lopulta mestariksi asti. 

* *

Asif Kapadian ohjaama Diego Maradona -dokumentti keskittyy vuosiin 1984–1991, jotka Maradona vietti Napolissa. Kun Puman sateenkaaripaitaan pukeutunut tähti esiteltiin faneille San Paolo -stadionilla, paikalle saapui 85 000 ihmistä lippuineen ja pommeineen. Kun hän seitsemän vuotta myöhemmin lähti kaupungista väsyneenä ja nöyryytettynä, vain harva kiinnitti siihen huomiota. 

Upea dokumentti on koostettu laajasta arkistomateriaalista. Sen intensiteetti kuin introna nähtävästä automatkasta haikeaan loppuun asti on käsittämätön. Tämän jännitteen ohella parasta Kapadian dokumentissa on se, miten tiukan otteen se aaa huippupelaajan elämän samanaikaisesta romanttisuudesta ja raadollisuudesta. 

Ottelujen, pukuhuoneiden ja treenien lisäksi Maradonaa seurataan yhtä lailla kotona kuin yökerhoissakin. Avioton lapsi ja loukkaantumiset huolettavat. Menestys ja huumeet tuovat hyvän olon. 

Käsityksiään Diego Maradonasta ja hänen elämästään kertovat muun muassa perheenjäsenet, pelaajat ja toimittajat. Välillä puheet tulevat alkuperäiseltä kuvanauhalta, välillä ne on liitetty mukaan toisaalta. 

Leffan värimaailma on tismalleen sopivan haalistunut. 

* *

Diego Maradona (s. 1960) vietti lapsuutensa slummissa ja myöntää olevansa mammanpoika. Ensimmäisen ottelunsa Argentiinan liigassa hän pelasi 15-vuotiaana.

Vuonna 1982 lyhyt ja vanttera Maradona siirtyi Argentiinasta FC Barcelonaan maailmanennätyssummalla. Kaksi vuotta myöhemmin hän jatkoi matkaan Napoliin – tietysti uudella ennätyksellä.

Tuolloin Napoli oli Euroopan köyhin suurkaupunki. Muualla Italiassa sitä katsottiin nenänvartta pitkin. Toisten joukkueiden kannattajilla oli tapana haukkua napolilaisia koleraa sairastaviksi ja kehottaa heitä peseytymään.

Kireissä pelipöksyissä vastustajia harhautelleesta Maradonasta tuli nopeasti Napolin toinen jumala. Camorra otti hänet suojelukseensa ja palkitsi huumeilla, naisilla sekä rannekelloilla. 

Väärien ihmisten seuran takia Maradona ajautui kokaiinikoukkuun. Nuoren miehen ujo hymy vaihtui alati kireään virnistykseen. Hauskanpidosta tuli väkinäistä.

Muutenkin Maradonan kasvot ovat poikkeuksellisen ilmeikkäät. Niistä näkee heti, eletäänkö nyt hyviä vai huonoja aikoja. 

* *

Vuonna 1990 jalkapallon MM-kisojen toisessa välierässä kohtasivat Argentiina ja Italia. Ottelu pelattiin Napolissa. 

Ennen ottelua Diego Maradona yritti saada napolilaiset Argentiinan puolelle. Psykologinen temppu ei kuitenkaan onnistunut. Vaikka heidän jumalansa oli argentiinalainen, sydän oli italialainen. 

Kun Maradonan onnistunut rangaistuspotku pudotti Italian kotikisojen finaalista, hänet hylättiin. Jopa Napolin jalkapallojoukkueen presidentti Corrado Ferlaino jätti saapumatta seuraavan vuoden huumeoikeudenkäyntiin. 

Vuoden 1991 jälkeenkin Maradonan elämä on edennyt vuoristoradan lailla, mutta se on toinen tarina.

Aiemmin Ayrton Sennasta ja Amy Winehousesta palkitut dokumentit ohjannut Asif Kapadia on vanginnut uskomattoman hienosti sen, miten euforista ja kauheaa maailman parhaan jalkapalloilijan elämä vuorotellen oli. Tämä taitaa olla paras koskaan näkemäni yhdestä urheilijasta tehty dokumentti. 

Tero Alanko

Diego Maradona

Ohjaus ja käsikirjoitus: Asif Kapadia
Pääosassa: Diego Armando Maradona
Ikäraja: K7
Kesto: 2 h 10 min
Ensi-ilta: 5.7.2019