Ei niin nokkela koulukomedia – Booksmartin tytöt bilettävät yhdessä illassa neljän kouluvuoden edestä

08.06.2019

Kahden nuoren naisen viimeisen koulupäivän illasta kertova komedia Booksmart ei vakuuta ohjauksellaan tai käsikirjoituksellaan. Sen sijaan pääosanesittäjien nimet kannattaa painaa mieleen, Kaarina Lehtisalo kirjoittaa.

Booksmart on kuvaus kahden nuoren naisen, Amyn ja Mollyn, viimeisen high school -päivän illasta. Koko kouluajan pänttäämiseen keskittyneet ”kirjaviisaat” kaverukset aikovat bilettää yhdessä illassa neljän kouluvuoden edestä.

Kuten kuvioon kuuluu, kummallakin tytöllä on omat ihastuksensa, joille ei tohdi näyttää tunteitaan. Lesbo Amy (Kaitlyn Dever) on ihastunut skeittityttöön, Molly (Beanie Feldstein) rakastaa salaa bilettäjäpoikaa.

Kun elokuvan nimessä on sana ”smart” voisi luulla, että nyt saadaan kuulla todella nokkelaa sanailua. Eikä mitä. Elokuvan alkupuolella kuullaan tavanomaista teini-ilkeilyä ja roisia puheita, mutta minkäänlaisesta nokkeluudesta ei ole merkkiäkään. Onneksi elokuva edetessään jonkin verran paranee, mutta mitään hykerryttävää huumoria on turha odottaa myöhemminkään.

Käsikirjoittajia elokuvalla on ollut aika joukko, mutta dialogia he eivät ole vaivautuneet hiomaan. Juonikin junnaa paikoillaan.

Booksmart on näyttelijä Olivia Wilden esikoisohjaus, ja sen kyllä huomaa. Elokuva kulkee kömpelösti eteenpäin ja kohtauksissa näkyy amatöörimäisyys. Ajoittain tämä on jollakin tavalla sympaattista, niin paljon se poikkeaa viimeisen päälle tuotetuista Hollywood-elokuvista. Jossakin toisessa elokuvan lajityypissä tämä haparointi saattaisi toimiakin, mutta erityisesti komediassa käsikirjoituksen ja ohjauksen tulisi pelata näpsäkästi yhteen. Nyt ei toimi oikein kumpikaan.  

Booksmartilla on peräti neljä käsikirjoittajaa, mutta dialogi on silti hiomatonta ja elokuvan juoni junnaa paikoillaan

Ehkä hämmentävin osoitus elokuvan ohjauksen ja käsikirjoituksen epäonnistumisesta on kohtaus, jossa parhaat kaverukset riitelevät. Riitaa ei edes viitsitä näyttää katsojille kokonaan, vaan kohtaus häivytetään musiikin alle.

Mutta on jotakin hyvääkin.

Parasta elokuvassa on kahden nuoren naisen suhde, ja näyttelijäohjaukseen ohjaaja Wilde, itsekin näyttelijä, on varmastikin keskittynyt. Amya ja Mollya näyttelevien Kaitlyn Deverin ja Beanie Feldsteinin kemia toimii, heidät oikeasti uskoo parhaiksi ystäviksi. Toivon näkeväni molemmat uudestaan jossakin paremmassa elokuvassa.

Myös Booksmartin sivuosissa vilahtelee joitakin kiinnostavia tapauksia, esimerkiksi nuorten opettajaa näyttelevä Jessica Williams varastaa huomion, vaikka rooli onkin pieni. Tyttöjen kaikkein sekopäisintä luokkatoveria Gigiä näyttelee Billie Lourd. Rooli on huonosti kirjoitettu, mutta jotakin ihmeellistä valkokangaskarismaa Carrie Fisherin tyttärellä on. Lisa Kudrow Amyn äitinä tekee tyypillisen Lisa Kudrow -roolin – ja sehän toimii aina.    

Booksmart olisi voinut onnistua paremmin, jos siitä ei olisi väkisin väännetty komediaa. Elokuvan ainoa todella hyvä kohtaus on nimittäin aivan toista tyylilajia. Siinä Amy sukeltaa uima-altaassa ja katselee veden alla toisia uimassa olevia nuoria – hän on yksin, mutta samalla toisten kanssa, kuin ensimmäistä kertaa vapaana omana itsenään, melkein aikuisena. Kohtaus on kuin toisesta elokuvasta – siitä elokuvasta, joka Booksmart olisi voinut parhaimmillaan olla.

Kaarina Lehtisalo

Booksmart

Ohjaus: Olivia Wilde
Käsikirjoitus: Susanna Fogel, Emily Halpern, Sarah Haskins, Katie Silberman
Pääosissa: Kaitlyn Dever, Beanie Feldstein, Jessica Williams, Jason Sudeikis, Billie Lourd, Skyler Gisondo, Lisa Kudrow, Diana Silvers
Ikäraja: K12
Kesto: 1 h 43 min
Ensi-ilta: 7.6.2019