Tartosta yksi kolmesta Euroopan kulttuuripääkaupungista vuonna 2024: loppusuoralla taipui Narva

29.08.2019
Tarton Raatihuoneen tori.

Vuonna 2024 toiset Euroopan kulttuuripääkaupungit tulevat Itävallasta ja jostain EFTA/EEA-maasta. Suomen vuoro koittaa vuonna 2026.

Sirpa Pääkkönen, teksti ja kuvat

Tartto valittiin Virosta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2024. Tarton kanssa loppusuoralla oli Narva, kun Viron kulttuuripääkaupungista kisattiin. Myös Kuressaare Saarenmaalta oli ehdokkaana, mutta se karsiutui jo aiemmin pois kisasta.

Vuonna 2024 toiset Euroopan kulttuuripääkaupungit tulevat Itävallasta ja jostain EFTA/EEA-maasta.

Euroopan kulttuuripääkaupunkeja (European Capitals of Culture, ECOC) on nimetty vuodesta 1985 alkaen ja niitä rahoitetaan EU:n Luova Eurooppa -ohjelmasta.

Kaupungeille nimitys kulttuuripääkaupungiksi on laaja-alainen hanke, joka yhdistää kaupungin hallintoa, sidosryhmiä, kulttuurin kenttää sekä julkisia ja yksityisiä rahoittajia. Se vaikuttaa kulttuuritarjontaan, matkailuun ja kaupunkikuvaan.

Suutelevat ylioppilaat Raatihuoneen torilla.

Suomesta Euroopan kulttuuripääkaupunki valitaan seuraavan kerran vuonna 2026. Tuolloin vuoden toinen kulttuuripääkaupunki nimetään Slovakiasta. Helsinki oli Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2000 ja Turku vuonna 2011.

Hakuprosessi Suomessa on parhaillaan käynnissä. Kiinnostuneet kaupungit jättävät hakemuksensa opetus- ja kulttuuriministeriölle 5.5.2020 mennessä. Yksi hakijoista on Tampere. Lopullinen kulttuuripääkaupungin valinta tapahtuu vuonna 2021.

Tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunkeja ovat Matera Italiasta ja Plovdiv Bulgariasta.

Lue lisää Tallinnan ulkopuoleisesta Virosta tästä.