KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Joe Exotic istuu yhä kakkuaan, mutta Tiger Kingin valtakunnassa on nyt kuningatar: Carole Baskin

02.12.2021
PÄÄKUVA tiger king

Joe Exotic on siellä missä tiikerinsäkin: kaltereiden takana. Kuva: Netflix

TELEVISIO | Netflixin Tiger King -dokumenttisarjan toisella kaudella selvitellään Carole Baskinin ex-aviomiehen katoamista ja seurataan mitä erikoisimpien netti-etsivien ja julkisuushakuisten lakimiesten edesottamuksia.

”Koska lakimies keskittyy enemmän oman julkisuuskuvansa pönkittämiseen kuin asioiden hoitamiseen, perhe antaa hänelle potkut. Tilalle otetaan meedio.”

ARVOSTELU

2.5 out of 5 stars

Tiger King 2

  • Dokumenttisarja, 2021.
  • 2. kausi, 5 jaksoa.
  • Katso: Netflix

Joe Exotic valittaa Donald Trumpille, että Carole Baskin on vainonnut häntä vuosia. Niinkö se oli? Itse muistelen asian olleen vallan toisinpäin.

Tiger King on Netflixin menestysdokumenttisarja vuodelta 2020, eikä sellaista kalaa haluta päästää koukusta ihan noin vain. Jatkoa vain on vaikea keksiä, kun päähenkilö ja koko roikan mielenkiintoisin ja ristiriitaisin persoona istuu linnassa yli 20 vuoden kakkua.

Tarina keskittyy alleviivaamaan jo aiemmalta kaudelta tuttuja asioita, ja avaamaan Carole Baskinin entisen aviomiehen Don Lewisin katoamista. Joe Exotic puhuu vankilasta käsin, eikä hänestä nähdä kuin rakeista kuvaa nenästä ylöspäin. Joe ei ole nähnyt itsestään tehtyä tv-sarjaa, mutta hän kertoo jakelevansa nimikirjoituksia vartijoille, jotka hänen mukaansa ostavat internetistä tiikerikuvioisia Tiger King -alushousuja.

* *

Don Lewisin tyttäret ovat päättäneet ottaa selvää isänsä katoamisesta. Sarjan innoittamina monenlaiset internet-etsivät ovat ryhtyneet auttamaan, vaikka poliisi sanoo heidän ainoastaan sotkevan tutkintaa. Perhe onnistuu löytämään lakimiehen, joka ottaa tapauksen harteilleen.

Kun Carole Baskin pyörähtelee pökkelösti Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa, lakimies täräyttää mainoskatkolle yhtä pökkelön ja huonosti äänitetyn mainoksen, jossa vienosti uhkaillaan Baskinia, jota ei todellisuudessa edes epäillä rikoksesta. Joenkin mielestä tyttäret näyttävät mainoksessa panttivangeilta.

Koska lakimies keskittyy enemmän oman julkisuuskuvansa pönkittämiseen kuin asioiden hoitamiseen, perhe antaa hänelle potkut. Tilalle otetaan meedio. Päästessään Don Lewisin epäillylle murhapaikalle meedioetsivä alkaa voida pahoin tontin huonojen vibojen takia ja käy yrjöämässä puskaan. Joekaan ei enää väitä että Carole syötti Donin tiikereille, vaan että Don on upotettu järveen.

Henkilöiden taustalta kaivetaan väkisin esiin omalaatuisuuksia, ja tolkun ihmiset saavat vain vähän puheaikaa. On vastenmielistä katsoa, kun opportunistiset takinkääntäjät valehtelevat ja panettelevat toisiaan ristiin. ”Paljastaessaan” toisen itsekkäät motiivit henkilöt puhuvat todellisuudessa itsestään.

* *

Jeff Lowe hymyilee tyytyväisenä saatuaan Joen tienvarsieläintarhan haltuunsa, mutta hänenkin hymynsä hyytyy, kun tarhaan tehdään ratsia. Lopulta Joe Exoticin eläintarha päätyy hänen pahimman vihollisensa Carole Baskinin käsiin.

Wildlife in Need -eläintarhan omistajasta Tim Starkista on yritetty tehdä sarjan uusi Joe, mutta Timin räyhäämisessä ei ole mitään hauskaa. Lasten mielenterveysongelmat kehittyvät hoitamattomina aikuisten mielenterveysongelmiksi, ja Tiger King 2 antaa hyvän esimerkin mitä siitä seuraa.

Kehnojen olosuhteiden vuoksi kissaeläinten pito halutaan kieltää Yhdysvalloissa, mutta entäs karhut, apinat, papukaijat ja kaikki muut eläimet? Näillä ihmisillä on omistuksessaan jos minkälaisia eläimiä, ja niitä pidetään ja esitellään yhtä kammottavissa olosuhteissa kuin tiikereitäkin.

Petri Hänninen

Sarjan ensimmäisen kauden arvostelun löydät täältä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua