Parasta juuri nyt (14.11.): Roosalupi, Skavlan, Ledin-musikaali, Finlandia-ehdokkaat, Aika on meidän

14.11.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Marja Aaltio on keskittynyt marraskuun kunniaksi kulttuuriin kotioloissa: lukemaan kirjaa tai katsomaan liikkuvaa kuvaa.

Iloisen harmaa marraskuu, joka antaa hyvän tekosyyn keskittyä kulttuuriin kotona. Siis lukemaan kirjaa tai katsomaan liikkuvaa kuvaa.

1

Alkuviikosta vietettiin Kalle Päätalon syntymän satavuotisjuhlaa. Päätalo oli Pirkkalaiskirjailijoiden jäsen. Syntymäpäivän kunniaksi Pirkkalaiskirjailijat lukivat 24 tuntia putkeen Päätalon tuotantoa ja striimasivat sen Youtubeen. Katsoin. Tosin pätkissä, koska piti tehdä hommia. Mutta mainio tapa olla mukana yhteisöllisessä kokemuksessa, mutta silti ihan omissa oloissaan.

Minusta on aika huikeaa, että kotikaupungissani on tuollainen vireä ja perinteikäs kirjailijayhdistys. Me lukijat emme taida tajutakaan, miten tuo yhdistys vaikuttaa myös meihin tavallisiin kulttuurin kuluttajiin. Kirjailijayhdistys on toki olemassa ensisijaisesti kirjailijoita varten, mutta sen lisäksi yhdistys ja sen jäsenet ovat mukana järjestämässä tai taustalla vaikuttamassa monenlaisiin tapahtumiin.

Kuten vaikka Roosalupi. Kaikille avoin kirjallinen klubi kokoontui ensimmäisen kerran jo neljä vuotta sitten Hotelli Tammerissa. Pirkkalaiskirjailijat emännöivät ja isännöivät klubia ja kutsuvat paikalle haastateltaviksi ja keskustelemaan kirjailijoita myös muualta Suomesta. Viimeksi klubi kokoontui 7.11.2019 lastenkirjallisuuden merkeissä. Lieko syynä ihanan iloisen harmaa marraskuu, kun väkeä oli tavallista vähemmän. Kevään klubia odotellessa, silloin jo pääsee könyämään kotoa pihalle.

2

Skavlan on ruotsalainen keskusteluohjelma, jota vetää norjalainen toimittaja, joka kutsuu haastateltavakseen kansainvälisiä vieraita.

Tällä viikolla Suomen televisiossa nähdyssä jaksossa Frederik Skavlanin vieraina oli ruotsalaissyntyinen elokuvatähti Malin Åkerman, joka esiintyy uudessa ruotsalaismusikaalissa. (Katso kohta 3.) Åkerman on tuttu muun muassa romanttisista komedioista ja televisiosarjasta Billions.

Skavlan oli kutsunut paikalle myös norjalaisen hotellimoguli Petter Stordalenin, varsin originelli persoona on tämä Petter. Siinä sitten puolihuolimattomasti katselin ohjelmaa, ja mitä tekee Skavlan? Kutsuu sisään ihanan Ernstin!

Sisustaja ja televisio Ernst Kirchsteiger on ehdoton suosikkini ruotsalaisista televisiojuontajista. Ahmin Sommer med Ernstin jaksoja suoratoistosta. Oi, miten ihanaksi hän korjaakaan meren rannalla olevan vanhan asuinmökin. Ernst muuten teki nahasta vetimet kaappeihin ja laatikoihin jo monta vuotta ennen kuin niistä tuli sisustusblogien hitti.

Sokerina pohjalla loistava Rosanna Arquette, joka oli tullut Tukholman elokuvajuhlille vastaanottamaan palkintoa. Matka melkein peruuntui, koska Arquette oli mielenosoituksessa Washingtonissa Jane Fondan kanssa ja joutui pidätetyksi. Aktivisti Fondan seurassa on vaarallista.

Kaikkien heidän kanssaan Fredrik Skavlan juttelee luontevasti ja hauskasti. Hän saa vieraistaan parhaan esiin. Ihan kuin olisin mukana mukavassa illanvietossa ystävieni kanssa. Skavlan ei petä.

Yle Teema Fem maanantaisin kello 22.22 ja Yle Areenassa 30 päivää. 

3

Tomas Ledinin kappaleisiin perustuva musikaalielokuva En del av mitt hjärta saa ensi-iltansa Ruotsissa joulupäivänä. Romanttinen musikaalikomedia kertoo menestyvästä bisnesnaisesta Isabellasta (Sensuella Isabella! Tietenkin!), joka palaa kotikaupunkiinsa isänsä juhliin.

Olen Tomas Ledin -fani. Olen ollut jo kauan. Olen jopa järjestänyt itseni haastattelemaan häntä (fanijournalismia parhaimmillaan tai pahimmillaan). Nyt tuota rakastamaani musiikkia on tarjolla kokonaisen elokuvan verran. Pakkohan se on nähdä, vaikka kuulenkin jo korvissani elokuva-asiantuntijoiden nurinan. On elokuvia, joiden ei tarvitse olla mestariteoksia, ei edes keskinkertaisia, koskettaakseen katsojaa jollain tasolla.

Elokuvassa on muuten mukana myös suomalaista osaamista ja rahaa. MRP Matila Röhr Productions on mukana tuottamassa. Lisäksi Suomen elokuvasäätiö on tukenut elokuvaa.

Suomessa elokuva saa ensi-iltansa 3.1.2020.

4

Takaisin kotisohvalle ja kirja käteen. Finlandia-ehdokkaat ovat julki ja osaan niistä voisi vaikka tarttua.

Hämeenlinnalainen (ja Pirkkalaiskirjailijoiden jäsen) JP Koskinen on ehdolla teoksellaan Tulisiipi. Olen tutustunut JP Koskisen dekkarituotantoon ja myös joihinkin lasten- ja nuortenkirjoihin. Jostain syystä en ole vielä tutustunut näihin aikuisten romaaneihin. Ystäväni Rasputin oli muuten Finlandia-ehdokkaana vuonna 2013.

Tulisiipi on Finlandia-raadin perustelujen mukaan ”syvä ja kuulaan kaunis romaani pojasta, joka tahtoo lentää”. Se kertoo suomalaistaustaisesta perheestä, joka matkustaa Neuvosto-Karjalaan etsimään parempaa tulevaisuutta. Perheen pojasta Kaarlesta kasvaa Neuvostoliitossa mies, jonka lentäminen ja rakkaus pelastavat.

Jospa sen lukisin.

Muut kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat ehdokkaat ovat Hanna-Riikka Kuisman Kerrostalo, Monica Fagerholmin Kuka tappoi Bambin, Mikko Rimmisen Jos se näyttää siltä, Johanna Venhon Ensimmäinen nainen ja Pajtim Statovcin Bolla.

5

Areenassa minua odottaa kaksi katsomatonta jaksoa ruotsalaissarjasta Aika on meidän. Hurahdin sarjaan täysin jo sen ensimmäisellä kaudella. Hyvä käsikirjoitus, loistava puvustus, lavastus ja ajankuva ylipäätään ja mainiota näyttelijäntyötä.

Löwanderin ravintolaperheen tarina kiehtoo, ja tarinaan on ripoteltu sopivasti historiallisia faktoja. Vaikka Göteborg saakin sarjassa esittää Tukholmaa, niin kuvittelen pääseväni Tukholma-tunnelmaan sarjaa seuratessani.

Entäpä ruotsin kieli? Sitä on aina ilo kuunnella.

Jos jaksat myös lukea ruotsia, voit käydä lukemassa Yle Svenskan verkkosivuilta pitkän ja perusteellisen artikkelin televisiosarjan miljöön synnystä. Mielenkiintoista todellakin.

Marja Aaltio