Parasta juuri nyt (10.5.)

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kaarina Lehtisalo hehkuttaa muun muassa näkymättömiä sankareita ja tamperelaista jouhikkotaiteilijaa.

1

Nyt menee tiukille: amerikkalaisen kuvanveistäjän Kiki Smithin näyttely Procession Sara Hildénin taidemuseossa on auki vielä sunnuntaihin 12.5. kello 18 asti. Ihan viime minuuteille käyntiä ei kannata jättää, sillä näyttelyssä tasatunnein alkava Claudia Müllerin dokumenttielokuva Kiki Smith – Work on tärkeä osa näyttelyä. Lähes tunnin mittaisessa elokuvassa Smith puhuu taiteesta ja työstään hyvin arkisesti, avoimesti ja viisaasti. ”Kun ajatukset ja tekeminen hajoavat, näkee että taide kantaa.”

 

2

Levy-yhtiö Svart Records juhlii lauantaina 11.5. Tullikamarilla ”kymppisiään” tummanpuhuvissa tunnelmissa, kuinkas muuten. Ilta alkaa Pakkahuoneella kauhuelokuvien säveltäjänä tunnetun Claudio Simonettin musiikilla ja arvatenkin sävähdyttävillä elokuvakatkelmilla. Bileet pimenevät entisestään Klubin puolella, kun Musta Risti ja Skepticism näyttävät mahtinsa. Synttärit eivät kuitenkaan pääty doomin hautajaisfiiliksiin, sillä illan lopuksi kuopiolainen Jess and the Ancient Ones kuljettaa kuulijat astraalitasolle – ja sen yli!

 

3

Invisible Heroesista on jo sanottu paljon. Mutta ei sittenkään tarpeeksi. Kun on koko ikänsä nähnyt amerikkalaisia sotilaita, agentteja (ja joskus myös toimittajia) maailmalla ratkomassa tai sotkemassa asioita, on aivan verrattoman hienoa nähdä suomalaisia diplomaattisankareita! Yhtä ihmeellisen ihanaa on kokea suomalainen, tositapahtumiin perustuva televisiosarja, jonka käsikirjoitus toimii: kiitos, oi kiitos, käsikirjoittajat Tarja Kylmä ja Manuela Infante.

 

4

Maaliskuussa julkaistu Pekko Käpin ja K:H:H:L-yhtyeen Väärä laulu -albumi on jo ehtinyt saada kiitosta – ja ansaitusti. Jouhikkotaiteilija Käppi on tavoittanut rockin ja kansanmusiikin täydellisen yhdistelmän, eikä levynjulkkarikeikalla TTT-Klubilla harmittanut mikään muu kuin se, että piti istua kiltisti paikoillaan. Käpin, Tommi Laineen, Nuutti Vapaavuoren ja Jani Auvisen soitto sekoittaa uutta ja vanhaa – ja kuulostaa juuri tältä hetkeltä. Samaa ymmärrystä ilmentävät Toni Tapanisen hienot lyriikat, jotka vievät yhtä aikaa menneeseen ja tulevaan.

 

5

Viidentenä: Kulttuuritoimitus. Tästä se lähtee! En ole tällaista innostusta ja yhteen hiileen puhaltamista nähnyt vähään aikaan missään! Hienoa olla mukana!

Kaarina Lehtisalo