Meryl Streep heittäytyy mukaan Big Little Lies -sarjan pyörteisiin – HBO-sarjan toinen kausi alkoi

12.06.2019

Sarja-arvio: Musta huumori syvenee entisestään suosikkisarjan toisella kaudella, kun suorapuheinen anoppi saapuu sotkemaan ”Montereyn viisikon” kuvioita. Kaarina Lehtisalo arvioi.

Ihan aluksi on kerrottava, että tämä kritiikki ei spoilaa yhtään mitään mistään, enkä aio kertoa juonipaljastuksia edes ensimmäisestä kaudesta, jos se on vielä näkemättä.

Big Little Lies on tällä hetkellä HBO:n sarjoista yksi kiinnostavimmista. Sarjan kahden vuoden takaista ensimmäistä kautta nimitettiin ”minisarjaksi”, sillä alun perin seitsemälle jaksolle ei suunniteltu jatkoa – tai niin ainakin aiemmin väitettiin. Mutta kuinkas kävikään, sarjan suosio muutti suunnitelmat.

Big Little Lies -sarjan on luonut ja käsikirjoittanut kokenut David E. Kelley, joka muistetaan lukuisista televisiosarjoista. Muun muassa sarjat L.A. Law, Rooman seriffi, Ally McBeal ja Chicagon lääkärit ovat Kelleyn käsialaa.

Kelleyn Big Little Lies -käsikirjoitus pohjautuu australialaisen Liane Moriartyn kirjaan. Toista kautta varten Moriarty kirjoitti pienoisromaanin, vaikka ei ollut tällaista suunnitellut. Eri haastatteluissa Moriarty on kertonut, että hän innostui kirjoittamaan jatko-osaa, jos sarjaan saadaan Meryl Streep. Ja näin tosiaankin kävi.

* *

Big Little Lies -sarjassa seurataan yhteisöä, joka koostuu kouluaan aloittavien lasten vanhemmista kalifornialaisessa Montereyn merenrantakaupungissa.

Pääosassa ovat erityisesti naiset, äidit, joiden välisiä suhteita valotetaan pirullisen tarkkanäköisesti. Ensimmäisellä kaudella nähtiin kaupunkiin poikansa kanssa muuttanut Jane (Shailene Woodley), joka selvitteli menneisyyden traumaa, kontrolloiva Madeline (Reese Witherspoon), ylisuorittava uraäiti Renata (harkitusti ylinäyttelevä Laura Dern), mukava joogaohjaaja Bonnie (Zoë Kravitz) ja kieroutuneessa avioliitossa pyristellyt Celeste (Nicole Kidman).

Eikä tässä vielä kaikki. Tarvitaan tietysti myös kuolemantapaus. Ensimmäinen kausi lähtikin liikkeelle tutulla HBO-kaavalla: joku oli kuollut (eikä katsojille edes kerrottu kuka) ja tätä sitten lähdettiin takaumien kautta selvittelemään. Mainio sarjakoukutus, joka on nähty muun muassa The Affair- ja True Detective -sarjoissa.

* *

Itse suhtauduin sarjan jatkumiseen hieman hämmentyneesti: ilahduin – ja huolestuin. Pidin ensimmäisestä kaudesta, ja erityisesti siitä, että sarja oli kokonaisuus, jossa langat solmittiin yhteen, asiat tuntuivat selviävän ja henkilöiden väliset suhteet tiivistyivät, korjaantuivat, asettuivat paikoilleen. Meneekö nyt (tämäkin) sarja pilalle väkisin pitkittämällä?

Toisen kauden ensimmäisen jakson perusteella ei kuitenkaan ole syytä huoleen. Päinvastoin. Itse asiassa ymmärsin vasta jakson nähtyäni, kuinka typerää sarjan lopettaminen olisi ollut, sillä nythän vasta päästään asiaan: se, että katsojalle selvisi, miten kuolemantapaus oli sattunut, ei tietenkään ollut ratkaisu kenenkään kannalta, vaan nyt päästään näkemään, mitä tapahtuu, kun viidellä naisella on yhteinen salaisuus. Heistä tulee the Monterey Five.

Tätä kuviota saapuu rikkomaan aivan ylittämättömän roolityön tekevä Meryl Streep. Tämän voi sanoa jo yhden jakson perusteella. Celesten anoppia esittävä Streep on aivan uskomattoman hyvin sisällä sarjan eri tunneskaaloissa, sillä Big Little Lies on ihmeellinen yhdistelmä ”perhedraamaa”, mustaa huumoria ja dekkaria.

Ja ne repliikit, jotka Streepille on kirjoitettu! Nyt pääsee Streep heittäytymään ja luomaan ennennäkemätöntä hahmoa.

* *

Jo ensimmäisellä kaudella ihailin sitä, miten sarjan henkilöt tehdään eläviksi taitavalla, monitasoisella dialogilla – tai pelkillä yksittäisillä tilanteilla ilman keskustelua. Miehet ovat auttamatta sivuosassa, mutta heistäkin piirretään kiinnostavia hahmoja muutamilla repliikeillä tai kuvilla, esimerkkinä vaikkapa menestyneen Renatan aviomies, joka naukkailee viskiä pienoisrautatien ääressä omassa huoneessaan.

Toisen kauden ensimmäisen jakson perusteella musta huumori on entistä väkevämpää, mutta en malta odottaa, mihin suuntaan tunnelmat ja sävyt vielä kääntyvät.

Olisipa jo maanantai.

Kaarina Lehtisalo

Big Little Lies, toinen kausi. HBO Nordic. Uudet jaksot aina maanantaisin.

Big Little Lies, 2. kausi

Käsikirjoitus: David E. Kelley

Tarina: David E. Kelley ja Liane Moriarty

Ohjaus: Andrea Arnold

Pääosissa: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Meryl Streep, Shailene Woodley, Zoë Kravitz, Laura Dern, Kathryn Newton, Adam Scott, James Tupper, Jeffrey Nordling ja Alexander Skarsgård.