Kulttuuritoimituksesta päivää! Erkki Kiviniemi

01.12.2019

Kulttuuritoimituksen tekijät esittäytyvät lukijoille yksi kerrallaan, aina sunnuntaisin, ja vastaavat yksinkertaisiin kysymyksiin, kuten kuka minä olen, mitä minä teen ja minkä takia kulttuurista kirjoittaminen on tärkeää.

Kuka minä olen?

Erkki Kiviniemi. Kirjallisuuden sekatyöläinen. Arvostelija, kirjoittamisenopettaja, kirjailija…

Entinen kustantaja ja kirjakauppias. 

Mitä minä teen?

Tulenkantajat-kirjakaupan loputtua pyöritän Galleria Koppeloa Paula Puikkosen kanssa. Perustimme gallerian vuonna 2007, ja ensi vuoden alusta painopiste siirtyy näyttelyissä ympäristöä käsittelevään taiteeseen. Teemavuodet 2020 ja 2021 viedään läpi teemalla ”Ihminen ja ihmisen ympäristö”. 

Millä tavalla olen mukana Kulttuuritoimituksessa?

Kirjoitan etupäässä kirja-arvosteluja. Olen erikoistunut vaikeisiin, haastaviin ja kriittisiin teksteihin. Olen vahvasti sitä mieltä, että ihminen ei ole kovin hyvin kyennyt ymmärtämään olemassaoloaan tässä maailmassa. Vastustan jyrkästi yksinkertaistuksia, latteaa materialismia ja kiihkomielistä markkinatalousvetoisuutta. 

Erkki Kiviniemen Kulttuuritoimitukseen kirjoittamat jutut löydät täältä.

Minkä takia kulttuuri ja siitä kirjoittaminen on tärkeää?

Kulttuurilla tarkoitetaan henkisen pääoman kokonaisuutta, mutta en erottaisi sitä saarekkeeksi ihmisen toiminnasta maapallolla. Sivistys on ymmärtämistä, ja kirjoittaessa on tärkeä löytää uusia näkökulmia ja kyseenalaistaa sovinnaista ajattelua. Kirjoittaminen on vuorovaikutusta, ja kirjoittaessani keskustelen toisten tekstien kanssa. Keskeistä on oppia tuntemaan itseään ja ymmärtämään toisten motiiveja. Sosiaalisuus kehittyy sitä kautta, ei tahdon voimalla, vaan ymmärryksen myötä.

Mistä muualta tekstejäni voi lukea?

Kirjoitin ennen useisiin lehtiin, mutta yhteydet ovat katkeilleet. Keskityn siis mielelläni Kulttuuritoimitukseen. Kirjoja olen julkaissut 6–7. Niistä ja muusta tekemisestäni löytyy tietoa Wikipediasta. Galleriasta saa tietoa täältä.

Miten minuun saa yhteyden?

Sähköpostilla: erkkivo.kiviniemi [at] gmail.com, erkki.kiviniemi [at] galleriakoppelo.com.

Erkki Kiviniemi