Teatterimuistoja #19: Tuire Salenius

02.01.2022
tuire salenius teatterimuistoja kulttuuritoimitus

Kuva: Ari Mäkelä

HENKILÖ | Teatterimuistoja-sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Tuire Salenius oli käynyt kerran koulun kanssa teatterissa, sitten hän pääsi teatterikouluun 

Marita Salonen

Tuire Saleniuksesta tuli näyttelijä puolivahingossa. Hän oli käynyt vain yhden kerran koulun kanssa Kansallisteatterissa, kun tuli pyrkineeksi teatterikouluun Helsinkiin. Tie vei Oulun kautta Tampereelle, ja yhä puoli Suomea tuntee hänet Tankki täyteen -televisiosarjan Ullana.

Jo lukioaikana Porvoossa Tuire stressasi koulunkäynnistä niin paljon, että sai vatsahaavan ja päätti jättää opiskelut väliin. Tarvittiin pari esikuvaa, ja hän päätyi teatterikoulun pääsykokeisiin Helsinkiin.

– Toista kertaa en olisi pyrkinyt, niin suuri haave se ei mulle ollut. Se oli karmea kokemus, ne pyrkijäiset, hän kertoo Teatterimuistoja-sarjassa.

Myös opiskeluaika oli yhtä tuskaa, ”ikävä kokemus koko koulu”.

– Taivas repesi, kun pääsin Oulun kaupunginteatteriin, Tuire Salenius kertoo ja naurattaa katsojia kertomalla, miten itkeskeli tuskissaan ensimmäiset vuodet sielläkin.

Vuonna 1975 oli edessä suuri muutos Tampereelle ja Työväen Teatteriin.

– Tosi, tosi pelottavaa oli tulla tänne. Mutta sain olla isoissa tehtävissä heti, kun nuoria naisia oli silloin vähän.

* *

Kulttuuritoimitus tukee Teatterimuistoja-videosarjalla käynnissä olevaa digitaalisen teatterimuseon hanketta. Videot on kuvannut ja editoinut Ari Mäkelä vuosina 2017–2019 Tampereen Teatterimuseo ry:n tilauksesta.

Teatterimuistoja-sarjassa julkaistaan uusi osa aina sunnuntaisin. Pääset katsomaan kaikki videot paitsi Kulttuuritoimituksesta, myös Youtubesta löytyvältä soittolistalta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua