Teatterimuistoja #15: Panu Rajala

21.11.2021
panu rajala teatterimuistoja kulttuuritoimitus

Kuva: Ari Mäkelä

HENKILÖ | Sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Panu Rajala kertoo suhteestaan tamperelaiseen teatterielämään. Ensimmäinen kosketus oli vaikuttava hetki Pyynikin kesäteatterissa vuonna 1962.

Marita Salonen

Panu Rajala koki maagisen hetken vuonna 1962 Pyynikillä: ”Täällä menee joku Tuntematon sotilas.”

Kirjailija ja tutkija Panu Rajala oli 17-vuotias helsinkiläinen nuorukainen, kun hän vietti Tampereella vapaata kesää kertaamalla latinaa ylioppilaskirjoituksia varten. Hän ei ollut nähnyt Tuntematonta sotilasta elokuvana, ei edes lukenut ikinä Väinö Linnaa, kun hän päätyi kavereidensa kanssa Pyynikin kesäteatteriin.

Tuntematon sotilas teatteriesityksenä oli niin ikimuistoinen ja vaikuttava kokemus, että Panu Rajala on muistanut sen tarkalleen koko elämänsä.

– Se oli elävää ja todellista, tapahtui taivaan alla. Se oli ensimmäinen kosketus koko Väinö Linnaan. Sain myös tietyn kosketuksen Tampereeseen. Että täällä tapahtuu jotakin poikkeuksellista.

Myöhemmin tuntui siltä, että Tampereella kaikki oli paremmin kuin Helsingissä – ainakin mitä tuli teattereiden esityksiin. Ei tiennyt nuori mies vielä vuonna 1962, miten läheiseksi Pyynikin kesäteatteri ja koko Tampereen teatterielämä hänelle vielä tulisi.

* *

Kulttuuritoimitus tukee Teatterimuistoja-videosarjalla käynnissä olevaa digitaalisen teatterimuseon hanketta. Videot on kuvannut ja editoinut Ari Mäkelä vuosina 2017–2019 Tampereen Teatterimuseo ry:n tilauksesta.

Teatterimuistoja-sarjassa julkaistaan uusi osa aina sunnuntaisin. Pääset katsomaan kaikki videot paitsi Kulttuuritoimituksesta, myös Youtubesta löytyvältä soittolistalta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

Teatterimuistoja-sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Esko Raipiasta tuli mutkan kautta näyttelijä ja teatteriyrittäjä. Raipia menehtyi 21.11.2022 Tampereella 76-vuotiaana.

lue lisää