Sunnuntaisitaatti #29: Niko Saatsi

20.12.2020
29 niko saatsi loimola voima kulttuuritoimitus

SANOTTUA | Nostamme viikoittain esiin sitaatin, joka on nostamisen arvoinen. Tällä viikolla Loimolan Voima -duon sanoittaja Niko Saatsi kuvailee karjalan kielen ja musiikin suhdetta.

Tuoreessa Karjalan Heimo -kulttuurilehdessä Aila-Liisa Laurila kirjoittaa esikoislevyn tehneestä Loimolan Voima -yhtyeestä suurilla sanoilla. Hän aloittaa jutun näin:

”Jos karjalaishenkisen musiikin ympärille olisi rakennettu vuosittainen palkintogaala, olisi nyt päivänselvää, mikä valittaisiin vuoden tulokkaaksi. Tittelin ansaitsee itseoikeutetusti Saatsin veljesten duo Loimolan Voima.”

Lieksalaissyntyiset veljekset Mika ja Niko Saatsi tekevät musiikkia tosissaan, vaikka he ovatkin myös oikeissa töissä. Niko työskentelee sovellusasiantuntijana Maanmittauslaitoksella Jyväskylässä ja sävellyksistä vastaava Mika on Tuusulan Kellokosken sairaalakoulun rehtori.

Veljesten isän juuret ovat rajan takaa Suistamolta, ja karjalan kieltä on aina puhuttu kotona.

Molemmat soittavat ja laulavat, mutta Mika säveltää ja sanoitukset syntyvät Nikon päässä joskus jopa yhdestä kirjanrivistä. Toisiaan hän herää keskellä yötä ja kirjoittaa idean heti puhelimeensa.

”Rivi voi odotella puhelimessa kuukaudenkin ja päätyä sitten viimein yhteen jonkin toisen ajatuksen kanssa. Minusta karjala on rytmisenä laulun kielenä paljon helpompi työstettävä kuin suomi.”

Onko Loimolan Voiman musiikilla voimaa? Kyllä. Sointuuko karjalan kieli musiikkiin erityisen hyvin? Kyllä. Vai mitä mieltä sinä olet? Kuuntele tästä:

[Kuva: Aila-Liisa Laurila]

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua