Sunnuntaisitaatti #26: Nils Becker

15.11.2020
26 shirin sundin kulttuuritoimitus

SANOTTUA | Nostamme viikoittain esiin sitaatin, joka on nostamisen arvoinen. Painavaa asiaa puhuu tällä kertaa fiktiivinen henkilö, ruotsalainen asianajaja Nils Becker. Hänen mielestään yhteiskunta ei suojele naisia väkivallalta niin kuin sen pitäisi.

Nils Becker on dekkarikirjailija Katarina Wennstamin päähenkilön, puolustusasianajaja Shirin Sundinin opiskeluaikojen opettaja ja rakastaja sekä edelleen mielessä niin kollegana kuin miehenä.

Varjot-dekkarissa (Otava, 2004) Tukholmassa on käynnissä erikoinen väkivaltatekojen sarja. Neljä naamioitunutta naista iskee säännöllisesti sellaisten miesten kimppuun, jotka ovat pahoinpidelleet naisia. He kopioivat tekonsa lyönti lyönniltä, potku potkulta miesten tuomioihin johtaneiden oikeudenkäyntien pöytäkirjoista.

Shirin Sundin on kutsunut muutamia vieraita illanistujaisiin, ja pian päädytään keskustelemaan miesten ja naisten välisestä erosta. Miehiä pahoinpitelevät naiset syyllistyvät yhtä lailla rikollisiin tekoihin, mutta kansa on asettunut heidän puolelleen. Miehet ikään kuin saavat mitä ansaitsevat! Jopa osa poliiseista on hämillään.

Syyttäjä Tord Hedmanin silmät kiiltävät viinistä, kun hän alkaa valittaa naisten suosimisesta. Nils Becker pääsee vauhtiin:

”Onko mieleesi koskaan juolahtanut, kuinka epäoikeudenmukaista se pohjimmiltaan on? Tai että meidän miesten johtaman yhteiskunnan pitäisi myös asettaa miesten käytökselle kovempia vaatimuksia? Että yhteiskunta saa ne rikokset, jotka se ansaitseekin, ja että naiset nyt ovat tuskin sattumalta alkaneet järjestäytyneesti iskeä takaisin?”

Shirin katselee, miten syyttäjä mulkoilee Nilsiä, joka kiteyttää kaikella arvovallallaan tilanteen näin:

”Minä luulen, että yhteiskunnassa, joka olisi toiminut eri tavalla joka kerta kun jotain naista uhataan, lyödään tai hänet raiskataan, ei tapahtuisi tämäntyyppistä kostoa.”

Katarina Wennstamin Shirin Sundin -sarjaan voi tutustua esimerkiksi Tornion kaupunginkirjaston dekkarinetissä.

[Kuvitus: Marita Salonen/Kulttuuritoimitus]

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua