SANOTTUA | Nostamme viikoittain esiin sitaatin, joka on nostamisen arvoinen. Tällä viikolla nostamme esiin kirjailija Asko Sahlbergin ajatuksen siitä, että jokaisen ihmisten mielestä löytyy trauma. Hän myös kysyy, eivätkö suuret mielipidevaikuttajat, kuten Donald Trump tai Greta Thunberg, vaikuta häiriintyneiltä.
Kulttuuritoimituksen Sami Nissisen kirjoittama juttu on julkaistu Kulttuuritoimituksessa 10.6.2020. Jo otsikko kertoo, miten kirjailija Asko Sahlberg kartoittaa ihmismielen kätkettyjä puolia: ”Kysyn jatkuvasti missä määrin olen oma varjoni.”
Nissinen johdattelee kirjailijan tämän oman pään sisään, ja sehän meitä lukijoita aina kiinnostaa! Sahlberg sanoo, että hän kuvaa uusimmassa romaanissaan Haudallasi, Adriana (Like, 2020) omaa elinpiiriään ruotsalaisessa yhteiskunnassa juuri sellaisena kuin itse sen kokee.
Kirjassa kertojalla on trauma ja hän ajautuu psykoosiin. Nissinen kysyy, miten kirjailija osaa kuvata psykoosia erittäin uskottavasti.
”Näytä minulle ihminen, jolla ei ole traumaa, on hän siitä tietoinen tai ei. Mitä psykoosin kuvaukseen tulee, olen hyödyntänyt vanhoja kokemuksiani ajalta, jolloin työskentelin Suomessa mielisairaalan suljetuilla osastoilla.”
Kirjailija täsmentää, että hänen näkemyksensä psykoottisuudesta on melko kaksijakoista.
”Eivätkö monet maailman suurista johtajista ole ilmiselvästi pitkäkestoisessa psykoosissa? Eivätkö suuret mielipidevaikuttajat Donald Trumpista Greta Thunbergiin vaikuta häiriintyneiltä? Enkö minä ole syntynyt häiriintyneeksi? Mitä kello on? Onko se kello? Voiko sen syödä keitettyjen makaronien kanssa?”
Lue koko juttu tästä.
[Kuva: Like Kustannus]
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Sunnuntaisitaatti #36: Jussi Lampi
SANOTTUA | Nostamme viikoittain esiin sitaatin, joka on nostamisen arvoinen. Tällä viikolla näyttelijä Jussi Lampi täytti 60 vuotta turhautuneena korona-ajan tuomaan työttömyyteen.
Sunnuntaisitaatti #35: Gogglebox staff
SANOTTUA | Nostamme viikoittain esiin sitaatin, joka on nostamisen arvoinen. Tällä viikolla esiin nousi jälleen uutinen ikävistä työolosuhteista, kun koronapaineet kiristävät hermoja elokuvien ja tv-sarjojen tuotannoissa.