KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Rakas, sinusta on tullut menneisyyttä? Kaksi kulttuuritoimittajaa palaa metallimusiikin pariin Rakasmetalli-podcastissa

21.12.2021
Rakasmetallipodc 00011jhx

Harri Hakanen ja Pauliina Grym. Kuva: Jukka Lintinen / Yle

PODCAST | Rakasmetalli-podcastissa Pauliina Grym ja Harri Hakanen pyrkivät takaisin siihen, mistä kaikki heille alkoi: metallimusiikin fiilistelyyn. Reissulla kohdataan ainakin Metallica, cancel-kulttuuri sekä Beavis ja Butt-head.

Eli Harju

Monella meistä on jokin musiikkigenre, jonka avulla teini-ikäisenä löysi oman äänensä, tyylinsä, ensimmäiset ryyppykaverinsa ja muita kiikkustuolissa muisteltavia asioita. Pauliina Grymille ja Harri Hakaselle se metalli, ja heidät sydämen musiikki ohjasi jopa ammattiin kulttuuritoimittajina. (Tämän kirjoittajalla ei ole pokkaa teeskennellä, että kuvio kuulostaa mahdottomalta tai edes vieraalta.)

Sitten tuli jotain vieläkin raskaampaa, nimittäin arkielämä, ja hevimetallisointi ikään kuin unohtui. Yle Areenassa vuoden pimeimpänä päivänä julkaistavassa Rakasmetalli-podcastissa Grym ja Hakanen pyhäsukeltavat takaisin raskaan rockin maailmaan etsimään jotain vanhaa, jotain uutta, ja jotain todella, todella mustaa. Kuuden jakson aikana ehditään miettiä yleisellä ja henkilökohtaisella tasolla esimerkiksi metallifanien kuvia popkulttuurissa, musiikin tieteellisesti todistettua hyödyllisyyttä, metallin ja kaupallisuuden epäpyhää liittoa ja tietenkin metallimusiikkia käsittelevää journalismia.

Podcastien ei yleensäkään tarvitse vedota aivan koko kansaan, joten se ei ole erityistä tasapuolisuutta tai nöyryyttä edellyttävä formaatti. Verbaalionaniaan lipsumisen vaara on muutenkin jo vakava, kun kaksi kulttuuritoimittajaa päästetään studioon juttelemaan urastaan ja musamaustaan. Nämä rokkarit eivät kuitenkaan sorru turhaan kukkoiluun, vaan Rakasmetalli on tehty rautaisella ammattitaidolla. Kaikesta puhutaan havainnollisesti ja yleistajuisesti, eikä rattailla pysyäkseen ole välttämätöntä tuntea kaikkia alan klassikkobändejä. Muistelot ovat innostavia tarinoita ilman leveilyä, ja aina perusteltuja palasia käsillä olevaan aiheeseen. Kertaakaan ei jeesustella, mitä kaikkea sitä tulikaan nuorena kuunneltua.

Heittäydy faniksi

Mikään historiikki tai viiltävä genreanalyysi kyseessä ei ole. Rakasmetalli ei lähde ratkaisemaan, mitä se hevi tarkalleen oikein on, vai saako sitä edes sanoa heviksi. Perimmäinen pyrkimys on heittäytyä takaisin ”vain” faniksi, jota metalli kiinnostaa aivan räävittömästi, ja mukana on myös rentoja jutusteluhetkiä.

Voi toki kyseenalaistaa, onko puhepodcast paras tapa kohdata musiikkilaji. Jo ensimmäisessä jaksossa Grym itse irvailee sitä, että hänellä olisi nyt paremmat kuulokkeet ja saatavillaan enemmän musiikkia kuin silloin, kun metallia tuli harrastettua aktiivisesti, ja silti luureista tulee tykitettyä lähinnä podcasteja. Onneksipa Rakasmetallissa kuullaan myös sitä musiikkia. Joka jaksossa Grym ja Hakanen esittelevät toisilleen mahdollisimman uuden metallikappaleen, josta itse pitävät.

Nurkkia koluttaviksi sekä musamaistiaisissa että puheenaiheissa olisi varmasti enemmänkin, mutta ehkä siksi halki ensimmäisen kauden vihjaillaan raivokkaasti siihen, että lisää olisi tulossa. Huomattavan itsevarma veto on myös se, että 21. joulukuuta julkaistavan podcastin viimeinen osa on jouluspesiaali. Vaikka Rakasmetalli onkin aivoja stimuloivaa ja tukkaa hulmuttavaa seuraa, sillä on mittaa yhteensä yli viisi tuntia. Jos entisillä nuorilla, joihin tämä varmasti eniten vetoaa, ei ole aikaa kuunnella metallimusiikkia, mahtaako heillä olla jouluviikolla aikaa kuunnella tuntitolkulla siitä kertovaa podcastia?

Rakasmetalli Yle Areenassa.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua