Riikka Lenkkeri, Teemu Mäenpää ja Katri Kovasiipi Kasvoja karanteenista! -yhteisötaidenäyttelyn raatiin

18.05.2020
RAATIforKT KASVOJAKARANTEENISTA torniainen

Riikka Lenkkeri (vas.), Teemu Mäenpää ja Katri Kovasiipi. Kuvat: Sampsa Virkajärvi / Marja-Liisa Torniainen / Studio Torkkeli​

KUVATAIDE | Haku Kulttuuritoimituksen kaikille avoimeen yhteisötaiteen näyttelyyn on auki 31.5.2020 klo 23.59 saakka. Teoksia on saatu jo nyt reilusti yli 200 kappaletta.

Kulttuuritoimituksen järjestämän, kaikille avoimen yhteisötaiteen näyttelyn Kasvoja karanteenista! kakkosvaiheen raati on nimetty. Mukana ovat Italiassa opiskellut, ihmiskuvaukseen profiloitunut taidemaalari Riikka Lenkkeri sekä Tammelan kaupunginosaan juuri nyt suurta Mirkka Rekola -runomuraalia maalaava Teemu Mäenpää. Kolmantena asiantuntijana on jo vuodesta 2007 kuvataidekritiikkiä kirjoittanut Katri Kovasiipi, joka kuuluu Kulttuuritoimituksen kirjoittajiin.

Raadin puheenjohtajana toimii kuvataiteilija Marja-Liisa Torniainen, jonka ajatuksesta Kasvoja karanteenista! on lähtenyt liikkeelle.

Haku yhteisötaidenäyttelyyn on auki 31.5.2020 klo 23.59 saakka. Ohjeet näyttelyyn osallistumiseen löydät täältä suomeksi ja täältä englanniksi. Toivomme vielä lisää etenkin lasten ja nuorten tekemiä töitä!

Jury ja yleisö valitsevat omat suosikkinsa

Juryn suosikit valitaan vasta myöhemmin kesällä, kun esikarsinnan läpäissyt kuvasato on esitelty sivustollamme. Myös yleisö pääsee äänestämään omat suosikkinsa.

Näyttelytyöryhmään kuuluvat raadin lisäksi kokeneet kulttuuritoimittajat Anne Välinoro ja Janica Brander. Raadin ja yleisön suosikit palkitaan taidekirja- ja taidetarvikepaketein ja mahdollisuudella kattavampaan esittelyyn alkavalla Kuukauden kuvataiteilija -palstalla.

Näyttelyyn on saapunut sunnuntaihin 17.5.2020 mennessä 219 upeaa työtä 132 tekijältä. Mukana on ilahduttavia ja yllättäviä kuvia joka puolelta Suomea ja myös Euroopasta. Odotamme innolla, mitä kaikkea vielä saammekaan vastaanottaa!

* *

Riikka Lenkkeri

Mäntässä perheineen asuva Riikka Lenkkeri (s. 1971) on syntyisin Kemijärveltä. Hän opiskeli vuosina 1990–1995 Genovan Kuvataideakatemiassa (L’Accademia Ligustica di Belle Art) ja asui koko 1990-luvun Italiassa. Taiteilijan teoksissa näkyykin vahvana eurooppalaisen maalaustaiteen perinteen tuntemus.

Taiteilijana Lenkkeri on profiloitunut ihmiskuvaukseen. Hän on suosittu ja taitava muotokuvamaalari ja toimii myös alansa opettajana. Hänen teoksiaan on hankittu lukuisiin julkisiin kokoelmiin.

Riikka Lenkkerin kompromissiton tuotanto kuuluu aikamme suomalaisen kuvataiteen kiistämättömään parhaimmistoon.

Laura Kuurne Serlachius-museosta kirjoittaa: ”Lenkkerin maalaukset voidaan kytkeä realismin perinteeseen. Hän kuvaa tavallisuutta usein kaunistelemattomasti ja valitsee aiheikseen niitä, jotka ovat meille tuttuja, mutta joita emme näe jokapäiväisessä kuvastossamme.”

Katri Kovasiipi

Katri Kovasiipi (s. 1969) muutti Tampereelle opiskelemaan kirjallisuustiedettä Pohjois-Karjalasta 1989. Hän valmistui Tampereen yliopistosta filosofian maisteriksi vuonna 1995 pääaineenaan Suomen kirjallisuus.

Hän on täysiverinen toimittaja, jonka sydäntä lähinnä on kirjallisuus, mutta ennen kaikkea kuvataide. Hän on toiminut kirjallisuuskriitikkona Salon Seudun Sanomissa vuosina 1997–1999 ja kirjoittanut kuvataiteesta Puoli-lehden verkkojulkaisuun vuosina 2014–2016.

Kymmenvuotinen avustajakausi kuvataidekriitikkona Aamulehdessä päättyi syksyllä 2018 tunnetuin seurauksin. Seuraavana keväänä perustettiin Kulttuuritoimitus, jossa hän on ollut mukana alusta saakka. Hän on myös yhtenä jäsenenä tässä näyttelytyöryhmässä, raadissa olon lisäksi.

Katri Kovasiipi on Suomen arvostelijain liiton (SARV) ja Suomen Journalistiliiton jäsen.

Teemu Mäenpää

Tampereella asuva Teemu Mäenpää (s. 1977) on alun perin kotkalainen. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2008. Vuonna 2018 hän vastaanotti Suomen Taideyhdistyksen William Thuring -palkinnon. Taidemaalariliiton ja Tampereen Taiteilijaseuran lisäksi hän kuuluu taiteilijaryhmään Ilomiehet.

Hänen näyttelynsä Taidemaalariliiton galleriassa Helsingissä 2019 sai hyvän vastaanoton. Timo Valjakka kirjoittaa: ”Teemu Mäenpään teokset todistavat maalauksen elinvoimasta. Hän kerrostaa kuvia, tekotapoja ja materiaaleja niin runsaasti, ettei katsoja ihan heti huomaa, miten hyvin kaikki lopulta toimii.”

Tampereen Galleria Himmelblaussa on nähtävillä hänen maalauksiaan 10.6.2020 asti. Kokonaisuuden nimi on Verta, hikeä & kyyneleitä.

Mäenpää on tunnettu myös monista seinämaalauksistaan. Hän on tämän vuoden Annikin runofestivaalin nimikkotaiteilija, joka tällä hetkellä toteuttaa Tammelan kaupunginosaan Mirkka Rekola -runomuraalia. Se paljastetaan 6.6.2020. Tilaisuus on seurattavissa festivaalin Youtube-kanavalla maksuttomassa suorassa lähetyksessä kello 13–17.

* *

Teoksia yhteisötaidenäyttelyyn Kasvoja karanteenista! voi lähettää 31.5.2020 kello 23.59 asti osoitteeseen toimitus [at] kulttuuritoimitus [piste] fi.

Ohjeet näyttelyyn osallistumiseen voit lukea täältä suomeksi ja täältä englanniksi.

Lisätietoja antaa Marja-Liisa Torniainen: marjatorniainen [at] gmail [piste] com / +358 (0)45 120 9453.

Tervetuloa mukaan!

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Kasvoja karanteenista! -gaalassa palkittiin kymmenen ja jaettiin kunniamaininnat kuudelle – katso videot gaalasta ja palkituista teoksista

Kasvoja karanteenista! -gaalassa palkittiin kymmenen ja jaettiin kunniamaininnat kuudelle – katso videot gaalasta ja palkituista teoksista

KUVATAIDE | Kulttuuritoimituksen yhteisötaidenäyttelyn palkintogaalassa suorassa lähetyksessä nostettiin esiin 20 osallistujaa ja heidän työnsä. Karanteeniteema toteutui kirjaimellisesti, kun vallitsevan koronatilanteen takia palkittavat eivät voineet osallistua Galleria Himmelblaussa järjestettyyn tilaisuuteen.

lue lisää