Kulttuuritoimituksesta päivää! Janica Brander

08.09.2019
Kulttuuritoimituksen tekijät esittäytyvät lukijoille yksi kerrallaan, aina sunnuntaisin, ja vastaavat yksinkertaisiin kysymyksiin, kuten kuka minä olen, mitä minä teen ja minkä takia kulttuurista kirjoittaminen on tärkeää.

Kuka minä olen?

Olen Janica Brander, tamperelainen ihminen. Vierastan itseni määrittelyä ammatin tai tekemisen kautta, ja olen maailman surkein tyyppi pitchaamaan itseni eli kertomaan parissa minuutissa, kuka olen ja miksi muiden pitäisi kiinnostua minusta.

Tekemisteni sijaan kerron mieluummin, mistä pidän. Pidän horoskoopeista, new agesta, salatieteistä, kulttuurin kaikkien muotojen kuluttamisesta ja tuottamisesta, vakoilemisesta, syömisestä, juomisesta, mäyräkoirista, baletista, kylpyammeista, yleisistä saunoista, jalkapallosta, ristikoista, filosofiasta, Tokmannista ja sipseistä.

Mitä minä teen?

Nnnnngh…. no vastataan nyt sitten. Olen freelance-toimittaja, viestinnän ammattilainen ja kulinaristi. Kirjoitan useisiin aikakauslehtiin ja Tampereen yliopiston lehteen.

Olen innokas kotikokki ja aloitin Savusuolaa-ruokablogin kirjoittamisen seitsemän vuotta sitten. Viime vuosina herkkuharrastuksesta on kasvanut työ. Kirjoitan ravintoloista, ruosta ja viinistä alan julkaisuihin ja teen ruokaan liittyvää sosiaalisen median sisällöntuotantoa. Olen myös yksi Visit Tampereen Hungry for Tampere -hankkeen ambassadoreista. Tehtäväni on kertoa maailmalle, että Tampereelta saa loistavaa ruokaa.

Olen myös kirjailija. Olen julkaissut muun muassa novellikokoelman, nuortennäytelmän ja kuunnelman. Tulevaisuudenhaaveissa on alkaa jonkinlaiseksi shamaani-terapeutti-ennustajaksi. Toivon myös, että oppisin joskus laatimaan ristikoita.

Miksi olen mukana kulttuuritoimituksessa ja millä tavalla?

Koska Kulttuuritoimitus on Suomen ainoa media, johon voi kirjoittaa 10 000 merkin esseen nekrologeista ja haukkua samalla suomalaiset jouluruoat.

Kulttuuritoimitukseen kirjoittaessani ja sen juttuja lukiessani riemuitsen kuin lapsi. Tämä tekeminen syntyy puhtaasta rakkaudesta, ilman konseptien, merkkimäärien ja deadlinejen hiostusta.

Kirjoitan elokuvista, teatterista, kirjallisuudesta ja kuvataiteesta, mutta olen avoin kaikelle. Ainoa ehdoton no-no on americana-folk. Nielen mieluummin moottorisahan (käynnistetyn) kuin lähestyn tätä musiikkityyliä millään tavalla.

Janica Branderin Kulttuuritoimitukselle kirjoittamiin juttuihin pääset täältä.

Minkä takia kulttuuri ja siitä kirjoittaminen on sinulle tärkeää?

Koska ilman kulttuuria meillä ei olisi menneisyyttä, ei utopioita tai dystopioita tulevaisuudesta. Kulttuurista kirjoittaminen on minun tuottamani pisara mereen, josta muodostuu ihmisyys.

Mistä muualta tekstejäni voi lukea?

Savusuolaa-blogistani, useista Otavamedian aikakauslehdistä, kuten Annasta, Tampereen korkeakouluyhteisön Unit-lehdestä, Hungry for Tampere -hankkeen sivuilta ja Pernod Ricard Finlandin Juomavinkki-sivustolta.

Miten minuun saa yhteyden?

Suosin pullopostia ja kirjekyyhkyä.

Voit laittaa mailia osoitteeseen janica.brander (at) gmail.com Vastaan sinulle ystävällisesti, mutta oikeasti langetan yllesi pahan silmän, sillä inhoan sähköpostia.

Sen sijaan ilahdun, jos nykäiset minua hihasta Tokmannilla tai lähetät viestin Instagramissa profiilille (at)janicabee, kommentoit Savusuolaa-blogiani tai tykkäät Savusuolan Facebook-sivusta.

Älä kuitenkaan käytä emojeja, joissa on apinan kuva. Tämä ei ole pyyntö.

Lisää Kulttuuritoimituksen kirjoittajaesittelyjä täällä.