Kulttuuritoimituksesta päivää! Anne Välinoro

15.12.2019

Kulttuuritoimituksen tekijät esittäytyvät lukijoille yksi kerrallaan, aina sunnuntaisin, ja vastaavat yksinkertaisiin kysymyksiin, kuten kuka minä olen, mitä minä teen ja minkä takia kulttuurista kirjoittaminen on tärkeää.

Kuka minä olen?

Anne Välinoro, kulttuuritoimittaja ja kultuuritoimija, ohjaaja-käsikirjoittaja, kriitikko ja äiti. Joskus myös opetan.

Mitä minä teen?

Tällä hetkellä olen virallisesti Tampereella toimivan Kulttuuriosuuskunta Kiidon työntekijä. Osuuskunnan kautta vien itseäni eri puolille Suomea keikoille. Koko kuluvan vuoden olen tehnyt juontamiani elokuvanäytöksiä hoivakodeissa, palvelutaloissa ja yhteisöissä, joista asukkaiden on hankala muuten päästä kulttuuripalvelujen pariin.

Keikkoja on ollut runsaan vuoden aikana lähemmäs sata ja olen saannut kuulla tuhansien ikäihmisten avainkokemuksia.

Välillä kirjoitan lehtijuttuja, mitä tein vuoteen 2018 asti kulttuuritoimittajana Aamulehdessä lähes 30 vuotta. Vapaudenkaipuu kuitenkin voitti, nic nad svobodou, kuten tshekit sanovat.

Nyt suunnittelen ja valmistan itselleni esineteatterimonologia, jota tulen viemään ensi vuonna kiertueelle ikäihmisten paikkoihin. Sen mahdollistaa Wihurin rahastolta saamani kunnon apuraha! 

Editoin myös tshekkiläisen yhteistyökumppanini kanssa Karvan verran -elokuvani rinnakkaistyötä, Hiustenveistäjä-lyhytleffaa, joka saa ensi-iltansa heinäkuussa Savonlinnassa. Se kertoo ikämiehen elinvoimasta ja mielikuvituksesta.

Millä tavalla olen mukana Kulttuuritoimituksessa?

Kirjoitan arvioita esittävästä taiteesta ja teen kolumneja mieltä kuumottavista havainnoista.

Koska Kulttuuritoimitus ratkoo parhaillaan kysymystä tulevaisuudestaan, haluaisin olla siinäkin kehittämistyössä mukana.

Tämä yli sadan korkeasti koulutetun, sivistyneen ja laaja-alaisen kirjoittajan tekemä ja ylläpitämä sivusto on ainutlaatuinen tasossaan ja kattavuudessaan Suomessa, jossa maakuntalehtien kulttuurikirjoittamiselta on nipsaistu pää irti kuin ahvenelta.

Toivon että saamme jatkaa ja me kirjoittajat saamme myös jossakin vaiheessa rahallista korvausta työstämme. Siihen vaaditaan toimiva strategia ja talouselämän lait hallitseva ydin.

Anne Välinoron Kulttuuritoimitukseen kirjoittamat jutut löydät täältä.

Minkä takia kulttuuri ja siitä kirjoittaminen on tärkeää?

Jos Kirsi Kunnaksen mielestä runojen kirjoittaminen on sanojen perkaamista, kulttuurikirjoittaminen on ajatusten fileoimista niistä mahtavista taide-ja kulttuurivonkaleista, joita tietyn hyvinvoinnin, demokratian ja suvaitsevaisuuden saavuttaneen yhteiskunnan jäsenet saavat tuottaa.

Kulttuurikirjoittamisella tuen taiteen olemassaoloa ja oikeutta, nostan esiin lahtiin paenneita haukia ja syvänteissä lymyäviä muikkuparvia. Olen ajatuksen asialla.

Kirjoittaminen sinänsä on arvokasta, asioiden kirkastaminen, sillä hyvälläkään idealla ei ole merkitystä, jos ei sitä pysty kirjoittamaan auki.

Mistä muualta tekstejäni voi lukea?

Kirjoitan myös Teatteri&Tanssi-lehteen sekä Rondoon, joskus myös Aamulehteen.

Tekstejäni voi lukea myös kirjastani Mikä rooli – näyttelijä Tampereelta (Tampere-Seura 2013).

Hei, ja Etnomusikologian vuosikirjasta 1993, jossa on lyhennelmä gradustani otsikolla Miten margariini soi.

Olen myös dramatisoinut useita tekstejä ja teoksia, viimeksi Hannu Väisäsen Vanikan palat.

Miten minuun saa yhteyden?

Sähköpostilla pyynikkiposti [at] gmail.com sekä Kulttuuriosuuskunta Kiidon kautta.